Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, geçmiş hükümetin, Türkiyeden gelen suyun Güzelyurt bölgesine nasıl ulaştırılacağı ile ilgili hiç bir çalışma yapmadığını söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Güzelyurt bölgesinde narenciye üreticileri birliklerini ziyaret ederek, üreticilerin sorunlarını dinledi ve ivedi olarak ne tür adım atılabileceği konusunda görüş alış verişinde bulundu.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ziyaretlerde yaptığı konuşmada ülkenin ağır bir kuraklık etkisi altında olunduğunu vurguladı.

Şahali, “Çok açık söylüyorum, Güzelyurt bölgesine suyun nasıl geleceği ile ilgili çalışmayı ne masamda ne de bakanlığın arşivinde bulabildim. Zaten hiçbir ciddi çalışma olmadığı için, sulama tünellerinin inşaatı da Türkiye’de ihale edildi ve Türkiye’den bir firmaya teslim edilerek, çalışma başladı. Dolayısıyla suyun Güzelyurt’a gelişi ile ilgili vade 3 yıl olarak planlandı. Ama ne şekilde nasıl geleceğine ilişkin çalışma TC tarafından yapıldı. Halbuki biz görevden giderken 2 Mart 2016 tarihinde yaptığımız uluslararası anlaşmaya göre bu konudaki çalışmayı biz yapacaktık” dedi.

Bakan Şahali, Güzelyurt’a gelmesi 3 yıl alacak olan sulama suyunun en azından bir kısmını ivedi olarak farklı yöntemlerle ve masraf gerektirmeden ulaştırıp, ulaştıramayacaklarına ilişkin de çalışma yapıldığını açıkladı.

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın da, bölge üreticilerinin sorunlarının başında su sıkıntısının geldiğini ve bunun biran önce çözümlenmesini istedi.
Akçın, varolan sorunlarını ve taleplerini içeren yazıyı da Bakan Şahali’ye takdim etti.

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu da, Bakan Şahali’nin hasat döneminde bölgeye gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Alioğlu, üreticinin üretimden kopmaması için yapılması gerekenlerle ilgili

Bakan Şahali’ye detaylı bilgi verdi.

Editör: TE Bilisim