Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Buket Asilsoy, park yapılacak Dr. Fazıl Küçük Bulvarı ile Kemal Aksay Caddesi’nin kesiştiği bölgenin, doğal sulak alanlarla doğal vejetasyon alanlarını da içeren ve tüm kente hizmet verebilecek potansiyele sahip oldukça geniş bir alanın sözkonusu olduğunu belirtti.

Asilsoy, bu alanın projelendirilmesi ve ilgili çalışmaların yapılması için yetkinin Başbakanlık tarafından 2016 yılında resmi olarak Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğ’ne bağlı Peyzaj Mimarları Odası’na verildiğine işaret etti.

Asilsoy, Peyzaj Mimarları Odası’nın, DAÜ Kent AG ile ortak bir çalıştay yapıp, proje alanıyla ilgili bilimsel verilere dayanan tasarım kriterleri belirlediklerini kaydetti. Sonrasında detaylı rapor ve alan kullanımıyla konsept projenin bizzat KTMMOB çatısı altındaki Peyzaj Mimarları Odası aracılığıyla tamamlandığını belirten Asilsoy, bu çabalara hiçbir yanıt alamadıkları için ilgili çalışmalara ara verilmek zorunda kalındığını kaydetti.

Odanın bilinçli olarak bu sürecin dışına itilmek istendiğini ve Başbakanlık tarafından yayınlanan proje görsellerinden, çalışmalarının hiçe sayıldığını sonucuna vardıklarını söyleyen Asilsoy, hiçbir peyzaj değeri bulunmayan bir görselle apayrı bir projenin halkın gözünü boyamak için basına verildiğini iddia etti.

Asilsoy hükümete şu soruları sordu:
“Bu parkı kullanacak olan kent kullanıcılarının görüş ve talepleri dikkate alındı mı? Tasarımı yönlendirecek şekilde proje yerinin mevcut topoğrafik özellikleri, bitki örtüsü ve diğer doğal, kültürel ve çevresel verileri için ilgili uzmanlar aracılığıyla etüd ve analiz çalışmaları yapıldı mı? Sadece görsellerini gördüğümüz projede mevcut flora ve faunaya verilecek tahribatın doğuracağı sonuçlar göz önünde bulunduruldu mu? Bu uygulamanın bakım ve diğer hizmetlerinin kesintisiz devam edebilmesi için belediye, çevre dairesi, orman dairesi, jeoloji dairesi başta olmak üzere ilgili resmi kurumlardan görüş alındı mı? Bu park tasarımı yapılırken Peyzaj Mimarları Odası’na bağlı herhangi bir peyzaj mimarından hizmet alındı mı?” 

Devlet yetkililerinin kent parkları konusunda olabildiğince bilimsel ve teknik bir yaklaşım içerisinde olması gerektiğini kaydeden Asilsoy, bu niteliklerle yapılan bir çalışmanın Mustafa Defteralı’nın anısına da saygısızlık olacağını ifade etti.

“MECLİS BAŞKANININ KONUNUN HASSASİYETİNİN BİLİNCİNDE OLDUĞUNU UMUYORUZ”

Buket Asilsoy, Metehan’da 340 dönüm bir arazinin doğal park alanı yapılacağına işaret ederek, Meclis Başkanının konunun hassasiyetinin bilincinde olduğunu umduklarını kaydetti.

Asilsoy, “Bu kapsamda yapılacak çalışmanın uzmanlar eşliğinde, kamu sağlığını ve refahını gözetecek şekilde yapılması için ilgili çalışmalara paydaş olmamızın gerekliliğini yeniden hatırlatmak isteriz.” ifadelerini kullandı. 
 

Editör: TE Bilisim