23 Ocak 2013 tarihinde, Gönyeli’de Ahmet ŞEVKETOĞLU tarafından, eşi Aşkın ŞEVKETOĞLU’nun tasarrufundaki kanunsuz tabanca ile öldürülmesi ve ardından, adı edilenin intihar etmesi olayı ile ilgili olarak, bir kısım yazılı ve görsel basında, Polis Genel Müdürlüğü’ne yönelik asılsız ithamlara yer verildiği gözlemlenmiştir.

Polis Örgütü, KKTC Anayasanın ve yürürlükteki diğer yasaların kendisine verdiği yetkiler çerçevesinde demokratik hukuk devleti ilkelerine ve yurttaşların temel haklarına saygılı olarak, tüm yurttaşlara eşit mesafede, din, dil ve ırk ayrımı yapmaksızın görev yapmaktadır.

Ahmet ŞEVKETOĞLU aleyhine, son zamanlarda yapılan şikayetler ve yapılan polis icraatları aşağıda özetlenmiştir:

Ahmet ŞEVKETOĞLU; 02.08.2009 tarihinde, eşi Aşkın ŞEVKETOĞLU’ndan ayrılmasına sebep olacağı gerekçesiyle kayınbabası ile aralarında çıkan tartışma sonucunda, kayınbabasının aracının camlarını kasten kırıp hasara uğrattıktan sonra, tasarrufunda bulundurduğu kayıtlı ve şahsına ait izinli tabancasıyla, kayınbabasını korkutmak amaçlı havaya 5-6 el ateş etmiş, konu tabancayı öldürmek kastı ile adı edilenin boğazına dayayarak tetik düşürmüş ve öldürmeye teşebbüs etmiştir.

Mesele ile ilgili olarak konu şahıs tutuklanmış olup, bahse konu tabanca tasarrufunda bulunarak emare olarak alınmıştır. Adı edilen aleyhinde “Adam Öldürmeye Teşebbüs, Özel İzin Hilafına Ateşli Silah Kullanma, Şiddet Tehdidi, Terör Yaratmak İçin Ateşli Silah Taşıma, Kasti Hasar, Meskun Mahalde Ateş Etme ve Darp” suçlarından Lefkoşa Kaza CTK C/2170/09 sayılı dosya tanzim edilmiştir.

Kayınbabası, 01.06.2010 tarihinde polise gelerek vermiş olduğu ek ifade ile Ahmet ŞEVKETOĞLU aleyhindeki şikayetini geri çekmiştir. Böyle olmasına rağmen olayın kamu davası ve ciddi bir mesele olması sebebiyle, bahse konu doysa adli makamlara sevk edilerek, 1935/2012 dava numarası altında, 06/07/2012 tarihinde Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesinde görüşülerek zanlı Ahmet ŞEVKETOĞLU mahkeme tarafından 3500 TL para cezasına çarptırılmış ve olayda kullanılan tabancanın müsaderesine emir verilmiştir.

02.08.2009 tarihinde, Ahmet ŞEVKETOĞLU, evinde, ailevi problemlerinden dolayı tartışmış olduğu eşi Aşkın ŞEVKETOĞLU’nu darp etmiştir. Olayın polisin bilgisine gelmesi üzerine Ahmet ŞEVKETOĞLU polis tarafından tutuklanmıştır. Aşkın ŞEVKETOĞLU, müteakiben adı edilen aleyhindeki şikayetini geri çekmiştir. Bu bağlamda meselenin şahsa karşı işlenen bir suç oluşu ve kamu davası olmamasından ötürü söz konusu soruşturma evrakları mahkemeye sevk edilmeyerek arşivlenmiştir.

08.08.2009 tarihinde, Ahmet ŞEVKETOĞLU, cep telefonu ile eşi Aşkın ŞEVKETOĞLU’na mesaj göndererek telefonla taciz etmiştir. Mesele ile ilgili olarak Aşkın ŞEVKETOĞLU verdiği ifadesinde Ahmet ŞEVKETOĞLU aleyhinde şikayetçi olmamıştır. Bu bağlamda meselenin şahsa karşı işlenen bir suç oluşu ve kamu davası olmamasından ötürü söz konusu soruşturma evrakları mahkemeye sevk edilmeyerek arşivlenmiştir.

07.12.2012 tarihinde, Ahmet ŞEVKETOĞLU, ayrılma aşamasındaki eşi Aşkın ŞEVKETOĞLU’nu görmek amacıyla eşinin arkadaşına ait dairenin kapısını ayaklarıyla tekmelemesi sonucu kapıyı açan ev sahibinin müsaadesi olmaksızın içeriye girip mülküne tecavüz etmiştir. Ev sahibi, mesele ile ilgili olarak vermiş olduğu ifadesinde Ahmet ŞEVKETOĞLU aleyhinde şikayetçi olmamış; eşi Aşkın ŞEVKETOĞLU’na hitaben şiddet kullanma tehdidinde bulunması üzerine Aşkın ŞEVKETOĞLU, Ahmet ŞEVKETOĞLU’ndan şikayetçi olmuştur. Ahmet ŞEVKETOĞLU, 10.12.2012 tarihinde saat 15.45’de tespit edilerek tutuklanmıştır. Tutukluluk süresinin dolmasına müteakip 11.12.2012 tarihinde saat 12.45’de dava tebliğine müteakip serbest kalmıştır. Bu olayla ilgili olarak adı edilen aleyhine Lefkoşa Kaza CTK No: C/2393/12 sayılı dosya tanzim edilmiştir.

10.12.2012 tarihinde, Ahmet ŞEVKETOĞLU’nun tasarrufunda kanunsuz ateşli silah olabileceği yönünde polise ulaşan bilgi doğrultusunda, adı geçenin ikametgahı polis tarafından, Lefkoşa Kaza Mahkemesinden temin edilen arama müzekkeresi ışığında aranmış ancak kanunsuz herhangi bir şeye rastlanmamıştır.

15.01.2013 tarihinde, Ahmet ŞEVKETOĞLU, kendisinden ayrılacağı gerekçesi ile eşi Aşkın ŞEVKETOĞLU’nun kullanımındaki aracı ile seyir halinde iken, adı edileni takip edip trafik ışıklarında durdukları esnada, aracından inerek Aşkın ŞEVKETOĞLU’na şiddet tehdidinde bulunmuştur.

Mesele ile ilgili olarak Ahmet ŞEVKETOĞLU Lefkoşa Adli Şubeye celp edilerek “Şiddet Kullanma Tehdidi, Uygunsuz Tavır ve Hareket, Rahatsızlık” suçlarından yasal işlem başlatılarak dava okunmuş ve Lefkoşa Kaza CTK C/45/13 sayılı dosya tanzim edilmiştir.

Olayı müteakip, Aşkın ŞEVKETOĞLU ve babası, Lefkoşa Polis Müdürlüğünde Polis Müdürü ile görüşmüşlerdir. Aynı gün Adli Şube Müdürü, tarafları dinlemiş sonra Ahmet ŞEVKETOĞLU’nu bu tip olayların tekerrür etmemesi için ikaz etmiştir. İkazı müteakip her iki şahıs da kesinlikle barışma taraftarı olmadıkları ve boşanacaklarını beyan ederek şubeden ayrılmışlardır.

Cinayetin işlendiği 23.01.2013 tarihinde, taraflardan herhangi birisinin polisten yardım talebi olmamıştır.

Ahmet ŞEVKETOĞLU’nun, eşi Aşkın ŞEVKETOĞLU’nu öldürmekte kullanmış olduğu tabanca kanunsuz bir tabancadır. Daha önceden “Adam Öldürmeye Teşebbüs v.s” suçundan mahkum olan bir şahsa yasa gereği ateşli silah taşıma ve/veya tasarruf ruhsatı verilmediği gibi ateşli silah taşıma ve kullanmaktan da men edilmektedir.

Unutulmamalıdır ki, Polis cezalandırma makamı değildir ve görevi gereği aldığı şikayetlerle ilgili gerekli soruşturmayı yaparak tanzim ettiği dosyaları adli makamlara havale etmektir.

Yaşanan süreç içerisinde, Ahmet ŞEVKETOĞLU aleyhine yapılan tüm şikayetler anında polis tarafından değerlendirilmiş ve yasaların polise vermiş olduğu yetkiler çerçevesinde gerekli soruşturmalar yapılarak adı edilen aleyhinde hazırlanan dosyalar adli makamlara havale edilmiştir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.




POLİS GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Editör: TE Bilisim