Haspolat Atıksu Arıtma Tesisi’nden kaynaklandığı ileri sürülen kirlilik ile ilgili olarak, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Merkez Kaymakamı Salih Gökpınar ve Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer’in katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı yapıldı ve bölgede denetim gerçekleştirdi.

Yapılan toplantı ve denetimin ardından Merkez Kaymakamlığı ve Çevre Koruma Dairesi tarafından yapılan açıklamalarda, Gazimuğusa’ya Haspolat'tan atik su gittiği iddialarının doğru olmadığı, sorunun kaçak vidanjörlerin boşaltımları olduğu bildirildi.

Açıklamalarda, şu anda % 70 Rum kesiminden ve % 30 KKTC’den olmak üzere 27.000 m3 / Gün kentsel atık suyun Haspolat Arıtma Tesisine girmekte ve arıtılmakta olduğu belirtildi.

Açıklamaya göre, bölgede devreye giren ve Avrupa Birliği finansmanı ile Haspolat Arıtma Tesisine ek olarak yapılan arıtma tesisi bulunuyor. 27.000 m3 / Gün’ün 15.000 m3/Gün’ü mevcut tesisde arıtılmakta.  12.000 m3/Gün  kentsel atıksu ise şuanda deneme amaçlı olarak AB tarafından fiannase edilerek inşaa edilen tesiste arıtılıyor. Hedeflenen, yeni çıkış suyu kullanılarak arıtmadır. Söz konusu tesisin Şubat ayı itibarı ile devreye girmesi planlanıyor.
 
Yapılan denetimde, bölgede yaşanan en büyük sorunun kaçak vidanjörlerin yarattığı sorun olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada, vidanjörlerin kaçak olarak, Kanlıköy Deresine atık su döktüğüne vurgu yapılarak, bölge Belediye Başkanları ile görüşülerek, bölgedeki denetimin artırılacağına ve gerekli durumlarda söz konusu vidanjör sürücü veya sahiplerine cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

Açıklamada, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi teknik personeli tarafından Kurudere, Köprülü ve Güvercinlik Bölgesinden alınan su numunulerinin Devlet Laboratuvarı’na gönderildiği belirtilerek, gelecek hafta içinde  söz konusu analiz sonuçlarıın açıklanacağına da vurgu yapıldı.

Ayrıca Gazimağusa körfezine ulaşan suyun, basına yansıdığı şekilde yüksek derecede kirlilik riski taşımadığı da belirtildi.

Açıklamalara göre, toplantı sonucunda, bölgede yaşanan soruna çözüm üretilmesi amacı ile Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı tarafından Çevre Koruma Dairesi’nin teknik danışmanlığında bölgeye iki adet doğal arıtma kurulmasına da karar verildi.

Projeler ile ilgili brokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından, yapım aşamasına geçilecek.

Kurulması planlanan tesislerin  işletilmesinde elektrik enerjisi gerekmeyecek ve enerji tasarrufu sağlanacak. Bu sistemlerden çıkan su, sulama suyu kalitesinde olacak.

Açıklamalarda ayrıca, şunlar kaydedildi:

“Yapılan denetimde, Haspolat arıtma tesisinde dereye akıtılan sudan kaynaklanan kirlilik olasılığı olmadığı tespit edildi. Köprü göletinin batı bölgesinde vidanjörlerden boşaltılan  suyun toprakta açmış olduğu izlere rastlandı, köprü göletinden sızan 10 metre küplük suyun geri pompalanmasına başlandı ve kaçağın 24 ocak 2013 tarihinde Su İşleri Dairesi personelinin çalışma başlatıp, ayni gün sorunun ortadan kalkacağı saptanmıştır.

Bölgede yaşanan en büyük sorunun kaçak vidanjörlerin yarattığı sorun olduğuna çalışmalara devam eden personelin bizaat rastladığı vidanjörler olduğu tespit edilmiştir.

Çevre Koruma Dairesi’nin teknik danışmanlığında bölgeye doğal arıtma tesisi kurulana kadar Vidanjör sularının dökülmesi uygun görülen yerler tespit edilmiştir. Gazimağusa Belediyesinin dereye yaptığı settin ise gereksiz bir girişim olduğu buradan Gazimağusaya akışın yapılmasında herhangi bir sakıncanın olmadığı Kaymakamlık ve Çevre Koruma Dairesi tarafından belirlenmiştir.”

Editör: TE Bilisim