Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle kapatılması için Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) tarafından dava açılmasını protesto etmek amacıyla miting düzenlendi.

Lefkoşa Şehitler Anıtı önünde yer alan miting Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği ile Okuluma Dokunma Platformu tarafından düzenlendi.

Mitinge Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, bazı milletvekilleri ve Din İşleri Başkanı Talip Atalay da katıldı.

Bu arada Yeniden Doğuş Partisi de, yaptığı yazılı açıklamada, mitinge destek verdiklerini belirtti.

“Cahillerden Olma Okulumu Kapatma”, “İngilizce de Arapça da Öğreneceğim”, “Kıbrıs Bizim Canımız Hala Sultan Aslımız” pankartlarının yer aldığı mitingde, “Kıbrıs Uyuma Evlatlarına Sahip Çık”, “Hala Sultan Burada Dimdik Ayakta”, “Sendika Şaşırma Sabrımızı Taşırma”, “Vur Vur İnlesin Sendika Dinlesin” sloganları atıldı.

İstiklal Marşı’nın ardında kuran okunmasıyla başlayan mitingde Okuluma Dokunma Platformu Sözcüsü Mehmet Demirci, Hala Sultan İlahiyat Koleji Müdürü Ali Yaman, Hala Sultan İlahiyat Koleji Mezunları Adına Ümit Kaynarca, Öğrenci Konseyi Başkanı Furkan Seçkin, Okul Aile Birliği Başkanı Asbaşkanı Hikmet Kaynarca birer konuşma yaptı. Okul öğrencisi Furkan Tiryaki de şiir okudu. Konuşmalar sürekli tekbir sesi ve sloganlarla bölündü.

DEMİRCİ

Okuluma Dokunma Platformu Sözcüsü Mehmet Demirci konuşmasında Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin Mili Eğitim Bakanlığına bağlı bir okul olduğunu, okulda Milli Eğitim Bakanlığı müfredatının uygulandığını söyledi.

Demirci, KTOEÖS için “Vatanını, bayrağını, dünyasını ve öldükten sonrasını düşünen sizler gibi insanlara yobaz diyecek kadar akıl fukarasıdır” dedi.

YAMAN

Okul Müdürü Ali Yaman da okulun 5 yıl önce çağdaş eğitim, güzel ahlak, iyi gelecek misyonuyla kurulduğunu söyledi. Türkiye ve KKTC’nin 4 bir yanından mitinge katılım olduğunu söyleyip katılımcılara seslenen Yaman, müsterih olmalarını okulun dimdik ayakta olduğunu vurguladı.

Yaman, okulda iyi ve güzel ahlaklı insan yetiştirme için uğraş verdiklerini kaydederek, “Suni gündemlerle bizi yolumuzdan edemezler” diye konuştu.

Yaman KTOEÖS’ü okullarını kapatmak yerine okullarındaki öğretmen eksikliğinin giderilmesi için uğraş veremeye de çağırdı.

KAYNARCA

Hala Sultan İlahiyat Koleji mezunları adına bir konuşma yapan Ümit Kaynarca ise Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin ilim bilim fen yuvası olduğunu ve Kıbrıs’ın ihtiyacı doğrultusunda ortaya çıktığını kaydetti.

Kaynarca, okullarında laik eğitim verildiğini ve okullarında din ve vicdan hürriyetinin ön planda olduğunu da belirtti.

Kaynarca KTOEÖS’e okullarının kapatılması yerine ülkedeki eğitim sisteminin iyileştirilmesi için mücadele vermesi çağrısında da bulundu.

SEÇKİN

Öğrenci Konseyi Başkanı Furkan Seçkin de okullarının vatan millet için hayırlı, kaliteli milli değerlere bağlı bir eğitim anlayışı içerisinde olduğunu kaydetti ve herkesin dilini dinini seçme özgürlüğü olduğu gibi kendilerinin de istedikleri eğitimi alma özgürlükleri olduğunu ifade etti.

Seçkin diğer okullarda okutulan derslerin kendi okullarında da okutulduğunu belirterek, hedeflerinin geçmişiyle barışık, milli manevi değerlere sahip vicdanlı doğayı seven insanlar olmak olduğunu vurguladı.

KAYNARCA

Okul Aile Birliği Asbaşkanı Hikmet Kaynarca ise konuşmasında, KTOEÖS’ün siyasi ve ideolojik önyargılarla hareket ettiğini ileri sürdü.

Kaynarca, okulun milli ve manevi değerlere sahip, saygılı bireyler yetiştirdiğini, mezunların başarılı olduğunu ve yüzde 90’ının üniversiteye girdiğini anlattı.

Kaynarca, okulun bu kadar çok ilgi görmesinin sadece ders eğitimi verilmemesi aynı zamanda milli manevi değerlere sahip insani değerlere bağlı gençler yetiştirilmesi ve karakter eğitimi verilmesinden kaynaklandığını söyledi.
Editör: TE Bilisim