Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında 2009 yılında imzalanan ''Araştırmalar Alanında İşbirliği Protokolü” çerçevesindeki enginar yetiştiriciliği alanında çalışmalar sürüyor. Çalışmalarla, KKTC’ye özgü erkenci enginarın dünya çapında sertifikalı bir marka haline getirilmesi amaçlanıyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, proje kapsamında 7-10 Ocak tarihleri arasında gerçekleşen örnek toplama çalışmasında proje lideri olarak KKTC Tarımsal Araştırma Enstitüsü personelinden Adnan Hacıküçük, Hüseyin Karanfiloğlu ve Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü uzmanı Dr. Meliha Temirkaynak, Güzelyurt, İskele ve Gazimağusa bölgelerindeki enginar alanlarında çalışma yaptı.

“PATATES VE NARENCİYEDEN SONRA ENGİNAR”

KKTC’nin patates ve narenciyeden sonra 3. ihraç ürünü enginarın gelecek vaat etmesine bağlı olarak bilimsel araştırmalarla enginar yetiştiriciliğinin geliştirilmesinin amaçlandığı kaydedilen açıklamada, KKTC’ye özgü erkenci enginarı dünya çapında Global Gap sertifikalı (EUREPGAP: Euro Retailer Produce Working Group Good Agriculture Practice) bir marka haline getirmenin amaçlandığı anlatıldı.

Dünyada yetiştiriciliği hızla artan tohumdan üretilen F1 enginar çeşitleri ve Türkiye’de yetiştirilen önemli enginar çeşitlerinin ülke koşullarındaki adaptasyon sürecinde performansları belirlenerek piyasaya daha erkenci ve verimli enginar çeşitlerinin sunulmasının da hedeflendiği belirtilen açıklamada, enginar üreticilerinin düzenlenecek seminerlerle bilgilendirileceği ifade edildi.

Editör: TE Bilisim