MAHKEMELER BÜTÇESİ

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Sağlık Bakanlığı’nın ardından Mahkemelerin 38 milyon 544 bin 500 TL bütçesini oy birliğiyle kabul etti.

TOROS: “YARGI KONUSUNDAN TASSARRUF YAPILMAMALI”

Komite Başkanı Fikri Toros, artan nüfusa, değişen kozmopolit yapıya işaret ederek, bu değişimin kültür ve değer çatışmaları yarattığını, buna çoğu zaman üzülerek tanık olunduğunu ifade etti.

Toros, hukukun üstünlüğünün ve yargının bağımsızlığının bu noktada ne kadar önem kazandığını aktararak, yargı harcamaları konusunda tasarruf yapılmaması gerektiğini söyledi.

AMCAOĞLU: “MAHKEMELERİN BÜTÇESİ YÜZDE 10 ARTIRILDI”

UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, Hüseyin Özgürgün-Serdar Denktaş hükümeti döneminde mahkemelerin ihtiyaçlarının karşılanmasında hassasiyet gösterildiğini söyledi.

Amcaoğlu, mahkemelerin bütçesinin geçtiğimiz yıla göre, bu yıl yüzde 10 artırıldığını da kaydederek, “Yargının kendi görevleri dışında sorunlarla boğuşması bizim istediğimiz bir şey değil” dedi.

BEROVA: “KKTC YARGISINA GÜVENİMİZ TAM”

UBP’li Milletvekili Özdemir Berova, KKTC’nin yargısına güvenlerinin tam olduğunu söyledi.

Berova, adaletin tecelli etmesinde bazen aksamalar olduğunu kaydederek, siyasetin bu konuda atması gereken adım varsa, bunların da dile getirilmesini istedi.

TATAR: “BİR YARGICIN ADALET DAĞITMASI BÜYÜK SORUMLULUK”

Komite Başkan Vekili Ersin Tatar, toplumda hadiselerin arttığını ifade ederek, adli açılışlara gittiklerini ve burada dinlediklerinin moralini bozduğunu söyledi.

DAÜ’de öğrenim gören Nijeryalı bir öğrencinin öldürülmesiyle ilgili duyduğu üzüntüyü de dile getiren Tatar, bir yargıcın adalet dağıtmasının büyük sorumluluk olduğunu söyledi. Tatar, Afrika Gazetesi’nin manşetinden sonra yaşananların kendilerini üzdüğünü aktardı.

TAÇOY: “SIKINTILARA RAĞMEN 7 OCAK SEÇİMİ BAŞARILI GEÇTİ… ŞEFİK’İ VE PERSONELİNİ KUTLARIM”

UBP Milletvekili Hasan Taçoy, sıkıntılara rağmen 7 Ocak erken genel seçiminin başarılı geçtiğini söyledi, Narin Ferdi Şefik başkanlığında çalışan mahkeme personeline teşekkür etti.

ŞEFİK: “İKTİDARDA KİM OLURSA OLSUN YARGIYA VERİLEN ÖNEM DEĞİŞMİYOR. BU BİZİ MUTLU EDİYOR”

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik de konuşmalara cevabında, “İktidarda kim olursa olsun yargıya verilen önem değişmiyor. Bu bizi mutlu ediyor” dedi.

Şefik, hükümet yetkililerinin mahkemelerin taleplerine azami oranda cevap verdiğini kaydederek, her derde çare bulunmaya çalışıldığını ifade etti, “Keşke mahkemeler mali olarak daha bağımsız hareket edebilse ama devletimizin olanaklarının  bu yönde olduğu söyleniyor” dedi.

Tadil edilen Mahkemeler Yasası, terfi ve yeni istihdamlar konusunda bilgi veren Şefik,  2018 yılı için de istihdam alanında yetki talepleri olacağını söyledi, ses kayıt cihazı alımı, bina, sözleşmeli bilgi işlem personeli konusundaki talepleri aktardı.

Personel eksikliği dolayısıyla yaşanan sorunları anlatan Şefik, mahkemelerin bilgisayar eksikliği olduğunu söyledi, “45 bilgisayara ihtiyaç var. Seçim döneminde bu eksiklikle ilgili sorun yaşadık. Bilgisayar donanımızın güçlendirilmesi şart” dedi.

Seçim döneminde sorun yaşadıkları bir diğer alanın internet olduğunu vurgulayan Şefik, ilçelerin fiber optik ağı için 120 bin dolar ihtiyaçları olduğunu, bütçenin hem buna hem de bilgisayar alımına yetmediğini söyledi.

7 Ocak seçiminde Yüksek Seçim Kurulu’nun bir üniversiteyle bilişim konusunda işbirliği yaptığını da anımsatan Şefik, mahkemeler binasında uzun saatler görev yapan üniversite öğrencilerine bütçedeki sıkıntıları nedeniyle yemek veremediklerini anlattı.  Şefik, öğrencilere içecek ve kendi personellerinin hazırladığı ikramları sunduklarını belirtti.

Lefkoşa’daki ve ilçelerdeki mahkeme binaları konusunda detaylı bilgi veren Şefik, yargı alanlardaki sorunlarını da dile getirdi, “En büyük sorun icranın namevcut olması. Yeni baro başkanından bu konuda bir tasarı sunmasını istedim” dedi.

Hukuk Reform Komitesi oluşturulmasının önemine de dikkat çeken Şefik, oluşacak bu komite sayesinde her birimin yasal mevzuatları konusundaki eksikliklerle ilgili buraya başvurabileceğini söyledi.

Şefik, yargıya müdahalenin söz konusu olmadığını da vurgulayarak, “Müdahale yoktur, müdahale edilmesi istenir ama bu orada kalır, yargıca aksettirilmez, bunun devam etmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Yargının,  Afrika Gazetesi olayında rencide edildiğini de ifade eden Şefik, “Biz sessiz kaldık. Belli kitleler bizi tartışmalara çekmeye çalıştı ama biz bu tartışmalara giremeyiz” diye konuştu.

Şefik’in konuşmasının ardından mahkemeler bütçesi onaylandı. Komite, saatler gece yarısını gösterdiğinde Başsavcılık bütçesini görüşmeye başladı.

SON GÖRÜŞME BAŞSAVCILIK BÜTÇESİNİN…

Başsavcılığın 12 milyon 372 bin 700 TL’lik bütçesi komitede oy birliğiyle kabul edildi.

Başsavcı Yardımcısı Muavini Behiç Öztürk da görüşmeye katılarak konuşmacıların sorularını yanıtladı.

TATAR: “BAŞBAKANLIK ÖNÜNDEKİ EYLEMDE POLİSLER YARALANMIŞTI… SORUŞTURMA OLDU MU?

Komite Başkan Vekili Ersin Tatar, Dağyolunda meydana gelen, öğrencilerle minibüs şoförünün ölümüyle sonuçlanan kaza sonrasında Başbakanlık önünde yapılan eyleme değindi, bu eylemle polislerin yaralandığını anımsattı, soruşturma olup olmadığını sordu.

TAÇOY: “SAYIŞTAY KOMİTESİNDE 137 DOSYA VAR… BU RAPORLARIN AKIBETİ NE?”

UBP Milletvekili Hasan Taçoy, Meclis bünyesindeki Sayıştay Komitesinde 137 dosya olduğunu söyledi, bu raporların akıbetinin ne olduğunu sordu, dava açılıp açılmadığının bilgisinin edinilmesi için iki kurum arasında iletişim olması gerektiğini söyledi. 

ÖZTÜRK: “SORUŞTURMAYI YAPAN BİZ DEĞİLİZ”

Konuşmaları cevaplayan Öztürk, Başsavcılık olarak önlerine gelen dosyaya bağlı olduklarını söyledi, “Soruşturmayı yapan biz değiliz” dedi, suiistimal ve yolsuzluk varsa Sayıştaylık dosyalarının kendilerine gönderildiğini aktardı.

“EN BÜYÜK SIKINTI ARAÇ”

Öztürk, kurumun en büyük sıkıntısının araçla ilgili olduğunu da aktardı.

Öztürk’ün konuşmasının ardından Başsavcılığın bütçesi onaylandı ve komitenin çalışmaları tamamlandı.

Editör: TE Bilisim