Dizdarlı, meselenin bir soruşturma memurunca araştırılmasının elzem olduğunu ve kamu vicdanı ve menfaati açısından soruşturmanın en kısa sürede neticelendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Dizdarlı, YÖDAK ile ilgili 15 Ağustos tarihli raporlarının ardından Cumhurbaşkanı’nca takip edilmesi gereken usulün ne olduğu ve sürecin nasıl gelişeceği konusunda TAK muhabirinin sorusunu yazılı olarak yanıtladı.
65/2005 sayılı Yükseköğretim Yasası’nın 8’inci maddesinin 4’üncü fıkrasının YÖDAK Başkan ve üyelerinin hangi koşullarda görevden alınabileceklerini düzenlediğine işaret eden Dizdarlı, şu bilgileri verdi:

“Yasa’nın 8(4) B maddesi hükümlerine göre YÖDAK Başkanı’nın YÖDAK toplantılarına geçerli bir mazereti olmaksızın art arda üç defa katılmaması durumunda, YÖDAK’taki görevinden Cumhurbaşkanı tarafından alınabilir. Diğer hallerde başkan ve üyeler ancak bir Yüksek Mahkeme yargıcının tabi olduğu şartlarda kendisini atayan kurum ve/veya merci tarafından görevinden alınabilir. Yüksek Mahkeme yargıçlarının görevlerine son verilmesi ile ilgili düzenleme 9/1976 sayılı Mahkemeler Yasası’nın 11’inci maddesinde yer almaktadır.

Yasanın bu maddesi bir yargıcın görevine hangi hallerde son verebileceği veya disiplin cezası uygulanabileceği açıkça belirtilmektedir. Buna göre, sağlık nedeni ile uzun süre görevini yerine getiremeyeceği saptanan, yargıçların görevlerinden doğan veya görevleri sırasında yetersizlikleri saptanan veya mesleğin vakar ve onuru ile bağdaşmayan veya haysiyet kırıcı veya görev icaplarına uymayan hal ve davranışlardan dolayı disiplin kovuşturması yapılabilir.”

Yüksek Yönetim Denetçisi Dizdarlı, Yükseköğretim Yasası’nda disiplin soruşturmasının nasıl yapılacağına ilişkin belli bir prosedür veya hukuksal düzenleme bulunmadığını; böyle bir durumda doğal adalet ilkeleri ve idare hukukunun kendine özgün kurallarının uygulanması gerektiğini söyledi.

Bu bağlamda 27/2013 sayılı İyi İdare Yasası’nın 16’ncı ve 17’nci maddeleri göz önünde bulundurularak işlem yapılması gerektiğini kaydeden Emine Dizdarlı, tüm dünyada yerleşmiş evrensel hukuk kaidelerine ve doğal adalet ilkelerine göre aynı kişinin bir meselede hem yargıç, hem de iddia makamı olamayacağını belirtti.

SORUŞTURMA MEMURU

Emine Dizarlı, her ne kadar da Yükseköğretim Yasası YÖDAK Başkanı’nı görevden alma yetkisini Cumhurbaşkanı’na verse de, Cumhurbaşkanı’nın herhangi bir soruşturma yapmaksızın veya bu hususta herhangi bir soruşturma memuru atamaksızın YÖDAK Başkanı’nı görevden almasının, gerek doğal adalet ilkelerine gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine gerek ise Yükseköğretim Yasası’nın ve Mahkemeler Yasası’nın özüne aykırılık teşkil edeceğini vurguladı.

Dizdarlı, Cumhurbaşkanı’nın bu meseleye soruşturma memuru ataması ve meselenin bir soruşturma memuru tarafından araştırılmasının elzem olduğunun 15 Ağustos 2016 tarihli raporunda belirttiği usulle örtüştüğünü kaydederek, “Ancak yine belirtmek isterim ki, kamu vicdanı ve menfaati açısından söz konusu soruşturmanın en kısa sürede neticelendirilmesi gerekmektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün, Emekli Başsavcı Yardımcı Muavini Hakkı Önen’i, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş hakkındaki iddiaları soruşturmak üzere “soruşturma memuru” olarak atadığını açıklamıştı.
Editör: TE Bilisim