Haluk DOĞANDOR

Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu’nun geçici orman işçileri için söylediği söze tepki gösteren sendika başkanları, Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuştu. Daire müdürünün işçileri için sarf ettiği sözlerin insanlık onurunu kıran, rencide edici, hakaret tarzı söylemler olduğunda birleşen sendika başkanları, ilgili bakanlığın ve hatta hükümetin, gereğinin yapılması konusunda çalışma başlatmasını istediler. İşçilerden de özür dilenmesini isteyen sendika başkanları, bu sözleri söyleyenin atanmış bir devlet bürokratı olmasının da manidar olduğunun altını çizdiler.
Sendika başkanları ne dedi:



“Kendilerini çiftlik ağaları gibi görüyorlar”

Ahmet KAPTAN (KTAMS Başkanı):

“Ben gerçekten daha önce de söylediklerimden dolayı haklı çıktığım için üzüntü yaşamaktayım. Ne yazık ki uzunca bir zamandır ülkede iktidar yok. Hükümetlerin göreve gelir gelmez atadıkları her kişinin, kendisini atandığı yerin ‘padişahı’ veya ‘efendisi’ olarak görmesi son bulmalı. Makamlarını ‘çiftlik’ gibi görüp eski çağlardan kalma ‘çiftlik ağaları’ gibi davranıp, çalışanları da o ‘çiftliğin köleleri’ olarak görmekten vazgeçmeliler. Bu davranış biçimi çağdışı bir davranıştır. Ülkeyi yönetenler, bu kişileri bu makamlara atayanlar, bu tür emeğe ve insan onuruna karşı yapılan hakaretleri görmezden geliyorlar ve sendika olarak, emekçi örgütleri olarak maalesef bizi duymuyorlar, görmüyorlar, konuşmuyorlar. Adeta üç maymunları oynuyorlar. Ülkeyi yönetenler, istedikleri kadar, ‘biz AB standartlarında hizmet veriyoruz’, ‘ILO sözleşmelerine uyuyoruz’ desinler, böyle olmadığı örneklerle ortaya çıkıyor. Biz ‘artık yeter’ diyoruz ve ülkeyi yöneten hükümetin büyük ortağı ‘emek en yüce değerdir’ diyen büyük ortağı, bu durum karşısında tavır almalı ve bu aşağılamayı yapana bedelini ödettirinceye kadar takibinde olmalı, soruşturma açtırmalıdır. Bu, insan onuruna yapılan en büyük hakarettir.”

Onur kırıcı sözler derhal özür dilenmeli

Mehmet ÖZKARDEŞ (KAMUSEN Başkanı):

“Orman Müdürü Cemil Karzaoğlu’nun işçilerine karşı söylemiş olduğu sözler kabul edilebilir değildir. Orman işçileri, devletin işlerinde de çalışabilir, ancak bir müdürün ‘Eşek gibi çalışacaklar’ sözleri onur kırıcıdır, insan onuruna hakarettir, bunu kabul edemeyiz. İlgili müdürün söylediği sözleri, derhal geri alarak işçilerinden özür dilemesini temenni ederiz. Bunlar doğru tavırlar, sözler değildir. İster düz işçi, isterse geçici işçi olsun, bizim nazarımızda önce insandırlar. Mevkiler ve makamlar kalıcı değil, geçicidir. İnsanlara insanca davranmak gerekir. Bugün o makamda olabilirsiniz, ama yarın nerede olacağınız hiç belli olmaz. O sebepten, maiyetinizdeki insanlara, insan onuruna yakışır şekilde davranmak ve hareket etmek durumundasınız. Burada yanlış bir kelime sarf edildiği açıkça ortada; ama özür dilemek de bir erdemdir. Bu yanlış hareketin arkasından vakit geçirmeden onuru kırılan o insanlardan özür dilenmelidir.”

Derhal soruşturma açılmalı

Mehmet SEYİS (DEV-İŞ Başkanı): “

Bu daire müdürünün çalışanları için söylediği sözler, haddini aşan, insanlık onurunu rencide eden, onur kırıcı sözlerdir. İnsanca bir tavır değildir bu müdürün söyledikleri… Eğer işçilerin çalıştığı ev kendinin ise, bu da başlı başına bir soruşturma konusudur. Zaten söylediği sözler de insanlık onuruyla bağdaşmayan ve devlet çalışanları için söylenen sözler olduğu için de, ilgili bakanlığın insanlık suçu işlenen bu söylemlerle ilgili soruşturma açması gerekmektedir. Sadece devlet dairesi değil, herhangi bir iş yeri patronu bile işçisi için bu sözleri söylemiş olsa, yine insan onurunu kırma ve rencide ettiği için ayrıca suç teşkil eder. Biz insanların hangi iş yerinde olsa, insan onuruna yakışır, insanca, medenice davranışlar içinde çalıştırılmalarını benimsiyoruz. Bu tür aşağılamaları asla kabul edemeyiz.”

“Utanç verici sözler''

Sami DİLEK (KAMU-İŞ Başkanı):

“Devletin önemli bir kademesinde idareci konumunda olan makam sahibi kişilerin, ekmek parası için mücadele eden bu emekçiler hakkında söylediği sözler utanç vericidir. Asgari ücret düzeyinde çalışan bu işçiler için söylenen bu sözler keşke hiç söylenmemiş olsaydı. Bu sözleri sarf edeni şiddetle kınıyoruz, çok ayıp bir hareket. Umarım geri adım atılır ve bu sözleri sarf ettiği işçilerden kısa zamanda özür diler. Zira bu işçilere bir özür borcu vardır.”

“Bu sözleri kendisine iade ediyoruz”

Mehmet DAVULCU (ÇAĞ-SEN Başkanı):

“Ben bir sendika başkanı olarak işçilerine ‘eşek gibi çalışacaklar’ lafını söyleyen idareciye emekçi insanlar adına, söylediği sözleri kendisine iade etmeyi görev sayarım. İnsanlar insan gibi insanca koşullarda çalıştırılır. Bu sözleri söyleyen kişinin bir devlet bürokratı olması ayrıca da bir ayıptır. Devletin kendi adına çalışan yurttaşlarına insanca koşullar içinde çalışma olanakları yaratması oldukça önemlidir. Kaldı ki, devletin bir bürokratının çalışanları için ‘eşek gibi çalışacaklar’ sözünü üretmesi insanca bir yaklaşım değildir. Umarım devleti yönetenler bu sözleri sarf eden bürokrat hakkında gereği ne ise yapacaklardır. Bu ülkede üç kuruş para için saatlerce çalışan bu tür işçiler, çalışanlar yalnız değildir, biz ÇAĞ-SEN olarak bu çalışanların her zaman yanında olmaya devam edeceğiz ve sahip çıkacağız.”
 
Editör: TE Bilisim