Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, sağlıkta başlattıkları yeniden yapılandırma sürecinde amacın bir sistem oluşturmak olduğunu söyledi.

10 yıllık bir planlama yaptıklarını ancak 40-50 yıllık vizyon oluşturmayı arzuladıklarını belitten Gülle, bu çalışmaları yaparken dünya sağlık örgütünün insan sağlık gücü hesaplaması yöntemleriyle hareket ettiklerini ve gelecekteki hasta sayılarını da göz önünde bulundurarak bilimsel verilere dayılı bir çalışma yaptıklarını anlattı.

Gülle, organ nakli konusundaki yasal düzenlemelerin tamamlandığını ve Temmuz ayında ilk böbrek naklinin yapılacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Gülle, Genel Sağlık Sigortası’nın 4-5 yıl içerisinde kendine yeter hale gelmesini sağlayacak tüm çalışmaları hazırladıklarını söyledi. Mali yük analizinin Maliye Bakanlığı tarafından yapıldığını kaydeden Gülle, 2016 içinde genel sağlık sigortası sistemini hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, “Sağlıkta 10 Yıllık Planlama ve Genel Hedefler” konusunda basın toplantısı düzenledi. Bakanlık müdürlerinin de hazır bulunduğu basın toplantısı saat 14.30’da Sağlık Bakanlığı binasında yapıldı.

“YENİDEN YAPILANMA SÜRECİ”

Ahmet Gülle, toplantıda yaptığı konuşmada, sağlıkta başlattıkları yeniden yapılanma sürecinde nerede olduklarını ve çalışmalarının ne aşamada olduğunu koymak için toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

Göreve geldikleri andan itibaren sağlıkta sürdürülemez bir yapı olduğuna, bundan dolayı da birçok hizmetin kaliteli verilemediğine ve sağlık çalışanlarının memnuniyetinin de sağlanamadığına vurgu yaptıklarını kaydeden Gülle, bütün paydaşların da yıllar içinde “sistemsizliğin sistem haline geldiği ve değişmesi gerektiği” noktasında birleştiğini belirtti.

Gülle, 2013’te düzenledikleri sağlık çalıştayında çalışmalarını nasıl sürdüreceklerini ortaya koyduklarını, Şubat 2014’te ise stratejik planlama çalışması yaparak, projelerini hangi başlıklar altında sürdüreceklerine karar verdiklerini söyledi.

“GENEL SAĞLIK SİGORTASI BAŞTA OLMAK ÜZERE”

Genel sağlık sigortası başta olmak üzere hızlı bir şekilde sağlıktaki yasaların yapılacağı, altyapının düzenleneceği bir dizi hedef belirlediklerini hatırlatan Gülle, konuları genel hatlarıyla, finansman, organizasyon ve altyapı olmak üzere 3 temel noktada ele almaya karar verdiklerini söyledi.

Gülle, sağlığın finansmanı noktasında genel sağlık sigortası temelinde bir yapılanmanın olması yönünde karara vardıklarını ve etkin çalışmalar sürdürerek, yasal düzenleme ve fonların nasıl oluşturulacağı yönünde yoğun çalışma yaptıklarını belirtti.

Ahmet Gülle, “Genel Sağlık Sigortası’nın 4-5 yıl içerisinde kendine yeter hale gelmesini sağlayacak tüm çalışmaları hazırladık” dedi.



Mali yük analizinin Maliye Bakanlığı tarafından yapıldığını kaydeden Gülle, 2016 içinde genel sağlık sigortası sistemini hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

“HEDEF 3 AY İÇİNDE İLGİLİ YASALARI HAZIRLAMAK”

Gülle, sağlık hizmetlerinin organizasyon boyutunda ise, ilgili tüm paydaşlarla nasıl bir hizmet anlayışı benimseyeceklerini ve yasa boyutunun ne olacağını görüştüklerini kaydetti.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, hedeflerinin meclisin kapalı olduğu 3 ay içerisinde, özellikle Kamu Sağlık Yasası, Hasta Hakları Yasası ve Özel Hastaneler Yasası’ndaki değişiklikler gibi yasal düzenlemeleri hazırlayarak, meclise göndermek olduğunu belirtti.

Gülle, meclisin açılmasının ardından sağlık konusunda özel bir komite açılarak, bu yasaların ele alınmasını öngördüklerini ve diğer siyasi parti ve paydaşlarla da görüşerek, destek istediklerini kaydetti.

“İLK ETAPTA POLİKLİNİK SAYILARI ARTIRMA ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, altyapının yenilenmesi için de belli bir planlama öngördüklerini söyledi.

İlk etapta poliklinik sayılarını arttırma ve hastane altyapılarını düzeltmeye yönelik çalışmalar yapacaklarını kaydeden Gülle, başta Barış Ruh Hastanesi ve Dr. Burhan Nalbantoğlu hastanelerinin yenilenmesi olmak üzere, Güzelyurt’ta rehabilitasyon merkezi içeren bir hastane ve Cengiz Topel Hastanesi’nin güçlendirilmesini öngördüklerini belirtti.

Gülle, Çamlıbel’de sağlık merkezi açıldığını, Yeni Erenköy’de benzeri bir merkezin temelinin atıldığını ve Mehmetçik’te de sağlık merkezi açmayı planladıklarını söyledi.

Polikliniklerin arttırılması için uzun zamandır çalışıldığını ancak çalışanların sağlık sorunlarıyla karşılaştığını iddia etmesiyle hizmete koyamadıkları 7 poliklinik olduğunu dile getiren Gülle, radyoaktif etkinlik nedeniyle test yaptırdıklarını ve bir olumsuzluk tespit edilmediğini ancak herkesin içinin rahat olması için bu testleri Türkiye’den yardım alarak tekrarlatma yoluna gittiklerini belirtti.

Gülle, Türkiye’den gelecek raporları önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade eden Gülle, “herkes konuya duyarlılığımızdan emin olsun” dedi.

“UYUŞTURUCU KONUSUNDA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR SİSTEM”

Uyuşturucu konusunun çok önemli olduğunu ve hızlı şekilde tedavi merkezlerinin oluşması gerektiğini kaydeden Gülle, bu konuda özelden de destek alınabileceğini ancak sürdürülebilir olması için mutlaka devlettin de etkin rolü olması gerektiğini belirtti.

Gülle, bu noktada Girne’de fizibilite çalışmaları başlattıklarını ve en kısa zamanda hizmete başlanmasının öngörüldüğünü söyledi.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin kapasitesinin de artık kapasite yetersiz kaldığını ve ihtiyaçlara cevap vermediğini kaydeden Gülle, öncelikli hedeflerinin servisleri rahatlatmak olduğunu belirtti. Gülle, belli servislerin dışarıya alınmasına ilişkin hazırlık çalışmaları başlatıldığını söyledi.

15 YENİ AMBULANS

Gülle, 112 hizmetlerinin daha etkin olması için 15 yeni ambulans alımı için girişimde bulunduklarına işaret ederek, 5 tanesinin kısa bir süre içinde hizmete gireceğini, diğerlerinin de yıl sonuna kadar tamamlanacağını ifade etti.

“HASTA, İLAÇ KULLANIMI KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİLMELİ”

Sağlık Bakanı Gülle, hasta, eczacı ve hekimlerin akıllı ilaç kullanımı konusunda bilinçlenmesi gerektiğini belirtti.

Önümüzdeki yıllarda antibiyotik gibi bir grup ilacın reçetesiz satılmayacağını kaydeden Gülle, devletin, yatan hastalar harici ilaç dağıtan kurum olmasının önüne geçileceği ve ilaçların özel eczanelerden alınmasını sağlayacak açılımlar öngördüklerini söyledi.

Otomasyon sisteminin eksikliğine de değinen Gülle, hastaların doktorları görmeden ilaçlarına ulaşması için dijital sistem kullanımı için çalışma başlattıklarını kaydetti. Gülle, yaşanan bir dizi aksaklığın kısa sürede giderileceğini belirtti.

“ONKOLOJİ HASTANESİ TEMMUZ AĞUSTOS GİBİ TAMAMLANACAK”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, yapımı devam eden Onkoloji Hastanesi’nin temmuz-ağustos gibi tamamlanarak, teslim edileceğini söyledi.

Gülle, kanser konusunda bütünlüklü adımlarla ilerlemeyi arzuladıklarını kaydetti.

Sağlık Bakanı Gülle, bir soruyu yanıtında, Onkoloji Hastanesi’ndeki onkolog eksikliğinin Türkiye’den alınacak destek ekiplerle ve var olanların da eğitilmesiyle 2-3 yıl içerisinde giderileceğini belirtti.

SAĞLIK TURİZMİ

Ahmet Gülle, bir süre önce Sağlık Turizmi çalıştayı yaptıklarını anımsatarak, AB’de bu konuda çok ciddi bir nüfus olduğunu ve bunların çok azını bile ülkeye getirmenin ciddi bir gelir yaratacağını söyledi.

Bu amaçla sağlıktaki altyapıları kuvvetlendirmek gerektiğinin altını çizen Gülle, sağlık sistemi ve altyapının sadece ülke insanı için gerekli ve zorunlu olmadığına işaret etti.

“ORGAN NAKLİ KONUSUNDAKİ YASAL DÜZENLEMELER TAMAM”

Organ naklinin dünyada sağlıktaki gelişimin ölçütü olduğunu vurgulayan Gülle, organ nakli konusunda yasal düzenlemelerin tamamlandığını söyledi. Gülle, “Hacettepe’deki paydaşlarla Temmuz ayında ilk böbrek nakli yapılacak” dedi.

Gülle laboratuvarların da günümüz koşullarında, gıda güvenliği başta olmak üzere birçok konuda önemli rol oynadığını ve analiz çeşitliliğini arttırmak için de çalışmaların devam ettiğini söyledi.

SORULAR

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin, konuşmasının ardından gazetecilerin soruları yanıtlandı.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, bir soruyu yanıtında, sigara bağımlılığını önleme merkezinde hizmet alan 71 kişi bulunduğunu söyledi. Bu sayının her geçen gün arttığını belirten Güllüelli, sigara yasağı konusundaki denetimlerin aralıksız sürdüğünü ve 185’e gelen her ihbarın en kısa sürede değerlendirildiğini ifade etti.

Müsteşar Ömer Gür ise bir başka soruya verdiği yanıtta, gelecek ambulansların görev yerlerinin, günlük çıkış sayısı ve mesafe baz alınarak 112 komitesi tarafından belirleneceğini belirtti. 
Editör: TE Bilisim