Suna ERDEN /STAR KIBRIS

Ülkedeki birçok mezbaha hijyen ve insan sağlığı açısından risk oluşturuyor. Bazı mezbahalarda kontrolsüz kesim yapılırken, bazı mezbahalarda ise eti saklayacak depo dahi bulunmuyor

Kuzey Kıbrıs’ta birçok mezbaha, hijyen ve insan sağlığı açısından risk oluşturuyor. Mezbahaların, Besin ve İlaç Satış Yasası altında düzenlenen “Besin Maddeleri Tüzüğü’nde belirtilen şartlarda faaliyetlerini sürdürmesi zorunluğu varken, ne kurallara uyuluyor ne de denetim yapılıyor. Yıllardır mezbahalarda yaşanan alt yapı ve hijyen sorununu mercek altına alan Veteriner Dairesi, mezbahalarla ilgili araştırma yaparak bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporun Tarım Bakanlığı’na gönderileceği öğrenilirken, raporda belediyelerin denetiminde olan 13 mezbahadan 10’nun sağlık ve hijyen koşullarına uymadığı, burada yapılan kesimlerin insan sağlığı açısından risk oluşturduğu kaydedildi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, mezbahalarla ilgili detaylı çalışma başlattıklarını, konuyu belediyelere de bildirdiklerini belirterek, “Bazı mezbahalar ıslah edilebilecek durumda ancak bazıları gerekli koşulları sağlayabilecek kapasitede değil. Bu nedenle ıslah edilemeyecek olan mezbahalar kısa bir süre sonra kapatılacak” şeklinde konuştu.

YASA NE DİYOR İŞLER NASIL YÜRÜYOR

Mezbahalardaki alt yapı ve hijyen sorunları yıllardır çözülemezken, birçok mezbaha yasal mevzuatın dışında faaliyetlerini sürdürüyor. Besin ve İlaç Satış Yasası altında düzenlenen Besin Maddeleri Tüzüğü, satışa sunulacak et veya et ürünlerinin resmi veteriner hekim kontrol ve gözetiminde bakanlıkça izinlendirilmiş mezbahalarda kesilmesini ön görürken, tüzükte belirtilen şartlar dışında kesimi yapılan etlerin satılamayacağı belirtiliyor. Tüzükte, kesimden hemen sonra hayvan etlerinin + 4 derecede, sakatatların ise + 3 derecede ısıya ulaştırılması gerektiği belirtilirken, mezbahalarda bu ısıyı sağlayacak uygun soğutma sistemine sahip “soğuk hava depolarının” bulunması zorunlu kılınıyor.

ALT YAPI VE HİJYEN YOK

Yasal düzenlemede açıkça belirtilmesine rağmen Kuzey Kıbrıs’taki birçok mezbaha alt yapı ve hijyen açısından insan sağlığı için risk oluşturuyor. Bazı mezbahalarda veteriner hekim kontrolü olmadan kesim yapılırken, bazı mezbahalarda ise etin sağlıklı muhafazası için şart olan soğuk hava depoları bulunmuyor.

VETERİNER DAİRESİ HAREKETE GEÇTİ

Yıllardır mezbahalarda var olan sorunları mercek altına alan Veteriner Dairesi, kolları sıvadı ve sorunu çözmek için harekete geçti. Daire, mezbahalarla ilgili araştırma yaparak bir rapor hazırladı. Tarım Bakanlığı’na sunulacağı öğrenilen raporda denetimsizlikten dolayı sağlık açısından risk oluşturan birçok mezbahada kesim yapılarak bu etlerin halka sunulduğu ortaya çıktı.

6 BÖLGEDE KONTROLSÜZ KESİM

Hazırlanan araştırma raporunda, Lefke, Esentepe, Yeniboğaziçi, Mehmetçik, Yenierenköy, Dipkarpaz bölgesindeki mezbahalarda kesimlerin veteriner hekim kontrolü olmadan yapıldığı ve mezbahalarda fiziki koşulların kötü olmasının yanı sıra soğuk hava depoları da bulunmadığı belirtildi. Raporda, bu mezbahaların insan sağlığı açısından risk oluşturduğu not edildi.

4 BÖLGEDE HEKİM DENETİMİ VAR ANCAK SAĞLIKLI KOŞULLAR YOK

Yine raporda, Akdoğan, Alsancak, Lapta’daki mezbahalarda veteriner kontrolünde kesim yapıldığı ancak hijyen olmadığı, fiziksel açıdan kötü durumda olduğu ve insan sağlığı için risk oluşturduğu belirtildi. Gönyeli bölgesindeki mezbahada ise yine veteriner kontrolünde kesim yapıldığı, bu mezbahanın da mandıralar içerisinde olmasından dolayı sağlık ve hijyen açısından sakıncalı olduğu kaydedildi.

ÜÇ BÖLGEDE ŞARTLAR DAHA İYİ

Güzelyurt, İskele, Gazimağusa’daki mezbahalarda veteriner kontrolü olduğu, koşulların uygun olduğu ve soğuk hava depolarının bulunduğu belirtiliyor.

ÖZEL MEZBAHALAR TAM NOT ALDI

Raporda, en iyi durumda olan mezbahaların ise özel işletmelere ait olan Haspolat, Cihangir ‘de olduğu, bu mezbahalarda hem soğuk hava depoları bulunduğu hem fizİki koşulların iyi olduğu hem de veteriner hekim kontrolünde kesim yapıldığı kaydedildi.

GÖKŞAN, “ISLAH OLAMAYACAKLAR KAPATILACAK”

Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, kısa bir süre sonra bazı mezbahaların kapatılacağını ifade etti. Gökşan, mezbahalarla ilgili detaylı çalışma başlattıklarını, konuyu belediyelere de bildirdiklerini belirterek, “Bazı mezbahalar ıslah edilebilecek durumda ancak bazıları gerekli koşulları sağlayabilecek kapasitede değil. Bu nedenle ıslah edilemeyecek olan mezbahalar kapatılacak. Konu belediyelerin bilgisine ulaştırılmıştır” dedi. Gökşan, bu işin uzun soluklu bir iş olduğunu, mezbahaları daha iyi bir pozisyona getirmek için çabaladıklarını ifade ederek, Avrupa Birliği standartlarına kısa sürede gelinmeyeceğini ancak bu yolda adım atmaya ve en iyi noktaya götürmeye niyetli olduklarını dile getirdi.  
Editör: TE Bilisim