Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, protokol kapsamında, kan bağışı gönüllüsü olmak isteyen Telsim aboneleri ücretsiz olarak, bulundukları bölge ve kan grubunu 7283 SMS olarak atabilecek.
Diğer operatör aboneleri ise 05428600112 numaralı telefona mesaj gönderebilecek.

Böylece, Telsim tarafından bir kan bankası veri tabanı oluşturulacak ve oluşturulacak veri tabanı Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyacı doğrultusunda kullanılacak. Oluşan veritabanı Telsim Vodafone Mobile Operation Ltd. ve Sağlık Bakanlığı’nda saklanacak.

Protokol, düzenli kan bağışı yapılmasına olanak sağlayarak, özellikle acil ihtiyaç durumlarında ilgili kan grubundaki kişilere doğrudan ulaşılacak bir Kan Bağışı SMS Servisi kurulmasını amaçlıyor.

MAHMUTOĞLU: “ANLAMLI BİR PROJE”

Protokolün imzalanmasından önce konuşan Acil Servisin Sivil Gönüllüleri Derneği Başkanı Atila Mahmutoğlu, çok anlamlı bir protokole imza koyacaklarını belirterek, dernek olarak amaçlarının devlet ve halka yardımcı olmak olduğunu vurguladı.

Derneğin gönüllülük esasına göre çalıştığını da söyleyen Mahmutoğlu, bu protokole imza koyan taraflara da teşekkür etti.

TANPINAR: “FARKINDALIK ÖNEMLİ”

Telsim Vodafone Mobile Operations Ltd Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar da, çok anlamlı bir sosyal sorumluluk projesi için bir araya geldiklerini ifade ederek, gönüllülük esasına dayanan bu projede çok iyi işlerin ortaya çıkacağına inanç belirtti.

Kan vermenin önemine de değinen Tanpınar, bu konuda farkındalık yaratılması gerektiğini ve Telsim Vodafone olarak bu konuda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Creditwest Bank Ltd Genel Müdür Yardımcısı Şahin Pakel de, banka olarak topluma borçları olduğunu söyleyerek, böyle anlamlı sosyal sorumluluk projelerine her zaman destek koymaya hazır olduklarını kaydetti.

SUCUOĞLU: “ACİL DURUM MEKANİZMASI ÖNEMLİ”

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ise protokolün, son dönemlere kadar ülkede problem olan, istenilen seviye ve miktarda kan bulma sıkıntısının çözülmesine büyük katkısı olacağını belirti.

“AYDA BİN 200-BİN 400 ÜNİTE KAN İHTİYACI VAR”

Sucuoğlu, KKTC’de hem 150 Thalassaemia hastasının düzenli ihtiyaçları hem de genel anlamda diğer hastaların kan ihtiyaçları göz önüne alındığında ayda ortalama bin 200 - bin 400 ünite kana ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

OTOBÜSLE KAN TOPLANIYOR

Bakan Sucuoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Kızılay Derneği’nin bakanlığa bağışladığı kan toplama otobüsünün 6-7 aydır faaliyette olduğunu hatırlatarak, KKTC tarihinde ilk kez ihtiyacın üzerinde kan toplandığını ve otobüs ile yapılan kan bağış kampanyalarının artarak devam edeceğinin de altını çizdi.

Acil durumlarda ulaşılabilecek bir mekanizmanın önemine işaret eden Bakan Sucuoğlu, özellikle belli kan gruplarında büyük eksiklik olduğunu ve bu uygulama ile eksikliğin giderilebileceğine inanç belirtti.

“ÇOK ÖNEMLİ BİR ATILIM”

Faiz Sucuoğlu, sağlık alanına ilginin arttığını da kaydederek, “Kan Ver Can Ver projesi çok önemli bir atılım. Acil durumlarda kan bulmada yaşanan sıkıntıları ortadan kaldıracağına inanıyorum. Bu projeye katkı koyan herkese çok teşekkür ederim” dedi.

Konuşmaların ardından protokol imzalandı.

Editör: TE Bilisim