Milletvekilleri, Bedis Piknik Alanındaki binayla ilgili dava süreci, Lapta Marina ve Otel projesi ihalesi ile  güvenlik ve garantiler konularını da meclis gündemine taşırken; hükümetin icraatlarıyla ilgili eleştiriler de yapıldı.


ŞAHALİ: “ÜLKEDE SEFERBERLİĞE İHTİYAÇ VAR”


CTP Milletvekili Erkut Şahali “Bir Peşkeşin Ardından Yaşananlar” konusunda yaptığı konuşmada, trafik kazaları ve diğer konularda olduğu gibi iş sağlığı ve güvenliği konusunda ülkede bir seferberliğe ihtiyaç olduğunu söyledi. 
Bedis Piknik alanının bir kısmının özel şahıslara kiralanmasıyla ilgili yapılanlara değinen Şahali, konuyla ilgili bir ara emri olduğunu anımsattı. 
Şahali, başlatılan dava sürecine değinerek Başsavcılığın ve Bakanlığın konuyla ilgili yazışmalarından bazı bölümler okudu. 
Şahali konuyla ilgili şu soruları sordu:
“Ahşap binayla ilgili ödeme kim tarafından yapıldı? Bu kararları verenlere yapılan ödeme rücu ettirildi mi? Ödemenin yapılıp yapılmadığına ilişkin net bilgi alabilecek miyiz? Sökülen ahşap bina ne oldu? Binadan arta kalan kısımlar ne olacak?”
ATAOĞLU: “BEDİS’TEKİ BİNA İSKELE’DE ORMAN DAİRESİ BİNASI HALİNE GETİRİLECEK”
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Şahali’ye verdiği yanıtta, halkın temiz bir alanda piknik yapabilmesi için başlayan süreçte, mahkeme emriyle bölgedeki yapının durdurulduğunu anlattı. 
Bölge birinci derece sit alanı olduğu halde Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izin alınmadığı için sorunun yaşandığını anlatan Ataoğlu, inşaat konusunda Merkezi İhale Komisyonu’ndan yetki alarak hareket ettiklerini dile getirdi. 
Bölgedeki yapının kaldırılması için çalışmaları olduğunu kaydeden Ataoğlu, binanın İskele’de Orman Dairesi Hizmet Binası haline getirileceğini söyledi. 
Ataoğlu, Bedis’teki ahşap binayı, engellilere de hizmet verebilecek tam teşekküllü bir bina olacağı için o günlerde desteklediklerini söyledi.
ŞAHALİ: “YAPIM AMACI RESTORAN OLAN BİNANIN ORMAN DAİRESİ BİNASI YAPILMASI KABUL EDİLEMEZ”
Bunun üzerine yeniden söz alan Erkut Şahali, bu inşaatın hem yetkisiz hem gayri yasal olduğuyla ilgili ilk günden uyarıda bulunduklarını dile getirdi.
Şahali, bölge temiz kalsın gerekçesiyle gayri yasal işlem yapılamayacağını dile getirdi; yapım amacı restoran olan bir binaya Orman Dairesi Hizmet Binası yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. 
Şahali “bu izahatın ardından ortada bir peşkeşin anatomisi olduğuna ikna oldum” dedi ve Sayıştay’ın konuyla ilgili gerekeni yapmasını istedi. 
“Görev başında bir azınlık hükümeti vardır” diyen Şahali, hükümetin “boyunu ve vadesini aşan işlere kalkışmaması” gerektiğini söyledi. Şahali, buna elektrikle ilgili sözleşmeyi de örnek gösterdi.
TÖRE: “ŞU ANDA ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ DOYASIYA YAŞIYORUZ”
Daha sonra UBP Milletvekili Zorlu Töre “Kıbrıs’ta Barış Özgürlük ve Güvenlik”le ilgili konuşma yaptı. Töre konuşmasına başlamadan Şahali’ye cevap vererek, 7 Ocak’ta hükümet sona erecek diye elektrik gibi toplumun geleceğini ilgilendiren konularda adım atılmamasının kabul edilebilir olmadığını anlattı.
Ülkede şu anda barışın hüküm sürdüğünü dile getiren Töre, 1974’ten önce bu barış ortamının olmadığını söyledi. O günlerde yaşanan zorluklardan bahseden Töre, “Şu anda özgürlüğümüzü doyasıya yaşıyoruz.” dedi. 
Dayısının arkadaşlarıyla birlikte 1963 Aralığında kaybolduğunu, bunun gibi birçok örnek olduğunu söyleyen Töre, “Kıbrıs’ta barış isteriz deniyor. Biz de barış istiyoruz, bir daha böyle üzüntüler yaşansın istemiyoruz ama Rum tarafı bir yandan silahlanmaya doymuyor diğer yandan da Türk ordusunun adadan gideceği bir anlaşma istiyor.” dedi.
“Kıbrıs’ta bir anlaşma olsun ama özgürlüğümüze kastedecek, Kıbrıs Türk halkının egemenliğini ortadan kaldıracak bir yaklaşımı asla kabul etmeyiz” diyen Töre, ülkede sorunlar olduğunu ancak bu yüzden devletten vazgeçmenin kabul edilebilir olmadığını anlattı. 
Töre, Girit’te yaşananları örnek göstererek, “Kıbrıs Girit olmasın” dedi. 
ÖZDENEFE: “LAPTA MARİNA VE OTEL PROJESİ… İHALENİN KİME VERİLDİĞİ 3 İŞ GÜNÜ İÇİNDE YAYINLANMAK ZORUNDA”
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe “Lapta Marina ve Otel Projesi” başlıklı konuşma yaptı. Konuşmasıyla ilgili bakanın genel kurulda olmamasını eleştiren Özdenefe, “Lapta ihalesinde yaşananlar aslında son zamanlarda hızlandırılmış olarak her gün yüzümüze tokat gibi çarpan UBP zihniyetinin tipik örneğidir” dedi. 
Ercan Havaalanının işletme haklarıyla ilgili yaşananlara da değinen Özdenefe, ilgili tüm bakanlarla ilgili soruşturma önergelerini Meclis Başkanlığına sunacaklarını kaydetti. 
Yatırımlarla ilgili konularda ne zaman eleştiri yapsalar, CTP zaten yatırım istemez sözleriyle karşılaştıklarını söyleyen Özdenefe, CTP’nin gelişmeyi desteklediğini ancak bunun yasa dışı işlemleri doğru kılmayacağını anlattı. 
Kendilerinin de hazır bulunduğu “Lapta Marina ve Otel Projesi”yle ilgili danışma toplantısının ihale kararı alındıktan sonra yapılmasının kabul edilebilir olmadığını anlatan Özdenefe, ihalenin kime verildiğinin hala açıklanmadığını söyledi. 
İhaleye sadece bir şirketin teklif verdiğinin açıklandığını, şirketin kim olduğunu sorduklarında cevap verilmediğini kaydeden Özdenefe, ilgili yasaya göre ihalenin kime verildiğinin 3 iş günü içinde yayınlanmak zorunda olunduğunu dile getirdi. 
Lapta Belediye Meclisi üyesinden alınan bilgiye göre ilgili şirketin Taşyapı olduğunu dile getiren Özdenefe, sözleşmenin belediye meclisi üyelerine dahi gösterilmediğini kaydetti. 
İlgili denetleyici kurumların ve bakanlıkların bu konuda neden denetim yapmadığını soran Özdenefe, ilgili kamu arazisinin ilk etapta sahil yürüyüş yolu olarak belediyeye verildiğini kaydetti.
Özdenefe,daha sonra marina için de izin alan projede nasıl 5 yıldızlı otel için ihaleye çıkılabildiğini sorarak, “kamu yararı bunun neresinde” dedi. 
Özdenefe, bu konuyla ilgili hala açıklama yapılmaması nedeniyle atılan adımların seçimlerden önce belediyenin borçlarını kapatmak, seçimde avantaj sağlamak için atıldığını düşündüğünü söyledi. 


HAMAZOĞULLARI HÜKÜMETİN İCRAATLARINI ELEŞTİRDİ


CTP Milletvekili Biray Hamazoğulları “Hükümetin İcraatları” başlıklı konuşma yapmak üzere kürsüye çıktı.
Sorduğu sorulara verilen yanıtların yetersiz olduğunu anlatan Hamzaoğulları, bunlara örnek verdi.
Hamzaoğulları, İskele merkezde yapılması planlanan, devlet dairelerinin tek çatı altında birleştirilmesi projesinin ne zaman gerçekleştirileceği sorusuna karşılık, konunun hala proje aşamasında olduğunun söylendiğini dile getirerek, 17 aydır nasıl hala proje aşamasında olunduğunu sordu. 
Yenierenköy Kaymakamlık binasına ilişkin sorusuna, “Bütçe Dairesinden bloke talep edildiği ancak Haziran ayından bu yanan cevap alınmadığı” yanıtını aldığını söyleyen Hamzaoğulları, Yenierenköy Belediyesi’nde kaç personel çalışır ve görevleri nedir sorusuna cevaben, 91 kişi çalıştığının söylendiğini ancak belediyede 114 kişi çalıştığını kendisinin bildiğini kaydetti. 
Mehmetçik Köyü asfaltlama projesiyle ilgili sorusuna verilen cevaba da değinen Hamzaoğulları, bölge halkının mağdur olduğunu anlattı. 
Hamzaoğulları, 17 aydır bazı köylere su götürülemediğini de kaydetti.
Zorunlu taşımacılık altında kimlerle sözleşme yapıldığı hakkındaki sorusuna 26 otobüsle sözleşme yapıldığı cevabı aldığını kaydeden Hamzaoğulları, kendisinin ilgili kurumda divan başkanlığı yaptığını hatırlatarak, 410 kişilik sözleşme belgesinin kendisine ikinci uyarıda gönderildiğini belirtti. 
“38 kişiye iki dudak arasında işbaşı yaptırdılar” diyen Hamzaoğulları “Bu çarşaf liste yüzlerine tokat gibi çarpacak. Halk gerekeni yapacak” dedi. 
Turistik T izinlerinin başlı başına bir sıkıntı olduğunu söyleyen Hamzaoğulları, T izinlerinin kimlere verildiğine dair bilgi istedi. 
Son döneme 200 tane 9+1 araç satıldığını dile getirerek, günün sonunda belirli bir kesimin karlı çıktığını kaydetti. 
Ercan ihalesi konusunda Bakan Dürüst’e sorular yönelten Hamzaoğulları, “Ercan sözleşmesiyle ilgili uzatma nedeniyle şirketin 800 milyon Euro kazandığını” söyledi. 
Hamzaoğulları halka, dürüst insanları Meclise seçme çağrısı yaptı. 
Konuşmaların ardından yazılı ve sözlü sorulara geçildi.
Meclis Genel Kurulu bugünkü toplantısını tamamlandı. Sonraki toplantı 23 Ekim Pazartesi 10.00’da yapılacak.

Editör: TE Bilisim