REFORM DEĞİL BÜTÇE ÇALIŞMASI: Hüseyin Çavuş Kelle, Tarımsal Destekler Paketi'nin reform niteliğinde olmadığını öne sürdü. Kelle: Bu paket bir reform değil, 145 milyon TL’lik bütçeye sığma çalışmasıdır. Bununla birlikte hedefledikleri, TC Büyükelçiliği Reform Paketi’nden kaynak alarak geçmiş yıllardan oluşan açığı kapatmaktır

MİLYONLARCA LİRA BORÇ: 2015 yılından kalan 15 milyon TL Doğrudan Gelir Desteği, 1.5 milyon TL mazot desteği ve 14 milyon TL ürün bedelleri halen çiftçiye ödenmedi. Çiftçi, Ekim-Aralık tarihleri arasındaki yaklaşık 1 milyon TL’lik borç mükellefiyetinin de ödenmesi konusunda çalışma yapılmasını istiyor

EYLEM KAPIDA: Kelle, hükümet yetkililerini uyardı, “eylem kapıda” mesajını verdi. Kelle: Çiftçi her zaman dediğini yaptı. Vitrin hükümeti, üreticinin günü geldiğinde kendilerini vitrinleyip camekana koyacağından kuşkusu olmasın. Eğer alacaklarımızı kavga ile ödeyeceklerse bundan kaçmayacağımızı önümüzdeki hafta itibari ile zaten göstereceğiz


Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğimiz hafta onaylanarak yürürlüğe giren ve Tarım Reform Paketi’nin önemli bir kısmını oluşturan Tarımsal Destekler Paketi'nin reform niteliğinde olmadığını öne sürdü.
Kelle, Tarımsal Destekler Paketi ile asıl hedeflenenin Tarım Bakanlığı’nın bütçesini dengelemek olduğunu iddia etti.
Tarımdaki sıkıntıların aynen devam ettiğini dile getiren Hüseyin Çavuş Kelle, hükümet yetkililerinin enerjisini bu sıkıntıları çözüme kavuşturmak için harcama yerine sorunları ötelediğini ileri sürdü.

Kelle, çiftçinin alacaklarına da değinerek halen 2015 yılından kalan 15 milyon TL Doğrudan Gelir Desteği, 1.5 milyon TL mazot desteği ve yine 2015 yılından kalan 14 milyon TL ürün bedellerinin ödenmediğini kaydetti.
Hüseyin Çavuş Kelle, çiftçinin 14 milyon TL ürün bedellerini alamadığından dolayı Ekim-Aralık tarihleri arasındaki yaklaşık 1 milyon TL’lik borç mükellefiyetinin de ödenmesi konusunda herhangi bir çaba gösterilmediğini belirtti.

“145 milyon TL bütçeye sığmaya çalıştılar”
Hüseyin Çavuş Kelle, Tarımsal Destekler Paketi’ne ilişkin açıklamasında 66 yaş sınırının, üretimde kota zorunluluğunun ve ikinci iş yasağının, yüzde 75 destekleme oranının kaldırıldığını, ayrıca sertifikalı tohumluğun yapılan düzenleme ile TÜK ve Kooperatif Levazım tarafından ülkeye getireceğini kaydetti.
Ancak tüm bu düzenlemeler de dahil olmak üzere paketin bütününün bir reform olmadığını iddia eden Kelle, “Bu paket bir reform değil, 145 milyon TL’lik bütçeye sığma çalışmasıdır” dedi.
Kelle, “Geçmiş yıllarda 135 milyon TL olan bütçenin yeterli olmayıp açık vermesi ile Tarım Bakanlığı bütçesi sıkıntıya girmiştir. Bu adına reform denilen çalışma aslında bütçeyse sığma çalışmasıdır. Bununla birlikte hedefledikleri, TC Büyükelçiliği Reform Paketinden kaynak alarak geçmiş yıllardan oluşan açığı kapatmaktır” diye konuştu.

“Üretici Tarım Dairesi’nden belgelerini alabilecek”
Hüseyin Çavuş Kelle, Tarım Reform Paketi’nin ayrıca üreticinin ve bakanlığın yapacağı işleri geciktirdiğini öne sürdü.
Kelle, “Beyanlarda evraklı beyanlar alınmak istenmiş, asılsız beyanların olduğu iddia edilmişti. Bu bzim kesinlikle kabul edemeyeceğimiz bir noktaydı. Biz yıllarca tapu kayıtları ile sigorta beyanlarının karşılaştırılmasını savunduk ama hükümet edenlerin yeterli altyapıya sahip olmadıkları ve bizim yıllardır verdiğimiz beyanları herhangi bir bilgisayar ortamında kişiselleştirilmemesinden dolayı ellerinde envanter yok. Yeniden envantere sahip olmak istemişlerdir. Artık Mart ayına gireceğimiz bu dönemde üreticinin bu evrakların hepsini toparlayabilmesi güçtür. O yüzden bizim savunduğumuz nokta, devlet arazilerinin kira bedellerinin ödendiği belge ile başvurmalarıdır. Çünkü aynı zamanda yeni beyan edilecek arazilerin evrakları ile beyan edilmesi bunun da sebebi gerek bakanlığın gerekse üreticilerimizin yanlışlığından dolayı her yıl çok büyük bir oranda destek parası sonraki yıla aktarılmaktadır. Bunun önünü alabilmek adına bu evrakları vermeyi kabul ettik” diye konuştu.
Kelle, Pazartesi gününden itibaren de üreticinin Tarım Dairesi’nden belgelerini alabileceklerini kaydetti.

“Su konusu devletin görevlerini yapmasını engelledi”
Kelle, Tarım Reform Paketi ile tarımdaki sıkıntıların bitmediğini, devletin son 2 aydır görevini yerine getirmediğini iddia etti.
Kelle, “Ülkemizin bu kadar sıkıntılar içerisinde olduğu aşikar iken, son zamanlarda insanların alacaklarından dolayı bir sürü davalar dosyalanmışken hükümet, vatandaşını rahatlatacak, refahı arttıracak çalışma yapacağı yerde devletin aslında ortada olmadığını görüyoruz. Son 2 aydır su gündeminin ortada olması devletin görevlerini yerine getirmesini engellemiştir. Devletin ödemesi gereken paralarda aksamıştır. Bu nedenle sektörler bir o kadar daha sıkıntıya girmiştir” dedi.
Hüseyin Çavuş Kelle, hükümete yönelik eleştirilerinde, “Sayın Tarım Bakanımız sektördeki sıkıntıları bir kenara bırakmış suyun peşinde koşmaktadır. Oysa bu proje 4 yıldır gündemdedir. Devlet bu 4 yıllık sürede ödevini yapmadı. Bu da bizi yönetenlerin aslında devleti de yönetemediğinin ispatıdır. Su konusunda son yaşanan tartışmaları 4 yıllık bu süreçte yapmış olsaydılar bugünkü bu sıkıntıları vatandaş çekmeyecekti. Ama onlar tribünlere oynamak istediler, halkı da bu sürece bilinçli çektiler” ifadelerine yer verdi.

“Kavgadan kaçmayacağız”
Hüseyin Çavuş Kelle, hükümet yetkililerini uyardı.
“Eylem kapıda” mesajını veren Kelle, Şunları söyledi: “Ülkede hiçbir dönem hasattan hasta ürün bedeli ödemesi yapılmadı. Bu da bakanlığın beceriksizliği kadar hükümetin de basiretsizliğini ve bu sözde reform hükümetinin bir reform hükümeti olmadığını sadece kendileri için bir vitrin hükümeti olduğunu göstermiştir. Ancak üreticinin bu kadar sıkıntı içinde olduğu dönemde günü geldiğinde zaten kendilerini vitrinleyip camekana koyacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Eğer alacaklarımızı kavga ile ödeyeceklerse bundan kaçmayacağımızı önümüzdeki hafta itibari ile zaten göstereceğiz.”

“Türkiye’yi oyunlarına alet etmeye çalışıyorlar”
Hükümet yetkililerini kamu çalışanlarını maaşları ile tehdit ederek özelde çalışanları ise hak edişlerini ödemeyerek tehditkar bir tutum sergilediğini iddia eden Kelle, “Oyunu öyle bir oynamışlardır ki eğer biz bunu imzalamazsak Türkiye parayı vermez anlayışını halka benimsetmek istemişlerdir. Türkiye’yi de bu iğrenç düşüncelerine alet etmek istemişlerdir. Bu düşüncelerini bu yönde yoğunlaştıracaklarına kendi ödevlerini gününde yapsalardı bugün vatandaş bir o kadar daha rahat olacaktı” dedi.

“Devlet üreticiye milyonlarca lira borçlu”
Eleştirilerinde Tarım Bakanı Erkut Şahali’ye de yüklenen Hüseyin Çavuş Kelle, Bakan Şahali’yi asli görevini yapmamakla suçladı. Kelle, halen 2015 yılından kalan 15 milyon TL Doğrudan Gelir Desteği, 1.5 milyon TL mazot desteği ve yine 2015 yılından kalan 14 milyon TL ürün bedellerinin ödenmediğini, çiftçinin 14 milyon TL ürün bedellerini alamadığından dolayı Ekim-Aralık tarihleri arasındaki yaklaşık 1 milyon TL’lik borç mükellefiyetinin de ödenmesi konusunda herhangi bir çaba gösterilmediğini belirtti.
Kelle, “Sayın Bakan enerjisini televizyon programlarında veya köy köy gezerek değil çiftçinin alacaklarını nasıl ödeyebileceği konusunda harcasın” dedi.

“Üreticinin parasını sermaye yapıyorlar”
Kelle, KKTC hükümetini vatandaşını sermaye olarak kullanan tek hükümet olmakla suçladı, “2015 ürün bedelini ödeyemeyen bu hükümet, 2016 şubat ayında arpa ihalesine hangi parayı, teminatı göstererek çıkmıştır” diye sordu.
İktidara gelmeden önce üreticiyi destekleyen siyasilerin ise şimdi neden konuşmadığını da soran Kelle, “hükümetin diğer kanadı 7 ay önce tarım politikalarını çok ağır dille eleştirmişlerdir. Ne değişti ya da hangi sorun çözüldü ki sesleri bir anda kesildi. Odalarının kapıları çok mu kalın ki ses geçirmiyor veya koltukları çok mu derin kalkamıyorlar” diye sitem etti.
Kelle, “Olay yaşta değil baştadır. Ayağı toprağa basmayanlar, seçimden seçime köylerde ziyaret edenler, arpa tozu, dışkı kokusu bilmeyenler, çamurun, çirkefin içine girmeyenler ve içlerinde üretim sevgisi olmayanlar bu 10 kişilik masa etrafında olduğu sürece tarım ve ülke üretimi bir adım öne gitmeyecektir” diye konuştu.

KAYNAK : HAVADİS
 
Editör: TE Bilisim