KIBRIS TİME-ÖZEL HABER

Günümüz bahçelerin farklılıkları dikkate çarpıyor. Bunun nedenlerinin başında ülkemizdeki peyzaj mimarlığına verilen önemin artması ve görselliğin ön planda yer almasıdır. Alsancak bölgesinde faaliyet gösteren Nature Garden Center, fark yaratan konsepti ile büyümeye devam ediyor.



Turgay Duman Ulus Özdağ ortalığında açılan Nature Garden Center, ada geneline hizmet veriyor. Alsancak bölgesinin seçkin isimlerinden olan Nature Garden Center, özellikle yabancıların ilgi odağı olmuş durumda…
1997 yılından beri peyzaj alanında önemli yol kat eden ortaklar, bu alanda günden güne gelişerek büyümeye devam ediyor.

Bu fikir nasıl doğdu sorusuna samimi yanıt veren Turgay Duman ile sohbetimiz başladı…

KESME ÇİÇEKLE BAŞLAYAN HİKAYE…
Kesme çiçekçilikle başlayan işimi, firmalara bu alanda danışmanlık hizmeti vererek sürdürdük. Uzun süre bu alanda çalışarak ülkedeki boşluğu fark ettik. Kıbrıs peyzaj mimarisinde henüz istenilen noktaya gelmemiş hatta bilinirlik alanında da oldukça geride bir hava yaratmıştı. Önce küçük bir fidanlıkla başladık. Bu işlerin yalnız yürütülemeyeceğinin farkındaydık. Ortağım Ulus Özdağ ile bu fikri kafamıza koyduğumuz zaman işler de bir anda başlamış, farkında olana kadar da bir noktaya gelmiştik. 14 dönüm alana 4 dönüm daha ekleyerek üretim yapamaya başladık. Önceleri müşterilerimizin çoğunluğu İngilizlerdi. Daha sonra Türklerle de çalışmaya başladık. İngilizlerin Türklerden farkı biri bahçe çiçekleri çimleri tercih ederken birisi de meyve ağaçlarını tercih ediyordu. Günden güne farklı talepler gelmeye başladı. Biz hem peyzaj alanında hem de meyve fidanları ile ilgili aldığımız talepler doğrultusunda üretim yapmaya başladık.


SİSTEMSİZ, PLANSIZ HER İŞ MALİYETİ ARTIRIYOR
Birçok talep henüz yapılar inşaat halindeyken bizlere gelmeye başladı. Yani evin mevcut durumuna göre vaziyet planı ile damlama sulama sistemleri yerleştirirken daha planlı ve seri çalışma imkânı buluyoruz. Bitmiş evlerde peyzaj uygulamaları çok verimli olmuyor. Yani tüm yapmak istediklerinizi yapamıyorsunuz. Bu da bizler için işi oldukça zorlaştırıyor. Sistemsiz olması hem ev sahibine külfet hem de bizim işimizin uzaması demektir. Maliyetin artması ile birçok şeyin yapılmadığını görüyoruz. Örneğin deponun yer altına gömülerek saklanması bunun için ekstra bir çalışma gerektiriyor. Müşterilerin yoğunluklu olarak talebi yeşil bir mekân görmek. Çiçek çok da tercih edilmiyor daha çok bodur ağaçlar tercih ediliyor. Bu aslında müşterilerin karakterlerine göre yansır. Eğer çok renkli bir kişiliğiniz varsa çiçeklerle dolu bir bahçe tercih ederiz. Eğer sadelik seven bir karakter ise sadece çim yeterli oluyor. Standart bir bahçenin maliyeti 3 bin TL’den başlayarak 30 bin TL’ye kadar yükselebiliyor. Bahçenize seçtiğiniz süs havuzu, nilüfer havuzu, bitki türleri yani detaylar oldukça maliyet artarak büyüyor.
Evlerde son dönem iç mekânlarda da bahçe konsepti uygulanmaya başlandı.
Özellikle kişinin karakteri ve ruh hali ile bağdaşan konseptler tercih ediliyor. Proje çizerken ve uygularken buna çok dikkat ediyoruz. Müşterinin talebi doğrultusunda yaptığımız çalışmaları bilgisayar ortamında hazırladıktan sonra müşteriye gösterip, onay alıyoruz. Onay aldıktan sonra uygulamaya başlıyoruz.



AKDENİZ BİTKİLERİ TERCİH EDİLİYOR
Genelde bahçe tasarımlarında Akdeniz bitkilileri tercih ediliyor. Kuraklığa, sıcaklığa ve susuzluğa dayanıklı bitki oldukları için kullanım alanları da geniş oluyor. Meyve ağaçları özellikle Kıbrıslılar tarafından tercih edilen ağaçlar. Süs ağacı yerine meyve ağacı ekmeyi tercih ediyorlar. Meyve ağaçlarını da burada kendimiz üretiyoruz. Adaptasyon sağlayıp sağlamadığını test ettikten sonra müşteriye satışa sunuyoruz. Yaklaşık 20 yıla yakındır bu işe uğraşıyoruz. Burası evimiz gibi oldu. Evimizde geçirmediğimiz zamanı bitkilerle, ağaçlarla içiçe burada geçiriyoruz.



BELEDİYELERLE İŞBİRLİĞİ
Belediyelerimizle birlikte yürüttüğümüz çalışmalarımız var. Yol kenarlarına, refüjler içerisinde ya da çemberlerdeki süs bitkilerini üreterek belediyelere satıyoruz. Bu ürettiklerimiz daha çok mevsimlik ucuz çiçekler.

RUSLAR AĞIRLIKTA
Rus ve İngiliz vatandaşların sayısı günden güne artıyor. Bizim müşteri portföyümüzdeki Rus vatandaşların sayısı ağırlıktadır. Ruslar meyve ağaçlarına meraklı. İngilizler ise Lavanta, defne, yasemin gibi çiçekleri tercih ediyorlar. Yani farklı ülkelere göre farklı tercihler yapılıyor.

YASA GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ
Günden güne gelişen peyzaj, tasarımda sınır tanımıyor. Özellikle peyzaj mimarlarının arttığı bu yıllarda, insanların dış görünüşe ne kadar önem verdiklerini anlayabiliriz. Biz peyzaj mimarları olarak yasamızın geçmesini talep ediyoruz. Birliğimiz kuruldu fakat yasanın geçmesi ile bu alanda iş yapan insanlarla yapmayanların ayrılması adına önemlidir.



YENİ NESİL PEYZAJ MİMARLARI
Genç yetenekleri de keşfederek onlara kendilerini ispatlama imkânı tanıyan Duman, 2011 yılında mezun olan Laden Güvensoy ile çalışmaya başladı. İş tecrübesi apayrı bir şey diye söze başlayan Güvensoy, okulda alınan teorik eğitimin uygulamaya geçmesi ile çok şey öğrendiğini, esas peyzaj eğitiminin şimdi başladığını belirtti. Güvensoy öğrencilik döneminde öğretilen birçok şeyin havada kaldığını, esas işin uygulamaya geçince öğrenildiğini söyledi.

Güvensoy sözlerine şöyle devam etti; ‘’Yeni yeni sorumluluk alıyorum. Tek başıma tamamladığım projelerim var ve bu projelere başlarken duyduğum heyecanı anlatamam. Her başladığım projenin sorunsuz olması için çok titiz çalışıyorum. Müşteri memnuniyeti çok önemli. Yeni yeni fikirler ediniyorsunuz ve müşterilerinizin talepleri doğrultusunda yeni fikirler geliştirme şansınız doğuyor. Bu işte insan ilişkileri çok önemli. Eğer iyi bir iletişim kurarsanız başarılı olabilirsiniz.

Hayal ettiğini birçok şeyi uygulamaya geçirme imkanınız doğuyor. Ama bazen hayal ettiklerinizi evinizin konumu ve bahçesine göre uygulamakta zorlanabilirsiniz. Önceden yapılmış bahçelerin uygulamaları genellikle sıkıntı yaratmaktadır. Ama yeni bir evin bahçesini yapacağınız çalışma size rahat bir çalışma imkanı sağlar.’’


 
Editör: TE Bilisim