Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Narin Ferdi Şefik, 7 Ocak’ta yapılması hedeflenen erken genel seçimler öncesinde Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarı’yla ilgili değişkilikleri paylaştı.

Şefik, tek seçim bölgesi olan KKTC’de, her ilçeden seçmenin her ilçedeki adaya oy verebileceğini belirtti.

Oluşturulacak çarşaf listelerde 50 adaya oy verileceğini kaydeden Şefik, oy verme işleminin 3 şekilde yapılabileceğini söyleyerek, bunları; mühür, mühür + tercih ile karma oy şeklinde sıraladı.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Narin Ferdi Şefik, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarı’yla ilgili değişiklikleri duyurmak amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Şefik, tasarının, Meclis Genel Kurulu’ndan geçtikten sonra yasalaşacağını ifade ederek, yasa ile seçim bölgesi tanımının değiştiğini, yasadaki 5’inci maddeye göre, seçim bölgesinin devlet sınırı olarak belirlendiğini kaydetti.
İkamet bölgesi ne olursa olsun tüm seçmenlerin tüm adaylara oy verebileceğini belirten Şefik, çarşaf oy pusulasında her seçmenin 50 adaya oy vereceğini söyledi.

Şefik, 6 ilçeye ayrılan KKTC’de Lefkoşa için 16, Mağusa için 13, Girne için 10, Güzelyurt için 4, İskele için 5 ve Lefke için 2 aday olacağını da vurguladı.

Hazırlanan çarşaf oy pusulasının, Devlet Basımevi’nin basabildiği en büyük pusula olduğunu dile getiren Şefik, bu pusulaya 9 sütuna kadar yazı sığdığını, daha fazlası olması durumunda ise pusulanın kitapçık şeklinde olacağını belirtti.

Bunlardan hangisinin kullanılacağına Yüksek Seçim Kurulu’nun karar vereceğini kaydeden Şefik, bu kararın da siyasi parti sayısına göre verileceğini söyledi.

Şefik, oy verme işleminin 3 şekilde yapılabileceğini de anlatarak, bunları; mühür, mühür + tercih ile karma oy şeklinde sıraladı.

Vatandaşın sadece mühür vurması durumunda herhangi bir partiden 50 adayın 1’er oy alacağını anlatan Şefik, mühür + tercihte vatandaşın mühür vurduktan sonra her ilçeden aday sayısının yarısı kadar tercih kullanabileceğini belirtti.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şefik, vatandaşın Mağusa’da 6, Lefkoşa’da 8, Girne’de 5, Güzelyurt ve İskele’de 2, Lefke’de de 1aday için tercih yapabileceğini,ilçelerde yapılan hatalı tercihlerde ise ilçe oylarının geçersiz kabul edileceğini söyledi.

Karma oylarla ilgili olarak da bilgi veren Şefik, ilçelerde karma oylar için kısıtlamalar olacağını, ilçelerdeki milletvekili sayısının en az yarısı veya en fazla tümü için oy kullanılabileceğini belirtti.
Şefik, seçmenin 24 – 50 arası oy kullanacağını dile getirerek, karma oy kullanan seçmenin herhangi bir ilçede hata yapması durumunda o ilçeye verdiği oyların geçersiz kabul edileceğini, ayrıca karma oy toplamının 24’ün altında olması durumunda da oyların tümünün geçersiz olacağını kaydetti.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şefik, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Seçimin komplike olacağını ve vatandaşın oy kullanma süresinin uzayacağını belirten Şefik, yasada yapılan değişiklikle ilgili her vatandaşa bilgilendirici bir evrak gönderileceğini söyledi.

İlçe Seçim Kurulları, sandık görevlileri ve memurların eğitimlerine yarın başlanacağını ifade eden Şefik, oyların kullanılacağı paravanların içinde de bilgilendirici evraklar olacağını anlattı.

Şefik, yasanın yürürlüğe girmesiyle kendilerinin de daha sıkı çalışmaya başlayacağını ifade ederek, halkın iradesinin en az hata ile sandığa yansıması için uğraş vereceklerini belirtti.

Tespit edilen tarihe kadar Yüksek Seçim Kurulu’nun tüm hazırlıklarının bitirilmiş olacağını dile getiren Şefik, “Yasa geçtikten sonra gerekirse gece gündüz çalışacağız. 7 Ocak bize uygunmudur diye kimse bize sormadı. Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi çalışmalarına da katılarak katkı koyduk ama YSK’nın katkısı teknik konulardadır.” Diye konuştu.

Şefik, toplantıya katılmamız tümüyle katkımız olduğu anlamına gelmez. Karma oylar ve tercih oylarının son şeklinde katkımız yok. Bu siyasi iradenin tercihidir” dedi.

Şefik, Siyasi Partiler Yasası’nın 27’nci maddesinin 2’nci fıkrasında ‘adayların yüzde 30’unun kadın olması’ şartına ilişkin bir soruya cevaben, Yüksek Seçim Kurulu’nun kadın aday sayısıyla ilgili bir kararı olmadığını söyledi.
Bu konuya ilişkin kendi görüşünü dile getiren Şefik, “Seçim bölgesi tek olduğu için tüm adayların yüzde 30’u kadın olmalıdır” dedi.

Cetvellerle ilgili olarak da bilgi veren Şefik, 50 adayın bir pusulada olması nedeniyle her cetvelin 1 sayfadan fazla olacağını anlattı.

A cetvelinde siyasi partiler ve bağımsızlar, B’de mühürler, C’de karma oylar, D’de ise tercihlerin yer alacağını ifade eden Şefik, oyların cetvellere işlenişiyle ilgili detayları da paylaştı.

Şefik, 6 ilçe için 6 cetvel oluşturulacağını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim