Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre kabulde konuşan KIB-RAD Dernek Başkanı Songül Bahar, dernek üyelerinin sorunlarının olduğunu belirterek, Bakan Saner’den yardım talep etti.

Bahar, radyasyon alanının özel ve tehlikeli olduğunu, bundan dolayı diğer çalışma alanlarına göre daha özel ilgi gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Özel hastane ve kliniklerde çalışan birçok insanın denetimsiz olarak radyasyon yayan aletlerde çalıştırıldığını ifade eden Bahar, bunların yeni bir tüzükle acil olarak düzenlenmesini istedi.

KKTC’de onkoloji hastalarının çok arttığını, denetçi kurumunun iyi çalışmadığını dile getiren Bahar, bu konuyla ilgili olarak dünyadaki gelişim ve değişimlere hükümet olarak ayak uydurulması ve eksiklerin giderilmesini gerektiğini söyledi.

Bahar, İş Güvenliği ve Sağlığı Yasası’nın kendilerini yeteri kadar korumadığını, yaptıkları işin çok riskli olmasına rağmen çalışanların gelişi güzel çalıştırıldığını, özlük haklarının yetersiz olduğunu dile getirdi. Bahar, diğer alanlarda çalışan kişilerin bir çok yasa ve tüzükle korunduğunu da ifade ederek, aynı hassasiyetin kendilerine de gösterilmesini istediklerini kaydetti.

SANER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner de konuyla ilgili hassasiyetini dile getirerek, radyograferlerin çok özel ve riskli görev yaptıklarını fakat diğer sektörlere göre daha az ilgi duyulduğunun farkında olduğunu söyledi.

Saner, bu konunun daha çok Sağlık Bakanlığı’yla ilgili olduğunu fakat derneğin yazılı olarak yardım talep etmesi durumunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın katalizör olarak, Sağlık Bakanlığı’yla istişare edeceğini ve bu alanda çalışan kişilerin rahatlaması için tüzük çalışmasına başlanabileceğini belirtti.

Saner, Bakanlık ve Hükümet olarak derneğin yanında olduklarını ve yardıma hazır olduklarını da vurguladı.
Editör: TE Bilisim