Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Harutoğlu Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan ettiğini kaydetti.

Harutoğlu, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, son yıllarda dünyada tütüne karşı yürütülen mücadele çerçevesinde gelişmiş ülkelerdeki sigara tiryakilerinin oranı hızla azalırken, KKTC’de konuyla ilgili girişimlerin çok yetersiz kaldığını bildirdi.

Sigara bırakma konusunda kişisel çabanın yanında en sık uygulanan yöntemlerin öneri, davranışsal ve bireysel teknikler, hipnoz ve akupunktur, izlem yöntemi ve ilaç tedavisi olduğunu kaydeden Harutoğlu, bu yöntemlerin kesinlikle uzman kontrolünde uygulanması gerektiğini ifade etti.

SİGARAYI BIRAK, 2.3-2.8 YIL UZUN YAŞA

Harutoğlu, yapılan çalışmalara göre sigaranın bırakılması ile yaşam süresinin erkeklerde 2.3, kadınlarda 2.8 yıl uzadığını belirterek, kalp hastalığı riskinde sigara nedeniyle oluşan yükselmenin, bırakmayı izleyen birinci yıldan itibaren yüzde 50 azaldığını kaydetti.

Kronik obstruktif akciğer hastalarında sigara bırakıldıktan birkaç ay sonra solunum fonksiyonlarında yüzde 5 düzelme; akciğer kanseri riskinin içmeyi sürdürenlere oranla yüzde 30-50 oranında azaldığını hatırlatan Harutoğlu, bunlar yanında tat ve koku duyusunun düzelmesi, güzel kokma, başkalarına verilen rahatsızlık nedeniyle suçluluk duygusundan kurtulmanın yanında parasal olarak da tasarruf sağlanacağını belirtti.

Harutoğlu mesajında “Ada halkından, sigarayla mücadele konusunda destek vermelerini bekliyor, herkese sigarasız sağlıklı günler diliyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Editör: TE Bilisim