Kılıç’ın nöbet tuttuğu kulübenin başında bugün düzenlenen törene, Gazimağusa Kaymakamı Dürdane Acı, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, bazı milletvekilleri, KTBK adına Gazimağusa Merkez Komutan Vekili Tank Binbaşı Ömer Aras, GKK adına 4. Piyade Alay Komutanı Kurmay Albay Ali Koruk, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan, siyasi parti, kurum ve kuruluş temsilcileriyle Kılıç’ın yakınları katıldı.

Protokol sırasına göre çelenklerin sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi devam etti.

4. Piyade Alay Komutanlığı’ndan İkmal Yüzbaşı Kıvanç Tutanak ve Şehit Aileleri Derneği Başkanı Gürsel Benan’ın konuşmalarından sonra, dua okunmasıyla tören sona erdi.

BENAN

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan, Türkiye ve Kıbrıs Türkü’nün yıllarca sürdürdüğü görkemli mücadelenin sonunda KKTC’nin kurulduğunu söyledi.

KKTC’yi bir çadır olarak düşündüğünü kaydeden Benan, çadırın direğinin şehit ve gaziler, üzerindeki örtünün de ordu ve millet olduğunu dile getirdi. Benan, KKTC’yi yıkmaya çalışacak her kim olursa olsun karşısında bu gücü bulacağını ifade etti.

Benan, devleti korumak ve kollamanın en büyük görev olduğunu ifade ederek, Batının Adadaki Türk varlığını hiçe sayan tutumu karşısında Kıbrıs Türkü’nün daha önce olduğundan çok daha güçlü bir şekilde durduğunu bildirdi.

Gürsel Benan, barışçıl ilişkiyi teşkil etmek ve adada iki eşit toplum olarak yaşam sürdürmenin gerekli olduğunu söyleyerek, Rum tarafının müzakerelerdeki isteksiz tutumunun, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama hedefinden uzaklaşmadığının bir göstergesi olduğunu da ifade etti.

Devletin bugünkü nesle şehitlerin emaneti olduğunu da hatırlatan Benan, şehitlere de “gözünüz arkada kalmasın” diye seslendi ve başta Ulu Önder M. Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazileri sevgi, saygı, rahmet ve minnetle andığını belirtti.

TUTANAK

İkmal Yüzbaşı Kıvanç Tutanak da konuşmasında, KKTC’nin Türkiye ile mücahidin kararlı mücadelesinin eseri olduğunu belirterek, KKTC’yi koruyup, kollamaya namus sözü verdiklerini ve bu söze sahip çıkacaklarını vurguladı.

Rum propagandası karşısında kararsızlık göstermeyeceklerini de belirten Tutanak, Kıbrıs Türkü’nün ada üzerindeki tüm haklarını sonuna kadar savunacaklarını ifade etti.

20 Temmuz 1974’te Barış Harekâtı’yla Kıbrıs Türkü’nün yaşam hakkının yeniden teslim edildiğini anlatan Tutanak, “Gerekirse nice Allahverdi’ler vererek, haklarımızı korumaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Tutanak, vatan toprakları uğruna canlarını feda eden şehitleri rahmetle, gazileri minnetle andığını belirterek, en son asker kalana dek mücadelenin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından din görevlisinin dua okumasıyla tören sona erdi.

Editör: TE Bilisim