YKP basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, parti meclisi toplantıda, “Kıbrıs sorunu başta olmak üzere birçok alanda ortak hareket ihtiyacı olduğu gerçeği ile görüşmeler yapılması ve yol haritası belirlemesi” için sekretarya görevlendirildi.

Açıklamada, sekretaryanın ortak ilke olarak; “Kıbrıs’ın kuzeyinde mücadele etme, Kıbrıs sorunun çözümünde federal Kıbrıs Cumhuriyeti talebi olan; hem sokak mücadelesine dayanan hem de tüm zeminlerde ortaklaşmayı kabul eden, aşağıdan yukarı, katılımcılığı önemseyen, farklılıkları tolere eden, demokratik mekanizmalarla çalışan, birey ve örgütün harmonisi ile çalışabilecek koalisyon için çalışmalar yürüteceği” belirtildi.

Toplantıda,  “neoliberalizm ile harmanlanmış, milliyetçi ve şoven fetih politikalarla, dini unsurlarla donatılmış asimilasyoncu uygulamaların Kıbrıs Türkü’nü hızla tükettiği” tespiti de yapıldığı ifade edilen açıklamada, buna karşı ortak iş ve güç birliklerini değerlendirmek için siyasal parti ile sendikalara ziyaret başlatacaklarını, görüşmeler neticesinde parti meclisini yeniden bilgilendirip, mücadelenin yol haritası belirleyecekleri vurgulandı.

Açıklamaya göre, Parti Meclisi’nde siyasal İslam faaliyetlerinin ülkenin her yanında hızla yayılmakta, ülkedeki cemaatlerin sayısının ve faaliyetlerinin artmakta olduğu da belirtilerek, “Din İşleri Dairesi değişiklik yasa tasarısının Cumhurbaşkanlığından dönmesine rağmen, meclis komitesinden TC’den gelen talimat çerçevesinde aynen yeniden geçmesi pek muhtemeldir. Yasa değişikliği hayata geçtiğinde de siyasal İslam faaliyetlerinin yaygınlaşması ve kurumsallaşması için araç olacaktır. Bu koşullar içinde demokratik laikliği savunan kesimlerin yan yana gelme ihtiyacı vardır” denildi.

Açıklamada özetle şöyle denildi:

“YKP Parti Meclisi olarak bir kez daha seçimin tek başına çare olmadığının altını çizeriz. Seçim süreçlerinin nasıl kullanılacağına Parti Meclisi yeniden karar verecektir ama bu koşullar altında TKP-YG ve BKP’den gelen seçim ittifakı önerisini reddederiz ama yukardakiler ve ülkemizdeki diğer sorunlar konusunda ortak iş ve güç birliğimizin devam etmesi için çalışma yapacağımızın da altını çizeriz.”

Editör: TE Bilisim