Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Z. Avcı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde toplumda trafik konusunda bir hassasiyet oluştuğuna dikkat çekerek, insanların yollarda ölmek değil, kurallara uyulmasını, devletin de görevini eksiksiz ve doğru yapmasını istediklerini söyledi.

Halkı yasa boğan, insanları korkutan olayların yollarda yaşanma sebebinin, sürücü, araç, yol kalitesindeki eksiklik ve çarpıklılıklardan kaynakladığını belirten Avcı, “KKTC yollarında can pazarı yaşanmasında hepimizin sorumluluğu vardır, ancak hükümetin sorumluluğu en üst düzeydedir. Yıllardır tüm kaza ve ölümlerde sürücü tartışılmış, sistemi kuranlar veya kurmak istemeyenler hep geri planda durmuşlardır” dedi.

TKÖDB Başkanı Mehmet Avcı, tüm trafiği bir daire altında toplaması gereken Trafik Hizmetleri Dairesi Kuruluş Yasası’nın da halen Meclise sevk edilmediğine dikkat çekti.

Avcı, Trafik Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, trafik kazalarında sadece sürücülerin değil, güvenli ve düzenli trafik sistemini kurmayanların ve engelleyenlerin de sorgulanması gerektiğine dikkat çekti. Avcı, ivedi olarak yapılması gerekenler ve zamanlamaların hazırlanarak, takvimin kamuoyuna açıklanması gerektiğini vurguladı.

Kuzey Kıbrıs Türkcell Trafik Eğitim Parkı’nda, Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı işbirliğinde bu yıl 5 bin 980, toplamda 36 bin 739 kişiye kademeli olarak teorik ve uygulamalı eğitim verildiğine dikkat çeken Avcı, Polis Genel Müdürlüğü tarafından da okullarda ilkokul öğrencilerine trafik dersleri verildiğini aktardı.

Ülkede trafik konusunda yaşanan sıkıntılara değinen Avcı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, ehliyet verme sisteminin çağ dışı bırakıldığını belirterek, yazılı sınav uygulamasından her hükümetin kaçındığını söyledi.

Resmi Trafik Eğitim Kitabı’nın Bakanlar Kurulu kararına rağmen kullanılmadığına işaret eden Mehmet Avcı, resmi olmayan ve denetlenmeyen kitaplarla sözlü sınavlar yapıldığını savundu. Avcı, resmi kitabı kullanılmayan, müfredatı olmayan, eğitim verenlerin denetlenmediği bir sistemle, eğitim verilmeden ehliyet verildiği bir ülkede yaşanıyor” dedi.

Avcı, araç muayene sisteminin de çağ dış bırakıldığını savunarak, şöyle devam etti:

“Salon araçlar için teknik muayene cihazları sadece Lefkoşa Muayene Merkezi’nde bulunmakta. Kamyon ve otobüsler için teknik muayene aletleri alınmamıştır.

Toplu taşımacılık sistemi geri bırakılmıştır. Güvenli, seri ve ucuz toplu taşımacılık sistemi oluşturulmamıştır. Geceleri toplu taşımacılık hizmeti verilmemekte, öğrenciler, turistler oto-stop yapmaya zorlanmaktadırlar.”

POLİS ETKİNLİĞİ VE DENETİMİ ZAYIFLATILDI

Denetimlerin de homojen olmadığını savunan Mehmet Avcı, “Polis anayol devriye araçları alındığı halde, içine teknik cihaz ve personel alınmamıştır. Polis etkinliği ve denetimi zayıflatılmıştır” dedi.

Sürücülerde sağlık kontrolü yapılmadan ehliyet verildiğini ve uzatıldığını belirten Avcı, dünya muayene yaparken, ülkede bunun birkaç soru ile geçiştirildiğini vurguladı.

Uyuşturucu kontrolü için alet alındığı halde uygulamaya başlanmadığını da ifade eden Mehmet Avcı, “Mevcut yollarımızın yol güvenlik standartlarının yükseltilmesi için projeler ve kaynak ayrılması yapılmamıştır. Alt yapı tehlikeleri araştırılmamış, sorumluları sorgulanmamıştır. Kavşaklar, kaçak tali yollar, bariyerler, aydınlatmalar, asfalt kalitesi, işaretlenmeler gündemden hep kaçırılmaktadır” dedi.

Avrupa Birliği- Kuzey Kıbrıs Yol Güvenliği projesi kapsamında, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan Ehliyet Sınav Tüzüğü, Şoför Okulları Tüzüğü, Ehliyet Müfettişleriyle ilgili tüzük ve Sürücülerde Sağlık Tüzüklerinin bürokratik işlemlerde bekletildiğine dikkat çeken Mehmet Avcı, tüzüklerin yürürlüğe girmemesinin, trafikteki tehlikelerin devamı anlamına geldiğini vurguladı. 
Editör: TE Bilisim