Verdiği sözleri tutmayan, sorunlara kalıcı çözümler üretmek yerine, günübirlik politikalarla durumu idare etmeye çalışan Hükümetin ‘sorumsuz’ tavrının sürdüğünü belirten Özyiğit, özellikle üretici kesimleri çok zor günlerin beklediğini kaydetti.

Hayvan Üreticileri’nin hükümetten 30 milyon TL süt parası alacağı olmasına rağmen, bunun sadece 6 milyonluk diliminin ödendiğini, üstelik bu ödemenin de Hayvan Üreticileri’nin eylem kararı almasının ardından yapıldığını belirten Özyiğit, hak ettikleri parayı vererek üreticileri zor durumdan kurtarması gereken hükümetin, tam tersine eylem öncesinde ödeme yaparak eylem kırıcılığı yapmaya çalıştığını kaydetti.
Hükümetten 24 milyon TL alacağı olan hayvan üreticilerine bir darbe de balya fiyatlarından geldiğini belirten Özyiğit, “Balyaya ödenen sübvansiyeyi kaldıran hükümet, balyayı 35 lira yerine 53 liradan satmaya başlamıştır. Hem üreticiye alacağını ödemeyeceksin, hem de balyayı yaklaşık %80 oranında daha yüksek fiyata satacaksın. Bu yapılanlar üreticiyi yok etmeye çalışmaktan başka birşey değildir” dedi.

“Üretici nasıl kalkınsın?”

Hayvan Üreticilerinin süt ürünlerinde ülkede üretilenin 5 kat fazlası ithalat yapıldığını açıkladığını belirten Özyiğit, tek başına bunun bile ülkede planlı bir tarım politikasının olmadığının göstergesi olduğunu kaydetti ve “İthal ürünlere doğru fon uygulanmazsa yerli üretici nasıl kalkınacak? diye sordu. Üreticilerin bu şartlar altında eylem yapmaktan başka çareleri kalmadığını belirten Özyiğit, TDP olarak üreticilerin haklı mücadelelerine destek verdiklerini açıkladı.

“Süt Kurumu’nda neler oluyor”
Açıklamasında Süt Kurumu’nda yaşanan gelişmelere de dikkat çeken Özyiğit, Kurumun 3 yıl önce 1.5 milyon TL olan overdraft hesabının şimdi 20 milyona çıkarıldığı yönünde iddialar olduğunu belirterek, “Eğer bu durum doğruysa Süt Kurumu batırıldı demektir. Bunun hesabını kim verecektir” şeklinde konuştu.

“Narenciye Üreticileri de benzer durumda”
TDP Genel Başkanı Özyiğit, Narenciye Üreticileri’nin de diğer üretici kesimler gibi zor durumda olduklarını ifade etti. Narenciye Üreticilerinin 19 milyonluk alacaklarının yaklaşık 5 milyonluk kısımını aldıklarını belirten Özyiğit, “Sn. Başbakan üreticilere verdiği 2 sözü de yerine getirmemiş ve birçok üreticinin yeni yıla parasız girmelerine neden olmuştur.Bu nasıl bir sorumsuzluktur anlamak mümkün değil” dedi.

“Narenciye teşvik primi”
Narenciye İhracatçı Birlikleri’nin, narenciye teşvik rakamlarının bir an önce açıklanmasını talep ettiklerini de anımsatan Özyiğit, sezon başlamadan Eylül-Ekim aylarında açıklanması gereken rakamların halen açıklanmamasının hükümetin sorumsuzluğunun ve sektöre bakış açısının göstergesi olduğunu vurguladı.

“Turizm de sorunlar yumağı”
TDP Başkanı Özyiğit, turizm sektörünün de ciddi sorunlarla boğuştuğunu ve tam bir sorunlar yumağı haline geldiğini kaydetti ve otellerin doluluk oranlarının sürekli düşmesi ile kapalı otel sayısının yüzde 200 oranında artmasının bunun göstergesi olduğunu kaydetti.

Özyiğit, yaşanan gelişmeler ile alınan eylem kararlarının tüm sektörlerde bir kaos yaşandığının işareti olduğunu belirterek, CTP-DP Hükümeti’nin karar ve uygulamaları ile ülkeyi adeta yangın yerine döndürdüğünü vurguladı.
 
Editör: TE Bilisim