Cumhuriyet Meclisi’nde güncel konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu sona erdi. 

Bir sonraki oturum, 29 Şubat Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak. 

ANGOLEMLİ: “VETERİNER HİZMETLERİNDEN ÇOK ŞİKAYET VAR” 

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, tarım konusunda güncel konuşma yaptı. 

Angolemli, konuşmasında kuraklığa dikkat çekti. 

Ürün bedelleriyle ilgili tedbirlerin alınmasını talep eden Angolemli, Tarım Bakanı’nın ithal süt ürünlerine yönelik fonlar konusunu yeniden değerlendirmesini istedi.

Hayvancıların veteriner hizmetlerinden çok şikayetçi olduğunu belirten Angolemli, üreticilerin hayvanlarının hastalıklarla telef olduğunu, veterinerlerin hayvancıların ayağına gitmesi gerektiğini kaydetti 

Angolemli, devletin, brucella ve başka hastalıkların tazminatından kurtulmak için veteriner hizmetlerini aksattığını iddia etti. 

Zeytinyağı ithalatı konusunda uygulanan fonların halkı yerel ürün kullanmaya teşvik ettiğini söyleyen Angolemli, aynı uygulama ve cesur önlemlerin süt ürünleri için de alınması gerektiğini kaydetti. 

Arpa fiyatlarının yüzde 40’ının ödenmediğini anımsatan Angolemli, üreticilerin 7 aydan beri alacağını alamadığını, sorun yaşadığını belirtti. 

ŞAHALİ: “KURAKLIK KAPININ ARDINDA, HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

Angolemli’yi yanıtlayan Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, kuraklığın kapının ardında olduğunu devletin buna hazırlıklı olma zorunluluğu bulunduğunu, üzerinde titizlikle çalışıldığını ifade etti. 

Şahali, çimlenmemiş tohumlarla ilgili 2014 yılında belirlenen üretim süreçlerine uygun davranan çiftçinin tazmin edildiğini, yasal çerçeve içinde tazminatların ödendiğini belirtti. “

“HAYVAN ATIKLARININ BERTARAFIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ BİR PROJE YÜRÜTÜYORUZ”

Hayvan atıklarının bertarafı ile ilgili önemli bir proje yürütüldüğünü söyleyen Şahali, arazi tespiti yapıldığını, yakma fırını ile hayvansal atıkların bertaraf edileceğini kaydetti. 

Veteriner hizmetleri ile ilgili bir dizi yeni karar alındığını dile getiren Şahali, reformun Veteriner Dairesi’nin kapasitesinin artırılmasına yönelik de olduğunu söyledi. 

Şahali, hayvan hastalıkları konusunda da çeşitli spekülasyonlar yapıldığını belirterek, bütünüyle çiftlikler ve hayvanların hasta olduğuna yönelik iddiaların rekabet şansını düşürdüğünü ifade etti. 

Şahali, ithal süt ürünleriyle ilgili bazı bakanlıkların ortak bir çalışma yürüttüğünü belirtti.

HAMZAOĞULLARI, SAĞLIK MERKEZLERİNDEKİ GECİKMELERİ ELEŞTİRDİ

Daha sonra söz alan CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “Mehmetçik Köyünde Yapılması, Düşünülen ve Yenierenköy’de Bitmek Üzere Olan Sağlık Merkezlerinin Projelerindeki İhmal ve Gecikmeler” konusunda konuştu. 

Hamzaoğulları, Erenköy Sağlık Merkezi’nin binasında giriş ve çıkış bölümünde sıkıntılar olduğunu, bu konularda sıkıntıların aşılması için adım atılmadığını söyledi. 

Merkezin kısa zamanda hizmete açılması için bu sıkıntıların kısa sürede giderilmesi gerektiğini, ancak bazı kişiler tarafından oyalandığını belirten Hamzaoğulları, “Kısa sürede sonuçlanabilecek bir olay geciktiriliyor. Bu sorunların çözülmesi gerekiyor” dedi. 

Elektrik akımı ile ilgili de sorunlar bulunduğunu söyleyen Hamzaoğulları, yazışmaların yapıldığını ancak icraat yapılmadığını belirtti. 

Mehmetçik Sağlık Merkezi’nin Yenierenköy’dekinin aynısı olacak şekilde planlandığını söyleyen Hamzaoğulları, buna rağmen sürecin uzatıldığını kaydetti. Hamzaoğulları, bu iki konuda yazılı soru hazırladığını söyledi. 

TATAR: “SUDA TAVAN FİYAT BELİRLENMELİ” 

UBP Milletvekili Ersin Tatar, “son siyasi ve ekonomik gelişmeler” konulu konuşma gerçekleştirdi. 

Tatar, su kaynaklarının zenginleştirilmesi gerektiğini, buna yönelik çalışmaların bakanlıklar tarafından yapılacağını söyledi. 

Su konusunda çerçeve anlaşması imzalanacağına işaret eden Tatar, firma ile devlet arasındaki konuların ihale ve sonrasındaki sözleşme süreçlerinde titiz bir şekilde detaylandırılması gerektiğini söyledi.

Tatar, fiyat bakımından bir düzenleme olması gerektiğini, içme ve kullanma suyu ile tarımsal amaçlı kullanılmak üzere iki tür su bulunduğunu ifade etti. 

Tarımsal amaçlı suyun fiyatı yükselirse üreticinin sıkıntıya gireceğini söyleyen Tatar, fiyatın artmasının üretimi tehlikeye sokabileceğini belirtti. 

Tatar, su konusunda tavan fiyat belirlemek gerektiğini kaydetti. 

Maaşların yarısı ödeneceği söylemlerine değinen Tatar, bu konunun aydınlatılması gerektiğini, ancak henüz açıklama yapılmadığını, netliğe kavuşmadığını belirtti. 

TÖRE: “EKONOMİ CANLANDIRILMALI” 

Son güncel konuşmayı ise UBP Milletvekili Zorlu Töre, “mali ve ekonomik konular” konusunda yaptı.

KKTC’de büyük ekonomik sıkıntılar ve sosyal problemler oluştuğunu, ekonominin canlandırılması gerektiğini söyleyen Töre, hayat şartlarının pahalı olduğunu, tedbirlerin alınmadığını belirtti. 

Töre, KIB-TEK’te ve hayvancılık alanında yaşanan sorunlara değindi. 

Hükümetin önceliğinin sosyo ekonomik hayatı düzeltmek, sorunları çözmek olduğunu söyleyen Töre, Kıbrıs sorununun seyrinde devam ettiğini belirtti. 

Töre, ülkeye 18 milyon Euro değerinde AB’den süt ürünü ithal edildiğini, süt ürünlerinin sadece Türkiye’den ithal edilmediğini ifade etti. 

Töre, “Maaşlar tam olarak ödenemezse, hükümet istifa etmelidir” dedi. 

Rum lider Anastasiadis’in bazı sözlerini eleştiren Töre, “İşgalci olan Türk ordusu değil, sizsiniz. Türk ordusu bizim kurtarıcımızdır. Siz Kıbrıs Cumhuriyeti’ni işgal ettiniz” diye konuştu. 

Güncel konuşmaların ardından yazılı soru ve yanıtları ile sözlü sorular okunarak Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısı tamamlandı. 
Editör: TE Bilisim