Haluk DOĞANDOR / STAR KIBRIS

Anayasa’nın sahilleri koruyan maddesi çiğnendi, Çevre Koruma Yasası ihlal edildi, Kaymakamlık izni alınmadı, belediyenin ise hiç haberi yok. 

Ağaç dikilme vaadi ile Orman Dairesi bir şahsa Tatlısu sahilinde yer kiralaması yaptı. Denize 20-30 metre yakında olan bu araziye ağaç dikilme vaadi ile kiralama yapılması şaşkınlık yarattı. 

DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜ YOK EDİLDİ 

Orman Dairesi’nden kiralanan bu yer önce bağlı olduğu Mağusa Kaymakamlığı’ndan telleme izni almadan araziyi çevirdi. Tahta kapı yaptı ve vatandaşların girmemesi için de kapıya kilit taktı. Şinya ve ardıç ağaçları ile kaplı olan araziye sokulan dozerler, sahili altüst etti, ne şinya bıraktı ne de ardıç ağacı, doğal bitki örtüsü yok edildi. 

AĞAÇ DİKİLMESİ İÇİN KİRAYA VERİLMİŞ! 

Bölge belediyesi olan Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan’dan bilgi almak isteyen Star Kıbrıs, belediye başkanını bölgeye davet etti. Telle kapatılan araziye gelen Hayri Orçan olaya tepki gösterdi. Hayri Orçan, “Biz sahillerimizi koruyalım, vatandaşın hizmetine açalım derken, Orman Dairesi’nin böyle bir kiralama yapması bizi şaşkına çevirdi” dedi. Hayri Orçan da bilgi almak için Orman Dairesi’ni aradığını kendisine buraya ağaç dikilme vaadi ile kiraya verildiğini öğrendiğini ifade etti. Orçan buraya ağaç dikilmesi mümkün değil zaten deniz sahiline çok yakın zemin altı kayalık bir yer diye konuştu. 

ESAS NİYET SAKLANIYOR 

Burayı ağaç dikme vaadi ile kiralayanın amacının, üç-beş gün sonra bir karavan getirip oturtacağını ardından da buraya baraka konduracağı tahmininde bulunan Orçan, kimse kimseyi kandırmasın buraya ağaç dikimi olmaz dedi. Madem ki ağaç dikeceklerdi, o zaman neden doğal bitki örtüsünü mahvedip dozerlerle toprağı sıyırdılar diye tepki gösterdi. 

ANAYASAYA, ÇEVRE KORUMAYA, KAYMAKAMLIK İZNİNE MUHALEFET 

Burada Anayasa’nın kıyılarla ilgili 38. Maddesine de ihlal olduğunu, çevrenin tahrip edildiğini ayrıca izinsiz telleme yapıldığını kaydeden Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan konunun takipçisi olacaklarını, bu iznin geri alınması için de sonuna kadar uğraş vereceklerini belirtti. 

ÇEVRE PLATFORMU OLAYI ARAŞTIRIYOR 

Konu hakkında bilgilendirilen Kıbrıs Çevre Platformu üyesi Teksen Köroğlu, telefonla Belediye Başkanı Hayri Orçan’ı arayarak konu hakkında bilgi aldı. Teksen Köroğlu, yasalara aykırı bir şekilde yapılan bu kiralama hakkında Çevre Platformu’nun da ayrıca araştırma yapacağını, kabul edilemez bir kiralama olduğunu söyledi. Köroğlu ayrıca tahrip edilen doğal arazi için Mağusa Kaymakamlığı ile Çevre Koruma Dairesi’ni göreve çağırdı. 

Editör: TE Bilisim