Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu, sağlıklı aile yapısının oluşması için ruh ve bedenen sağlıklı çocukların yetişmesinin şart olduğunu vurguladı. Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen “Çocuk Odaklı Toplum Projesi”yle sağlıklı çocuklar büyütmeyi hedeflediklerini söyledi.

Eroğlu, başkent Lefkoşa’da “çocuk destek ve rehabilitasyon merkezi” için hükümetçe arazi tahsisi yapıldığını da açıkladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen “Çocuk Odaklı Toplum Projesi”nde gelinen son nokta hakkında bilgi vermek için bir basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı’nda bugün saat 11.30’da gerçekleşen basın toplantısı, projenin paydaşlarının da katılımıyla gerçekleştirildi.

Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler’in ve uzmanların da hazır bulunduğu toplantıda, “Çocuk Destek ve Rehabilitasyon Merkezi” ile ilgili yasa çalışması ve bina projesiyle ilgili sunum da yapıldı.

MERAL EROĞLU, ÖZGECAN ASLAN’IN AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Basın toplantısında ilk sözü alan Meral Eroğlu, Türkiye’de Özgecan Aslan adlı genç kızın öldürülmesi olayına değinerek, Aslan’ın ailesine başsağlığı diledi.

Olaydan duyduğu üzüntüyü dile getiren Eroğlu, bu olayın sadece Türkiye’yi değil herkesi ilgilendirdiğini, kadına ve çocuğa şiddet ve tecavüzün önlenebilmesi için, kadın erkek ayrımı yapılmadan hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

“KADIN-ERKEK BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİ”

Günümüz dünyasında özellikle kadınlar ve çocukların yaşadığı sıkıntıların arttığına dikkat çeken Eroğlu, kadın ve erkeğin eşitliğinden yana olduklarını, bu sıkıntıları aşmak için kadın-erkek birlikte mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

Basın toplantısını 2011 yılından beri devam eden Çocuk Odaklı Toplum Projesi’nin geldiği son noktayı anlatmak ve çalışmaları hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlediklerini belirten Eroğlu, sağlıklı aile yapısının oluşması için, ruh ve bedenen sağlıklı çocukların yetişmesinin şart olduğunu vurguladı.

“HERKESİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREK”

Ruh ve bedenen sağlıklı bireylerden oluşan ailelerin ise güçlü, sağlıklı toplumların olmazsa olmazı olduğuna işaret eden Eroğlu, çocukların ruh ve beden sağlının korunması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti.

Aileleri tarafından terk edilen, anne babası ayrılan ve suç işleyen çocukların, çocuk yuvasına bırakıldığını, suça itilen, küçük suçlar işleyen çocukların ise hapishaneye koyulduğunu ifade eden Eroğlu, çocukların büyüklerin içinde güzel rehabilite edilmediklerini kaydetti.

Meral Eroğlu, bütün bunlardan yola çıkarak çocuklara sahip çıkmayı, rehabilite etmeyi, yetiştirmeyi, tekrar topluma kazandırmayı hedef koyarak, uzun süreli çalışmalar yaptıklarını anlattı.

“ÇOCUKLARIN İSİM, RESİM VE GÖRÜNTÜLERİ MEDYADA YER ALMAMALI”

Basın mensuplarının da kendilerine yardımcı olduğunu ifade eden Eroğlu, çocukların isim, resim ve görüntülerinin medyada yer almaması taleplerinin yerine getirildiğini söyledi.

Toplumsal duyarlılığın sağlanması ve farkındalık yaratılması adına çeşitli projeler uygulamaya koyduklarını anlatan Eroğlu, gücü yettiğince bu projelerde yer almaya çalıştığını ifade etti.

Çalışma grubuna koydukları katkıdan ötürü teşekkür eden Meral Eroğlu, gerçekleştirilen tüm projelerin toplum tarafından ilgi görerek, farkındalık yaratıldığına inanç belirtti.

Sonuç alıcı projelerin sürdürülmesi temennisinde bulunan Eroğlu, Çocuk Odaklı Toplum Projesi’nin de hayat bulmasıyla, çocuklar için meyvelerini vermeye başlayacağını söyledi.

“HEDEF SUÇU DEĞİL, ÇOCUĞU SAĞLIKLI BÜYÜTMEK”

Projenin hedefinin “suçu değil, çocuğu sağlıklı büyütmek” olduğunu vurgulayan Meral Eroğlu, bir çocuk suça itilmişse onu topluma kazandırmak, ötekileştirmemek gerektiğini, çalışmaların bölgelerdeki bazı olayları öne çıkarmadan yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Proje kapsamındaki Çocuk İzlem Merkezi’nin yasal çalışmalarının tamamlandığını anlatan Meral Eroğlu, şu veya bu nedenle tüm çabalara rağmen suça sürüklenmiş çocukların heba olup gitmesini engellemek, topluma yeniden kazandırmak için oluşturulacak “Çocuk Destek ve Rehabilitasyon Merkezi”nin projelendirilmesini yapacak noktaya gelindiğini anlattı.

Proje için Anavatan Türkiye’den, deneyimlerden, uygulamalardan elde ettikleri tecrübeden yararlanmak üzere temaslar yaptıklarını ifade eden Eroğlu, “dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşleri Sayın Hayrünisa Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’ndan, Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’dan büyük destek aldığımızı belirtmek ve kendilerine teşekkürlerimizi sunmak istiyorum” dedi.

“MERKEZ İÇİN LEFKOŞA’DA 22 DÖNÜMLÜK ALAN”

Gelinen aşamada Bakanlar Kurulu kararı ile Başkent Lefkoşa’da, Kızılay bölgesinde Radyo Güven’le, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği merkez binası arasındaki 22 dönümlük bir alanın “Çocuk Destek ve Rehabilitasyon Merkezi” için tahsis edildiğine dikkat çeken Meral Eroğlu,
buraya nasıl bir merkez kurulacağı, bu merkezin hangi ilkeler çerçevesinde, nasıl çalıştırılıp, çocukların yetişmesinin nasıl başarılacağının hazırlanan yasa taslağı ile saptandığını söyledi.

Bu noktadan sonra yapılacak işlerin projenin süratle hazırlanması, gereken finansın sağlanması ve yasal yapının oluşturulması olduğunu anlatan Eroğlu, bu konuda Türkiye’de yapılan temaslar neticesinde, finansman için destek aldıklarını açıkladı.

“Bunun yanı sıra İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerden de projenin finansmanına katkı sağlayacağını ifade eden duyarlı insanlarımız olduğunu belirtmek isterim. Biz paydaşlar olarak bu safhalarda da üzerimize düşeni yapacak ve mutlaka hedefe ulaşacağız” şeklinde devam eden Eroğlu, binanın projelendirilmesi için KTMMOB ile görüşüldüğünü, ortaya çıkacak yapının ülkenin koşullarına uygun tarzda olacağını kaydetti.

FASIL 157 ÇOCUK SUÇLULAR YASASI’NDA TADİLAT

Bir an önce “Fasıl 157 Çocuk Suçlular Yasası’nda” gerekli tadilatların yapılması gerektiğine de dikkat çeken Meral Eroğlu, çalışma grubunun bu konuda da gereken çalışmaları yaptığını belirtti.

Kadına, çocuklara yönelik toplumsal sorumluluk projelerine, gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak tutulması için yapılan çalışmalara, bunlar için uğraş veren örgütlere, diyabet, kanser ve kalp hastalıklarının önlenmesi için yapılan etkinliklere ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:

“HALKIN BU GİBİ PROJELERE DESTEK VERECEĞİNE EMİNİM”

“Çağdaşlığın uygarlığın göstergesi toplumsal duyarlılıktır. Çağdaşlığın uygarlığın göstergesi, katkı koyabilecek durumda olan, toplumun sorunları karşısında, toplumun çeşitli sıkıntıları ile ilgili olarak ellerini taşın altına koymalarıdır. Ben, halkımızı tanıyorum ve kendisine konunun doğru izah edilmesi halinde bu gibi projelere destek vereceğinden eminim.”

PROJE GRUBUNDA KİMLER VAR?

Proje için katkı koyan herkese teşekkür eden Meral Eroğlu, Çocuk Odaklı Toplum Projesi çalışma grubunda yer alanların isimlerini okudu.

İsimler şöyle :

“Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler, Hukuk Dairesi’nden Kıdemli Savcı Ahmet Varol, Sağlık Bakanlığı’ndan, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli, Adli Tabip İdris Deniz, Psikiyatr Erdem Beyoğlu, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nden Dr. Mustafa Taşçıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Yeşim Gürçınar, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Emine İnsay, Polis Genel Müdürlüğü’nden Müfettiş Kerem Kadiroğulları, SOS Çocuk Köyü yetkilisi Ahmet Akarsu, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nden Akademisyen Nihan Koran, çalışmalara gönüllü katılan Gelişim Psikoloğu Huriye Koruşan, Cumhurbaşkanlığı yetkilileri ile personeli.”

Meral Eroğlu’nun konuşması sonrasında Polis Genel Müdürlüğü’nden Müfettiş Kerem Kadiroğulları ile Gelişim Psikoloğu Huriye Koruşan yasa çalışması, bina projesi ve projenin son aşaması hakkında sunum yaptı.

KADİROĞULLARI

Polis Genel Müdürlüğü’nden Müfettiş Kerem Kadiroğulları, uygar dünyada, çocuk hakları ve çocuklara ilişkin, suç ve mağduriyet konularıyla ilgili pozitif gelişmelere paralel, ülkedeki uygulamaların da verimliliğini artırmak, suça itilmiş ve mağdur çocukların mevcuttan daha iyi ortamlarda, daha güzel hizmetlerle topluma kazandırılmalarının göz ardı edilemez bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kadiroğulları, “Çocuk Odaklı Toplum Projesi”nin uluslararası antlaşma ve sözleşmelere uygun çağdaş uygulamalara paralel bir hukuk sistemi ve mevzuat oluşturulması, bu yöndeki toplumsal ve kurumsal farkındalıkların artırılması amacıyla Meral Eroğlu’nun talep ve katkılarıyla, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirildiğini anlattı.

Projenin ana hedefleri hakkında da bilgi veren Kadiroğulları hedefleri şöyle sıraladı:

“Çocuk adalet sistemiyle ilgili bir politika geliştirilmesi, çocuk bakım hizmetiyle ilgili bir politika geliştirilmesi, çocuk gelişimini olumlu etkileyecek yayıncılık politikası geliştirilmesi, çocuk sağlığı hizmet politikası geliştirilmesi, istatistiki veri politikası geliştirilmesi, mobil toplum merkezleri ile ilgili politika geliştirilmesi.”

Projenin, Kıbrıs Türk halkının sosyal yapısına uygunluk ve ülkenin ekonomik ve teknik imkanları dikkate alınarak hazırlandığına işaret eden Kadiroğulları, hedefleri gerçekleştirmek için atılan adımları anlattı.

“ÇOCUK SUÇLULAR YASASI DEĞİŞİKLİK TASARISI HAZIRLANDI”

Fasıl 157 Çocuk Suçlular Yasası ele alınarak, proje hedefleri kapsamında da çalışmalar yapıldığını ifade eden Kadiroğulları, söz konusu yasanın değiştirilmesi için bir taslak hazırlandığını kaydetti.

Proje kapsamında yapılan diğer çalışmalar hakkında da bilgi veren Kadiroğulları, Bakanlar Kurulu kararı ile Başkent Lefkoşa’da, Kızılay bölgesinde 22 bin metre karelik bir alanın “Çocuk Destek ve Rehabilitasyon Merkezi” için tahsis edildiğini söyledi.

Kadiroğulları, merkezin cezaevi mantığından uzak bir yapıya sahip olacağını da vurgulayarak, proje kapsamında oluşturulacak Çocuk İzlem Merkezi’nin de çalışmaları hakkında da ilgi verdi.

KORUŞAN

Kadiroğulları’ndan sonra söz alan Gelişim Psikoloğu Huriye Koruşan da, “Çocuk Destek ve Rehabilitasyon Merkezi ve Çocuk İzlem Merkezi’nin bölümleri ve işleyişi hakkında bilgi verdi.

GÜRLER: “ÇOCUKLARIN SUÇ ORANI YÜZDE 5-7… ÇOCUK POLİSİ OLUŞTURULACAK”

Sunumların ardından soruları gazetecilerin sorularını yanıtlayan Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler ise, kesin rakam olmamakla birlikte KKTC’de çocukların, yüzde 5-7 arasında suça katıldığını söyledi.

Gürler, çocuk polisi oluşturma konusunda çalışmalara başladıklarını da sözlerine ekledi.  
Editör: TE Bilisim