Feminist Atölye (FEMA), 14 Şubat’ta sevginin göstergesi sayılan hediyeleri kabul etmeyeceğini; kadına yönelik şiddete karşı mücadele için “diren, dans et, ayaklan” etkinliğine katılacağını açıklayarak herkesi etkinliğe katılmaya çağırdı.

Kadına yönelik şiddete dansla başkaldırı etkinliğinin düzenleyicilerinden olan FEMA yazılı açıklamasında, dünyanın her noktasında “erkek sevgisinin” kadınların ölümüne neden olduğunun uluslararası raporlarla ortaya çıktığını belirterek, kadına yönelik şiddete karşı 14 Şubat Perşembe günü saat 16.00’da Gönyeli Yenikent’te yapılacak “1 milyar ayaklanıyor” etkinliğiyle ilgili bilgi verdi.

FEMA’dan yapılan açıklamada, kadınların ölümlerine varan şiddet vakalarının yaşanmasıyla iyice görünür hale gelen mağduriyetlerin, eril şiddetin akıl almaz boyutta olduğunu kanıtladığı belirtildi.

Kadına yönelik şiddetin, “erkek egemen yapının kadınlar üzerinde güç ve denetim sağlamaya dönük kurguladığı bir iktidar ilişkisinden kaynaklandığı” ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

“Fiziksel, ekonomik, psikolojik ve cinsel şiddet türlerinden herhangi birinin ortaya çıkmasına sebep olarak gösterilen ‘alkollü olmak, uyuşturucu madde kullanmak, âşık olmak, sevgisine karşılık bulamamak, boşanmak istemek, aldatılmak, kıskanmak, ekonomik sıkıntı içinde olmak’ gibi gerekçeler, eril şiddetin meşrulaştırılması için ileri sürülür. Böylece kadınlara yönelik gerçekleştirilen şiddet neticesinde oluşan hak ihlalleri sorgulanmadan, toplum içerisinde oluşacak tepkinin en aza indirilmesi amaçlanır. Oysa önemli olan, şiddet uygulayan erkeklerin hangi ruh haliyle içerisinde suç işlediği değil, eril şiddetin temeli olan kadını kontrol altında tutma arzusudur.”

FEMA açıklamasında, yaşanan olaylardan, devlet kurumlarının yasal ve kurumsal düzenleme yapmaktaki ihmalinin görüldüğü ifade edilerek, toplumsal cinsiyet temelli şiddet suçlarının münferit vakalar olmadığı kaydedildi. Açıklamada, kadına yönelik şiddet olaylarının kader değil politik olduğu; şiddet uygulayan ereklerin de yabancı olmadığı belirtilerek, “’Sevgi’ kılıfı altında kadınlara şiddet uygulayan erkekler ya aile bireylerinden ya da eş, sevgili diye tanımlanan kişilerden oluşmaktadır. Oysa ki, bize göre sevgi; eşitlik, özgürlük ve adaletin sağlanması ile var olabilecek bir değerdir. Bu sebeple kıskançlık temelinde bireyler üzerinde kurulmaya çalışılan şiddete dayalı denetim uygulamaları ile sevgi arasında bağlantı kurmak mümkün değildir” denildi.

14 Şubat’ta düzenlenecek etkinliğe katılım çağrısı yapılan FEMA açıklamasında, “Toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti görünür kılmak ve bu alanda atacağımız adımlarla toplum içerisinde yaratılacak farkındalığı geliştirmek isteyen herkesi bizimle birlikte dans etmeye çağırıyoruz. Bir araya gelip yürüttüğümüz mücadeleyi büyüttüğümüz takdirde, sesimiz daha güçlü duyulabilecektir. Böylece yaşanan mağduriyetlerin önlenmesi için devlet kurumları da sorumluluk sahibi olduğunu anlayacaktır” ifadeleri yer aldı.
Editör: TE Bilisim