Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Şafak Öneri, KKTC’de 19 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Yerel Kuruluş Organları Ara Seçimi’nde askı döneminden sonra netleşen seçmen sayısının 176 bin 912 olduğunu açıkladı.

Seçmenlerin ülke genelindeki 693 sandıkta oy kullanacağını belirten Öneri, ilçelere göre seçmen sayının Lefkoşa’da 55 bin 763, Gazimağusa’da 45 bin 992, Girne’de 35 bin 397, Güzelyurt’ta 20 bin 809, İskele’de 18 bin 951 olarak kesinleştiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve aynı tarihte yapılacak Yerel Kuruluş Organları Ara Seçimi’nde adayların oy pusulalarına yazılış sırasını saptamak ve Cumhurbaşkanı adaylarının Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’ndan (BRTK) yapacakları propaganda konuşmalarının yayın zaman ve sıralarını belirlemek üzere YSK’da gerçekleştirilen kura çekiminde konuşan Öneri, seçim konusunda bazı uyarılarda bulundu.

Öneri, açıklamalarında propaganda sürecine vurgu yaparak bu sürecin demokrasiye ve hukuk kurallarına uygun şekilde olmasını istedi, yasalara ve kurallara uyulmamasının hukuki ve siyasi sonuçları olduğunu anımsattı.

“SEÇİM VE HALKOYLAMASI YASASI’NIN PROPAGANDAYLA İLGİLİ YÜKÜMLERİ GÜNCELLİĞİNİ YİTİRDİ”

YSK Başkanı Şafak Öneri, Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın özellikle propagandayla ilgili yükümlerinin güncelliğini yitirdiğini kaydetti.

YSK’nın bunun bilincinde olduğunu söyleyen Öneri, bir süreden beri ilgili hükümleri geniş yorumlayarak ve uygulayarak propaganda alanında adaylara ve siyasi partilere daha özgürlükçü bir ortam sağladığını vurguladı. 

Elektronik aygıtlar ve panolar yardımıyla propaganda yapılabilmesine imkân sağlandığını kaydeden Şafak Öneri, YSK’nın her mahallede bir adet olmak üzere, irtibat bürosu adı altında kurulacak yerlerde adaylara propaganda fırsatı verdiğini anımsattı.

“YSK’NIN İYİ NİYETLİ ÇABALARI İSTİSMAR EDİLİYOR”

Öneri siyasi partilerin ve adayların bu konudaki tutumunu şöyle eleştirdi:

“Üzülerek söylüyorum ki YSK’nın bu iyi niyetli çabaları bazı parti ve adaylar tarafından istismar edilebilmekte, tanıtım yeri olarak uygun görülmemiş ya da tespit edilmemiş yerlerde ısrarla pano ve benzeri aygıtlar tarafından tanıtım yapılmaya devam edilmektedir.”

“MÜDAHALECİ OLMAYI HOŞ KARŞILAMIYORUM”

Yasa ve YSK kuralları dışında yapılacak her türlü propaganda faaliyetinin yasal olmayacağını hatırlatan Öneri, partilerin ve adayların bu konuda titizlik göstereceklerine inanç belirtti.

“Müdahaleci olmayı hoş karşılamıyorum, buna fırsat verilmezse daha iyi olur” diyen YSK Başkanı Öneri, seçim kurullarının özellikle Lefkoşa’da gereğinden fazla pano yeri gösterdiğini ancak adayların bunlarla yetinmediğini söyledi.

Seçimlerin tüm adaylara fırsat eşitliği sağlanması gerektiğini vurgulayan Öneri, “Maddi imkânı bol olanın her tarafta reklam yapması, maddi imkanı olmayanların hiçbir şey yapmamakla yetinmesi ya da çok azını yapması adil bir seçim geçireceğimiz anlamına gelmez” ifadesine yer verdi.

“2014’E GÖRE SEÇMEN SAYISINDA BİN 654 KİŞİLİK ARTIŞ VAR”

Öte yandan açıklamasında askı öncesi ilan edilen seçmen sayısına da değinen ve bu rakamın 177 bin 31 olduğunu ifade eden Öneri şunları ekledi:

“Seçmen sayısında bir azalma var gibi görülüyor ancak bunun büyük ölçüdeki sebebi, muhtelif tarihlerde vefat etmiş ancak sandık seçmen listelerinden ayıklanamayan kişilerin bu dönemde daha ciddi bir araştırmaya tabi tutularak tespit edilmesi ve listelerden ayıklanmasıyla ilgilidir.”

2014 yılında gerçekleşen Yerel Kuruluş Organları seçimi dikkate alındığında seçmen sayısında bin 654 kişilik artış olduğunu da dile getiren YSK Başkanı Şafak Öneri, bu artışın yeni seçmen anlamına gelmediğine dikkat çekerek, bu seçmenlerden bir kısmının 18 yaşını yeni doldurduğunu, bir kısmının ise bazı nedenlerle seçmen listelerinde yer almadığını söyledi. 

2014’te kaydı itirazdan dolayı silinen seçmen sayısının oldukça fazla olduğunu belirten Öneri, “Tabi ki yeni vatandaşlar da varsa bunlar da söz konusu sayıya dahildir ama şimdi için kesin bir ayrım yapmak mümkün değildir” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim