UBP Milletvekili Ersin Tatar yaptığı yazılı açıklamada, Rum lider Anastasiadis’in beşli toplantı konusunda kendisini aldattığını açıklayan Cumhurbaşkanı Akıncı’yı bundan sonra çok daha dikkatli olmaya ve Anastasiadis’in diğer konularda da kendisini aldatmaya çalıştığını asla aklından çıkarmamaya “ davet etti.

Ersin Tatar yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının başka alternatifler üzerinde durması ve ekonominin güçlendirilmesi, refah seviyesi ile yaşam kalitesinin yükseltilmesi çalışmalarına ağırlık verilmesi zamanının geldiğini ifade etti.

Tatar, Rum tarafının, dönüşümlü başkanlığı reddettiğini; “ 4 özgürlük tüm adada uygulanacak “ yaklaşımı ile iki kesimliliği, iki toplumlu yapıyı yıkmayı hedeflediğini, Kıbrıs Türk Devleti’nin nüfusunu Rum Devleti’nin yüzde 20’si ile kısıtlamayı kafasına takmış durumda olduklarını belirtti.

Tatar, “ Varılacak anlaşmanın AB’nin birincil hukuku olamayacağı, bunun çok zor bir işlem gerektirdiği yalanı ile mülkiyet konusunda 1974 öncesine dönüşü hayal ediyorlar. Toprak konusunda Annan Planı’ndan daha çok taviz istediklerini net bir şekilde ifade ediyorlar. Yunanistan’la birlikte Kıbrıs’ta tek bir Türk askerinin kalmayacağı, Türkiye’nin tek yanlı askeri müdahalede bulunamayacağı uluslararası bir garanti sistemi istediklerini net bir şekilde ortaya koyuyorlar” dedi.

Rumların masaya koydukları kabul etmesi imkansız istemlerinin kabul edilmemesi halinde zamana oynamaya devam edeceklerini ifade eden Tatar, Rum tarafının hayallerinin Türkiye’nin dağılması, zora girmesi ve Kıbrıs Türkleri’nin Türkiye’den kopması olduğunu ifade etti.

Rum lideri Anastasiadis’in İngiltere ve Fransa’daki temasları sonrasında yaptığı açıklamaların son derece tahrikkar ve kabul edilmez olduğunu vurgulayan Tatar, “Anastasiadis, Londra’daki açıklamasında Kıbrıslı Türklerin olmayan endişelerine gereğinden fazla önem vermeyeceğini söyleyerek Kıbrıs Türkü ve Sayın Cumhurbaşkanı’na alay edercesine bir göndermede bulunmuştur. Rum lider sürekli Türkiye isterse Kıbrıs konusunun 2016 yılı sonuna kadar çözümleneceğini söyleyerek hem bizim seçilmiş Cumhurbaşkanımızı küçümsüyor, önemsizleştirmeye çalışıyor hem de hedefinin Türkiye’nin suçlanmasını , yıpranmasını sağlamak olduğunu açıkça ifade ediyor” dedi.

Rum tarafının “ Akıncı’nın antlaşma konusundaki aceleciliği ve aşırı talepkarlığından kaynaklanan bazı hatalarından yararlanarak Kıbrıs konusundaki hedefine ilerlemeye çalıştığını ileri süren Tatar, şöyle devam etti:
“Nitekim Rum Sözcü şimdi de Sayın Akıncı’nın ifadelerini kullanarak güvenlik ve garantiler konusu görüşülmeden toprak konusunu uluslararası bir toplantıda ele almaya hazır olduklarını açıklıyor.

Böyle bir durum asla söz konusu olamaz. Kıbrıs Türk tarafı dört konuda kesin antlaşma noktasına gelinmeden toprak konusunu asla ele almamalı, toprak konusunun ele alınması içinse hemen ardından güvenlik ve garantiler konusunun beşli toplantıda karara bağlanacağı net bir şekilde güvenceye bağlanmalıdır.”

Tatar, “yalan rüzgarına” dönüştüğünü ididia ettiği görüşme sürecinin bu şekilde devam etmesine müsaade etmemeleri gerektiğini belirtti.
Editör: TE Bilisim