Prof. Dr. Abdullah Öztoprak'ın avukatı Tahir Seroydaş DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı İsmail Arter'e bir yazı yazarak Rektör Yardımcılarının görevleri başında olduğunu belirten açıklamasının hukuk dışı olduğunu belirtmiş ve 'Mahkemenin Yürütmeyi Durdurma emrine aykırı davrananların emre riayet etmemelerinden dolayı yaptırım ve müeyyidelere maruz kalması kaçınılmazdır.' demiştir. Seroydaş ayrıca Rektör Yardımcılarının "Adı geçenlerin bu sıfatla iş ve işlem yapmaları hukuk dışı olup, sözde Rektör Yardımcıları’nın işlemlerine katılmak ve onların talimatlarına uymak da hukuk dışıdır, gayr-ı kanunidir." diyerek DAÜ yetkililerini de ikaz etmiştir.

 

Bilindiği gibi Prof. Dr. Abdullah Öztoprak'ın Yüksek idare Mahkeme'sinde açtığı davada hakim 19 Kasım 2014 tarihinde Prof. Dr. Necdet Osam'ın Rektör Vekili olarak atanması hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu karardan sonra VYK Başkanı İsmail Arter bir açıklama yaparak "VYK’nın Rektör Yardımcıları ile okulun işleyişini devam ettireceğini" söylemişti.

 

Tahir Seroydaş'ın DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı İsmail Arter'e yazdığı yazının tam metni aşağıdaki gibidir:

 


Sayın: İsmail Arter
         Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı
         DAÜ – Magosa.

​Müvekkilim Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın açmış olduğu YİM:232/2014 sayılı davada, Prof. Dr. Necdet Osam’ın Rektör vekili olarak görevrendirilmesine ilişkin kararın yürütmesinin Yüksek İdare Mahkemesi tarafından durdurulmasından sonra yaptığınız bir açıklamada “Rektör Yardımcılarının görevleri başında olduğunu” ve “Üniversitedeki işlemlerin aksamadan yürütüleceğini” ifade ettiğiniz esefle müşahade edilmiştir. Bu açıklamanızda belirtilen hususlar tamamen hukuk dışı olup Mahkemenin Yürütmeyi Durdurma emrine aykırı davrananların emre riayet etmemelerinden dolayı yaptırım ve müeyyidelere maruz kalması kaçınılmazdır.
Yaptığınız açıklama hukuk dışıdır, çünkü:
1. DAÜ Kuruluş Yasası’nın 12. Maddesinin 3. Fıkrasına göre Rektör yardımcıları, Rektörün göstereceği biçimde ona yardım ederler. Buna göre; Rektör Yardımcıları’nın herhangi bir iş veya işlem yapabilmeleri için DAÜ’de bir Rektör olması ve Rektör Yardımcıları’nın da Rektörün göstereceği biçimde faaliyette bulunması gerekir. Mahkeme kararından sonra DAÜ’de kendisinin gösterdiği biçimde kendisine yardım edilmesi icap eden bir Rektör olmadığına göre, Rektör Yardımcılarının varlığından bahsetmek de mümkün değildir ve sözde Rektör Yardımcılarının yapabileceği herhangi bir iş veya işlem de hukuken mevcut olamaz.

2. Ayni yasanın 12. Maddesinin 1. Fıkrasına göre DAÜ’nün tüzel kişiliğinin temsilcisi Rektör’dür. Rektörün olmadığı yerde herhangi bir kişinin üniversite tüzel kişiliğini temsil etmesi de mümkün değildir.

3. Mahkemenin yürütmenin durdurulmasına mütedair vermiş olduğu ara emirle,  Prof. Dr. Necdet Osam’ın Rektör Vekilliği Dava sonuna  kadar ortadan kalkmıştır. Bu Ara Emrinin başka bir hukuki neticesi de VYK’nın onayı ile Rektör Vekili sıfatıyla Prof. Dr. Necdet Osam’ın, Mahkeme kararından önce seçtiği 5 Rektör Yardımcısı’nın görevinin de sona ermiş olmasıdır. Bu husus, idare Hukuku ilkelerinin bir gereği olduğu gibi, gerekTürkiye Cumhuriyeti Danıştayı’nın gerekse Yüksek İdare Mahkememizin vermiş olduğu kararlarla da teyid edilmiştir. Ayrıca Üniversitenizin bir öğretim görevlisi olan Tufan Erhürman’ın “İdari Yargılama Hukuku” isimli kitabının 244. sayfasında de görülebileceği gibi; “Yürütmenin Durdurulmasına mütedair ara emirleri iptali istenen idari tasarrufu ve onun sonucu olan işlemleri durdurur ve bu tasarruf ve işlemlerin tesisinden ve icrasından önceki hukuki durumun yürürlüğünü sağlar”. Buna göre de Prof. Dr. Necdet Osam’ın Rektör vekili olarak görevlendirilmesine ilişkin kararın yürütülmesi Mahkemece durdurulduğundan, mahkeme kararından önce adı geçen Rektör Vekili’nin bu sıfatla yapmış olduğu bütün işlemler de durdurulmuş oldu. Bu da demektir ki sizin görev başında olduklarını iddia ettiğiniz sözde Rektör Yardımcıları’nın bu sıfatları, Mahkeme Emriyle birlikte ortadan kalkmıştır.
​Yukarıda belirtilen hususlara aykırı olarak hareket edildiği, özellikle hala Rektör Yardımcısı olduklarını zanneden Prof. Dr. Ahmet Sözen, Prof. Dr. Hasan Amca, Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu, Prof. Dr. Hısfiye Pulhan ve Prof. Dr. Bekir Özer’in hukukun gereğine uymadıkları ve Rektör Yardımcısı olarak iş ve işlem yapmayı sürdürdürmeleri halinde bundan sadece DAÜ değil, şahsen kendileri de sorumlu olacaktırlar. Bir başka ifadeyle bu yüzden zuhur edebilecek gayr-ı kanuni iş veya işlemlerin müsebbibi sözde Rektör Yardımcıları ile VYK olacaktır. Hukuken yetki sahibi olunmadan yetki kullanmak, hukuken o sıfata sahip olunmadan Rektör Yardımcısı sıfatıyla hareket etmek bir yetki gasbıdır ve ağır bir sorumluluğu muciptir.

​Kanunsuz bir eylem veya işleme katılanlar da o kanunsuz işlem ve eylemi icra edenler kadar sorumludur. Bu açıdan VYK mensuplarının da şahsi sorumlulukları vardır. VYK’nın adı geçenleri Rektör yardımcısı olarak göreve devam ettirmesi kabul edilebilir veya hukuka saygılı bir kurumdan beklenen bir davranış değildir. Adı geçenlerin bu sıfatla iş ve işlem yapmaları hukuk dışı olup, sözde Rektör Yardımcıları’nın işlemlerine katılmak ve onların talimatlarına uymak da hukuk dışıdır, gayr-ı kanunidir.

​Bu demektir ki söz konusu hukuki sorumluluk hem VYK mensuplarının hem de sözde Rektör yardımcıları’nın ve bunlarla işbirliği yapan veya bunların talimatlarına riayet eden herkesin üzerinde olacaktır. Zaten adı geçenlerin Rektör Yardımcısı sıfatıyla yapacakları hiçbir işlemin de yargı nezdinde ayakta kalması mümkün değildir.

​Bu yazının esas muhatabı siz de dahil olmak üzere bütün VYK mensupları ve adı geçen sözde rektör yardımcılarıdır. Bu nedenle bu yazıya sadece şahsınızı muhatap saymaktan kaçınmanızı ve tüm VYK mensuplarının bilgisine getirmeniz hususnda tavassutlarınızı rica ederim.

​DAÜ’de zuhur eden huzursuzluklara ve özellikle sözde Rektör Yardımcıları’nın hukuk dışı statülerine son verilmesi umuduyla Mahkeme Emrine gereken saygıyı göstermenizi rica eder, yazıma son vermeden Anayasa ve diğer mevzuatın yanı sıra 27/13 sayılı Yasaya ve bu yasanın bilhassa 22. Maddesine dikkatinizi celbetmek isterim.

   Av. Tahir Seroydaş
27/11/2014
Lefkoşa.

Editör: TE Bilisim