UBP Milletvekili Zorlu Töre, Meclis Genel Kurulu’nda “Tarımda yaşanan bazı sıkıntılar ve çözüm önerileri” konulu bir konuşma yaptı.

Töre, tarımda ve hayvancılıkta sorunlara çözüm üretilmediğini savunarak, uzun vadeli planlar yapılmadığını söyleydi. Töre, “AB’ye uyum çerçevesinde birçok yasa çıkarıyoruz ama arkasından tüzükler gelmiyor” dedi.

Hayvan hastalıkları, hayvan ıslahı, tarımda sigortacılık ve fon konularında çalışma yapılmasının şart olduğunu söyleyen Töre, Türkiye’de hayvancılığa ve tarıma verilen teşvikler çok daha iyi olduğunu belirtti.

Töre, Türkiye’den gelecek suyun ülkeye bereket getireceğini de ifade etti.

İthal edilen balyaların hayvanları zehirlediğini savunan Töre, “Hayvanların sütü azalıyor, düşükler oluyor” dedi.

İthal süt, süt ürünleri ve meyve sularına değinen Zorlu Töre, girdi fiyatlarının nasıl azaltılacağı konusunda çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

SENNAROĞLU: “UYUYAN KİM, HALK KARAR VERSİN”

Bakanlığıyla ilgili üç konuşmaya yanıt veren Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, “Tarım Bakanı uyur” şeklindeki eleştirileri reddetti.

Sennaroğlu, UBP hükümeti döneminde 3 kez Tarım Bakanı değiştiğine işaret ederek, “Uyuyan ben miyim, siz misiniz? Uyuyan kimdir, halk buna karar versin” diye sordu.

Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini çoktan beri söylediğini kaydeden Sennaroğlu, hayvan hastalıkları, Genel Tarım Sigortası Fonu’nun yetersizliği gibi konularda hem muhalefette, hem iktidarda defalarca konuşmalar yaptığını vurguladı.

Sennaroğlu, tarımda münavebeyi destekleyen politikaların şart olduğunu ifade ederek, Karpaz köylerindeki halkın arazi sahibi olması için orman arazilerinin temizlenerek, verildiğini ancak Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle tapu verilemediğini kaydetti.

Sennaroğlu, alçak orman arazilerinin de kuraklık tazminatı ve doğrudan gelir desteklerinden yararlanabilmesi için bu yıl bir karar aldıklarını ancak köklü bir çözüm gerektiğini ifade etti.

Brucella hastalığı konusunda yapılanları anlatan Sennaroğlu, 2015’te bu hastalıkla mücadele için ödenek konulmasını isteyeceklerini açıkladı.

AB ülkelerinde Brucellalı etlerin, üzerinde belirtilerek satılabildiğini ancak bunun KKTC’de uygulanabileceğine inanmadığını ifade eden Önder Sennaroğlu, hükümetin görüşünün Brucellalı hayvanların itlaf edilerek, tazmin edilmesi yönünde olduğunu söyledi.

Tarımda sigorta konusunda çalışma başlattıklarını ifade eden Sennaroğlu, Gıda Labaratuarı’nın çalışmadığını, bunun nedeninin de bütçe yetersizliği nedeniyle yaşanan personel eksikliği olduğunu anlattı.

Enerji Dairesi oluşturulması gerektiğini ancak bunun önünde de bütçe yetersizliği engelinin bulunduğunu kaydeden Sennaroğlu, Narenciyede Tür Değiştirme Projesi konusunda basın açıklaması yapacağını anlattı.

Balya konusunun büyük bir sıkıntı olduğunu ve balyanın ihale usulüyle en düşük fiyatı verene verildiğini ifade eden Sennaroğlu,üreticinin balya konusunda büyük bir talebi olduğunu ancak balyanın ikinci siparişinin hala limanda beklediğini kaydetti.

Ülkeye getirilen portakal suyunun ülke narenciyesini zora koyduğu söylemine karşılık Sennaroğlu, portakal suyunun Türkiye’den geldiğini ancak konsantrenin de Türkiye’ye satıldığını ifade etti. Sennaroğlu, “Eğer ben Türkiye’den gelen portakal suyunu yasaklarsam, Türkiye’ye konsantre satamayacağız. Nasıl Türkiye’den gelen portakal suyunu yasaklayayım” dedi. 
Editör: TE Bilisim