Lapta’daki dehşet verici olayın, planlı bir cinayet olduğu ortaya çıktı. Gaziantep’ten gelen 80 yaşındaki dede Ahmet Taş, namus meselesinden dolayı 26 yaşındaki Hasan Kuloğlu’nun ‘cezalandırılması’ için torunlarını harekete geçirdiği iddia edildi. Silahın çekilmesine dakikalar kala olayı öğrenen baba Bekir Kuloğlu (50) vücudunu kurşunlara siper yaparak oğlunu kurtardı. Bekir Kuloğlu, hayatını kaybederken oğlu Hasan Kuloğlu ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
   Önceden dost olan Kuloğlu ve Taş ailelerinin arası, iddiaya göre Hasan Kuloğlu’nun, Mehmet Taş’ın (48) Moldova uyruklu eşi ile yakınlaşması sonucu bozuldu. Taş ailesinin üç ferdi, Hasan Kuloğlu’nu öldürerek intikam almak isterken, oğlunu kurtarmak için araya giren Bekir Kuloğlu cinayete kurban gitti. Mehmet Taş’ın dokuz yıl önce evlendiği ikinci eşi olan ve cinayete sebebiyet verdiği iddia edilen Moldova uyruklu kadının ülkede bulunmadığı öğrenildi. Mehmet Taş’ın Moldovalı eşinden 9 yaşında bir çocuğu olduğu da bildirildi. 

Berber de tutuklandı
   Lapta’da önceki akşam Bekir Kuloğlu’nun tabancayla başından vurularak öldürülmesi ve oğlu Hasan Kuloğlu’nun aynı şekilde başından vurularak ağır yaralanmasıyla ilgili aynı gece polise gidip teslim olan Umut Taş (21) ile meseleye bağlantısı olduğu iddia edilen dedesi Ahmet Taş, kardeşi Mehmet Sait Taş (18) ve babası Mehmet Taş, dün yargı huzuruna çıkarıldı. Ayrıca olayın geçtiği mekanın sahibi berber İhsan Tanık da olaya karıştığı ve 80 yaşındaki Ahmet Taş’ı yaraladığı iddiasıyla dün mahkemeye çıkarıldı.
   Kuloğlu ailesinin intikam için Taş ailesine saldırma ihtimalini dikkate alan polis, mahkeme etrafında kuş uçurmadı. Yoğun güvenlik önlemleri altında görülen tutukluluk duruşmasında, Taş ailesinin dört ferdi ile berber İhsan Tanık’a 3 gün tutukluluk emri verildi. İddia makamı ile savunma makamının tutukluluk süresi üzerinde anlaşmaya varamaması duruşmaya damgasını vurdu.

Önceden plan yaptılar
   Girne Kaza Mahkemesi’nde İddia Makamı adına Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, meselenin tahkikat subayı Murat Bayram’ı tanık olarak dinletti. Girne Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube Amirliği’nde görevli Müfettiş Muavini Murat Bayram, zanlıların “Taamüden adam öldürme”, “Adam öldürme”, “Kanunsuz silah tasarrufu, “Kanunsuz silah ve patlayıcı taşıma ve kullanma” ve “meskun mahalde ateş etme” suçlarından methaldar olduklarını söyledi.
   Murat Bayram, Hasan Kuloğlu’yla aralarındaki husumet nedeniyle polise teslim olan Umut Taş’ın, dedesi Ahmet Taş ve kardeşi Mehmet Sait Taş ile birlikte önceden plan yaptıklarını belirtti. Bayram, Taş ailesinin yanlarına 7.65 Browning marka silah alarak, Hasan Kuloğlu’nun olduğu yere gittiklerini söyledi.

Hasan iki kişiyi yaraladı
   Müfettiş Muavini Murat Bayram, zanlıların Hasan Kuloğlu ile aralarında çıkan tartışmada baba Bekir Kuloğlu’nun araya girmesi üzerine başından vurularak hayatını kaybettiğini, oğul Hasan Kuloğlu’nun ise aynı şekilde başından yaralandığını kaydetti.
   Bayram, Mehmet Sait Taş ile Ahmet Taş’ı yaralayan Hasan Kuloğlu’nun Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde yoğun bakımda tutulduğunu ve hayati tehlikesi bulunduğunu dile getirdi. Olayda kullanılan tabancanın bulunduğunu ifade eden Bayram, meseleyle bağlantısı olduğu tespit edilen Umut Taş’ın babasının da gözaltına alınıp mahkemeye getirildiğini söyledi.
   Öte yandan, dükkanında çıkan arbede sırasında berber İhsan Tanık da olaya karışarak Ahmnet Taş’ı yaraladığı iddiasıyla dün polis tarafından mahkemeye çıkarıldı. İhsan Tanık için de diğer zanlılar gibi üç gün tutukluluk emri verdi. 

6 günlük tutukluluk süresine itiraz
   Müfettiş Muavini Murat Bayram, meselenin ciddiyetine dikkat çekti ve olay yeri inceleme ekibinin halen çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Bayram, meseleyle ilgili birçok tanık olduğunu belirterek, sürekli yeni emareler bulunduğunu dile getirdi.
   Zanlıların serbest kalması durumunda alınacak ifadelere ve aranan emarelere etki edebileceğini anlatan Bayram, o nedenle zanlıların 6 gün süreyle poliste tutuklu kalmalarını talep etti.
   Zanlıların avukatlığını yapan Mustafa Şener, 24 saati geçmeden mahkemeye getirilen zanlılar hakkında 6 günlük tutukluluk süresi talep edilmesinin anayasaya, kişi hak ve özgürlüklerine ve uygulamalara aykırı olduğunu iddia etti.
   Mustafa Şener, Anayasa’nın 16. maddesinin 7. fıkrasına göre meseleyle ilgili ilk kez mahkemeye getirilen zanlılar hakkında en fazla 3 gün tutukluluk emri talep edildiğine dikkat çekti. Şener, 3 günlük tutukluluk süresinin ardından 3 aya kadar en fazla 8 günlük tutuklama emri alınabileceğini belirtti.

İlk etapta 3 gün değişmeli
   Kıdemli Savcı Erdinç Akyener ise, Yüksek İdare Mahkemesi’ne (YİM) göre zanlıların ilk kez mahkemeye getirildiğinde 3 gün tutukluluk emri verildiğini ancak artık bu kararın değiştirilmesi gerektiğini savundu.
   Akyener, YİM’e göre suçla bağlantısı olduğu şüphesi varsa zanlılar hakkında tutuklama emri verildiğini anlatarak, zanlılara 3 aya kadar en fazla 8 günlük sürelerle tutukluluk emri verilebildiğini, böylelikle zanlıların 8 gün arayla mahkemeye çıkarıldığını ve sürekli tutuklu kalma sürelerinin kısıtlandığını anlattı.
   Akyener, mahkemeden zanlılar hakkında 6 günlük tutukluluk süresi verilmesi talebi üzerinde ısrar etti. Erdinç Akyener’in bir ilke imza atarak, istinafa başvurup, 24 saat süre dolduktan sonra zanlıların mahkemeye çıkarılıp alınan 3 günlük tutukluluk süresinin daha yukarılara çıkarılması için girişim yaptığı öğrenildi.
   İddia ve savunma makamlarını dinleyen Kıdemli Yargıç Beril Çağdal, soruşturmanın selameti açısından zanlıların poliste tutuklu kalması gerektiğini vurguladı.
   Beril Çağdal, soruşturma amaçlı tutuklama süresinin Anayasa, YİM ve Ceza Usul Yasası’nda açıkça belirtildiğini anlatarak, alt mahkemelerin YİM’in kararlarına uymak zorunda olduğunu söyledi ve zanlıların 3 günlük süreyi aşmaması şartıyla poliste tutuklu kalmalarına emir verdi.

Daha önce dövdüler  
   Öte yandan cinayetin işlendiği bölgede ve Kuloğlu ile Taş ailelerinin yaşadığı Başpınar’da bulunan vatandaşlar, işlenen cinayetle ilgili çeşitli iddialarda bulundu.
   Bölgede yaşayan vatandaşların iddiasına göre cinayet, Mehmet Taş’ın 2004 yılında evlendiği Moldova uyruklu eşinin Hasan Kuloğlu ile yakınlaşmasından ötürü işlendi.
   Hasan Kuloğlu’nun söz konusu kadınla yakınlaşması nedeniyle bir süre önce de Taş ailesi tarafından feci şekilde dövüldüğü ve silahla tehdit edildiği ileri sürüldü.
   Olayda kullanılan silahın, Umut Taş’ın babası Mehmet Taş’a ait olduğu ve ruhsatının da bulunduğu iddia edildi.
   Mehmet Taş’ın eşi ile başından vurulan Hasan Kuloğlu arasındaki yakınlaşmadan dede Ahmet Taş’ın da rahatsız olduğu ve bunu bir namus meselesi addettiği iddia edildi. Gaziantep’te yaşayan dedenin namus meselesini çözmek için Kıbrıs’a geldiği ileri sürüldü.
   Dokuz yaşında bir çocuğu da bulunan ve cinayete neden olduğu iddia edilen kadının ülkede bulunmadığı bildirildi. Kadının tatil amacıyla mı yoksa ortaya çıkan aile kavgası yüzünden mi ülke dışına çıktığı öğrenilemedi. 
  
Ailece görüşüyorlardı
   Olay günü baba Bekir Kuloğlu’nun evde otururken, “Oğlunu öldürüyorlar” diye bir telefon aldığı ve derhal oğlunun bulunduğu berber salonuna gittiği öğrenildi. Babanın “Beni vurmadan onu vuramazsınız” demesi üzerine ise önce silahı 18 yaşındaki Mehmet Sait Taş’ın eline aldığı ancak elinin titremesi üzerine tabancayı abisi Umut Taş’ın aldığı ve cinayeti işlediği iddia edildi.
   Aynı mahallede kalan Taş ve Kuloğlu ailelerinin kısa bir süre öncesine kadar dost olup, ailece görüştükleri belirtildi. Kuloğlu ailesinin 1985 yılında Kahramanmaraş’tan gelerek Kıbrıs’a yerleştiği, Taş ailesinin ise 6 yıl önce Lapta’nın Başpınar Bölgesi’nde yaşamaya başladıkları öğrenildi.

Hasan Kuloğlu yaşam tehlikesini atlattı

   Polis evleri yakın olan ailelerin, intikam amacıyla birbirilerine saldırmamaları için bölgede 24 saat boyunca nöbet tutuyor.
   Şeker hastası olan Hasan Kuloğlu’nun Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde başındaki merminin çıkarıldığı ve sağlık durumunun iyiye gittiği belirtildi.
   Yoğun bakımdan çıkarılan ve nöroloji bölümünde tedavisine devam edilen Kuloğlu’nun yattığı odanın kapısında saldırıya uğrama ihtimaline karşı polis bekliyor.
   Elde edilen bilgiye göre, Bekir Kuloğlu’nun cenazesi Kahramanmaraş’a gönderildi.

(KIBRIS GAZETESİ)
Editör: TE Bilisim