Müzakereci Özdil Nami, Crans Montana’daki sürecin Rum tarafının isteksizliğinden dolayı ilerlemediğini söyledi…

Kıbrıs Zirvesi’ne ilişkin Politis’in sorularını yanıtlayan Nami, Türk tarafının BM çerçevesini kabul etmesine rağmen Rum tarafının aynı çerçeve içinde öneri getirmediğini yineledi.
Müzakereci Özdil Nami, Crans Montana süreci, Maronitler’in dönüşü ve Kapalı Maraş konularında Rum basına konuştu.

Politis’in haberine göre Kıbrıs Türk tarafının CransMontana’da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’inbelirlediği çerçeveyi kabul ettiğini ve önerilerin bu çerçevede getirdiğinibelirten Nami, Rum Yönetimi Başkanı NikosAnastasiadis’in önerilerinin ise bu çerçeve içerisinde yer almadığını vurguladı.

Gazete, Anastasiadis’in hangi önerisinin çerçeve dışında kaldığının sorulması üzerine ise Nami’nin, dönüşümlü başkanlık ile toprak ve mülkiyet konularını saydığını yazdı.
Habere göre, ‘Güvenlik ve Garantiler’ başlıklarına ilişkin de Müzakereci Nami, Guterres’in “iki tarafın herkesin güvenliğini sağlayacak yeni bir sistem yaratmaları yönündeki görüşünü” anımsattı.

PolitisNami’nin “Müdahale hakkının kalıcı olarak devam etmesini istemiyorduk. Bir yeniden değerlendirme mekanizmasını kabul etmeye hazırdık. Eğer federasyon sistemimiz başarılı olursa, yeniden değerlendirmenin sonuçları mevcut sistemi bir başkasıyla değiştirebilecekti”şeklinde konuştuğunu belirtti.

Gazete, Müzakereci Nami’nin Maronitler’in KKTC’deki köylerine geri dönmelerinin hiçbir Kıbrıslı Rum’a zararı olmayacağını vurguladığını kaydetti.

Habere göre Nami Kapalı Maraş’a ilişkin kesin bir karar olmadığınıifade ederek,kapalı bölge Maraş’ın açılmasının hassas bir konu olduğunu ve tüm parametreleri göz önüne aldıklarını söyledi.

Editör: TE Bilisim