Ulusal Birlik Partisi Güzelyurt İlçe Başkanı ve Güzelyurt milletvekili Dr. Ali Pilli, “hükümetin narenciyede izlediği yanlış yolun üreticiyi batma noktasına getirdiğine” dikkati çekti. 

Ali Pilli, “Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre üreticinin bu yıl narenciyede 52 milyon TL’nin üzerinde bir zarara uğrayacağını” belirtti.

UBP Güzelyurt milletvekili Pilli açıklamasına devamla şunları kaydetti:

            “ Halkımızın da bildiği gibi UBP’nin iktidar olduğu geçen narenciye sezonunda üreticimiz mandora (king) mandalinayı  1200TL – 1500 TL arasında satmıştır. Yine halkımızın takdirindedir ki maalesef içinde bulunduğumuz narenciye sezonunda Türk Lirası döviz karşısında değer kaybetmiştir.

Dolayısı ile Narenciye Birliklerine göre narenciye üretim girdileri  (maliyetler) bir önceki sezona göre % 70 artmıştır.  Ekonomistler bir devalüasyon durumunda, ülkede bir çok ekonomik problem ve zorluklar yaşadığını belirtmektedir. Ama aynı ekonomistler söz konusu yüksek enflasyon dönemlerinde ihracaatın ve turizmin önünün açıldığını ve fırsat pencerelerinin oluştuğunu da belirtmektedirler. 

Yukarıda belirttiğim hususları dillendiren üreticiler ve birlikleri, geçen yılki fiyatların % 40 üzerinde fiyat beklerken, maalesef bu acemi hükümet geçen yılın altında Cypfruvex marifeti ile bir fiyat açıklamıştır. 

Bu durum narenciye sektörünü çok zor durumda bırakmıştır. Bunu fırsat bilen Cypfruvex  dışındaki ihracatçılar Mandora (King) mandalinayı 800TL- 1000TL arasında kapatmaya çalışmaktadır. Üreticilerimizin ürünlerinin değerlendirilmesi noktasında denge unsuru olması gereken Cypfruvex ne yazık ki, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile üreticinin Mandora (King) mandalinaya ton başına 1150TL fiyat vermiştir.Cypfruvex’in Pazar oluşturmadan, alım politikası belirlemeden üretim maliyetlerinin altında fiyat açıklaması üreticilerimizi zora sokacaktır. 

Üreticilerimiz soruyor, bu hükümet emekçinin yanında mı yoksa sermayenin yanında mı? Üretici zaten yüksek faiz ile borç alarak ayakta durmaya çalışıyordu. Bu zarardan sonra asla ayakta duramaz. Yoksa bu acemi hükümetin amacı 30.000 dönümlere düşen narenciye bahçelerini kurutarak daha da aşağıya çekmek mi?

Oysa , UBP olarak bizim  planımız  mümkün olan en kısa zamanda Güzelyurt ovasına kaliteli anavatan suyunun gelmesi sağlamak, narenciye sektörünü top yekun ileriye götürmek, yeni plantasyonlar için projeler üretmek ve programlar hazırlamaktır. 

Üretici tarımdan soğutulmamalı, aksine teşvik edilmelidir. Unutulmaması gerekir ki üretimden uzaklaşan toplumlar yok olmaya mahkumdur. Devlet ve Cypfruvex bir an önce, üreticinin ayakta kalabilmesi için gereğini yapmalıdır. UBP olarak üreticimizin yanındayız.” 

Editör: TE Bilisim