Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Cemal Özyiğit, kan bağı ve evlilikler dışındaki, keyfi vatandaşlıklar ile tamamen çıkar amaçlı istihdamlara karşı olduklarını yineledi.

            UBP Hükümeti’nin göreve geldiği 2009 yılından itibaren toplam 5 bin 200 kişiyi vatandaş yaptığını, bunların büyük bir çoğunluğunun seçimlere müdahale amaçlı yapıldığını belirten Özyiğit, “UBP’nin çıkarı uğruna, ülkenin demografik yapısının daha fazla değiştirilmesine karşıyız” dedi.  Özyiğit, ülkede 20 yıldır bulunan ancak vatandaş yapılmayan kişiler dururken, sırf UBP’ye oy verecek diye keyfi vatandaşlık verilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Çavuşoğlu’nun vatandaşlık konusu hakkındaki açıklamaları ile ‘Her Bakanlar Kurulu toplantısında 3-4 kişiye vatandaşlık veriyoruz’ söylemini değerlendiren Özyiğit,  Çavuşoğlu’nun verdiği rakamların aldatmaca olduğuna dikkat çekti.

            Özyiğit, bir yılda 52 hafta olduğuna göre Sn. Çavuşoğlu’nun verdiği rakamları 52 hafta ile çarparsak bir yılda 208, 3 yılda 624 yapar. Fazladan 10 toplantı daha yapılsa bu hesaba göre bu rakam toplamda ancak bini bulur. Ancak UBP hükümeti 3 yılda 5 bin kişiye vatandaşlık vermiştir. Çavuşoğlu ya rakamları karıştırdı, ya da gerçekleri söylemiyor” dedi. 

            Artan nüfusla birlikte ülkedeki sorunların da arttığını, kriminal olayların tavan yaptığını, sağlık ve eğitim alanında ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Özyiğit, Bakan Çavuşoğlu’nun vatandaşlık verilmesini asker ihtiyacına bağlamasının traji-komik olduğunu vurguladı.

            Çavuşoğlu’nun ‘ekonomik yatırımların yapılması için nüfus yeterli değildir, bu nedenle daha fazla vatandaş yapacağız’ şeklindeki açıklamasını da saçmalık olarak niteleyen Özyiğit, ülkede binlerce genç işsiz dururken, Çavuşoğlu’nun böyle bir zihniyette olmasının ve bunun hükümetin politikası olduğunu söylemesinin ülke için büyük bir talihsizlik olduğunu söyledi. 

Geçmiş CTP hükümeti döneminde yaptıkları tüm uyarılara rağmen geçirilen yasa nedeniyle ülkede 5 mührü tamamlayan herkesin vatandaşlığa başvurma hakkına sahip olduğunu, onay makamının İçişleri Bakanlığı olduğunu anımsatan Özyiğit, zamanında yapılan yanlışların faturasının bugün çıktığını ifade etti. 

Editör: TE Bilisim