Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Güney Lefkoşa’da Denya köyünde bulunan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından restoresi devam eden camiye Rum fanatiklerce saldırıda bulunulmasını esefle kınadıklarını belirterek, “Son dönemde Güney Kıbrıs’ta bulunan Müslüman-Türk kültürel mirasına yönelik artan ırkçı saldırıları şiddetle protesto ederiz” dedi.

Özgürgün, yaptığı yazılı açıklamada, değişmeyen Rum mentalitesi ve fanatizminin ciddi boyutlara ulaştığını bir kez daha gözler önüne seren bu vahim olayın sorumluluğunun, bugüne kadar benzer üzücü olaylarda sessiz kalmak suretiyle ırkçı yaklaşımları cesaretlendiren Rum liderliğinde olduğunun ortada olduğuna işaret etti.

Özgürgün, “Esefle karşıladığımız bu saldırılar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY)  Kıbrıs sorununa bir çözüm bulma yönünde sergilediği uzlaşmaz tutumun kaçınılmaz olarak Rum halkına bir yansımasıdır. Rum liderliğinin bu tutumunun, Kıbrıs Türk halkına ve Müslüman-Türk kültürel mirasına yönelik ırkçılığı körüklediği açıktır” dedi. 

BM NEZDİNDE GEREKLİ GİRİŞİMLER YAPILDI…RUM LİDERLİĞİNE ÇAĞRI

Rum liderliğini, olayın faillerini tespit ederek yargı önüne çıkarmaya çağıran Özgürgün, Dışişleri Bakanlığı’nın, olayla ilgili Birleşmiş Milletler Barış Gücü yetkilileri nezdinde gerekli girişimlerde bulunduğu ve ivedi bilgi talep ettiğini açıkladı.

Özgürgün şunları kaydetti:

“Bu son olay karşısında Rum liderliğini failleri vakit kaybetmeden tespit ederek yargı önüne çıkarmaya, Güney’de bulunan dini ve tarihi mekanlarımızın korunmasını teminen gecikmeksizin gerekli tedbirleri almaya çağırır ve bunun takipçisi olacağımızı vurgularız. Bu üzücü olay akabinde Bakanlığımız, olayla ilgili Birleşmiş Milletler Barış Gücü yetkilileri nezdinde gerekli girişimlerde bulunmuş ve ivedi bilgi talep etmiştir.

Müzakerelerin tıkanma noktasına geldiği ve güven yaratıcı önlemlerin hayata geçirilmesi gereken böyle bir dönemde, Kıbrıs Türküyle ortak bir geleceği paylaşma yönünde halkını teşvik etmesi beklenirken, GKRY liderliği, bu tür ırkçı saldırılara karşı ciddi önlemler almamak suretiyle, ortaklık hedefinden uzaklaşılmasına sebebiyet vermektedir.

Güney Kıbrıs’ta Şubat ayında yapılacak liderlik seçimleri ertesinde Birleşmiş Milletler’in kapsamlı çözüm müzakerelerini sonuç alıcı bir sürece dönüştürerek yeni bir girişim başlatmasının beklendiği bir ortamda böyle bir olayın yaşanması ayrıca kaygı vericidir. Bu tür üzücü olayların yarattığı olumsuz ortam, Kıbrıs Türk halkının Rum halkına karşı duyduğu güvensizliği haklı çıkarmaktadır.”

APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRININ RESTORASYONU…

Dışişleri Bakanı Özgürgün, kısıtlı olanaklarına ve Rum tarafının tüm engellemelerine rağmen, Ada’nın ortak kültürel mirasının korunması çabaları çerçevesinde Hükümetin Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu için gerekli mali kaynağı sağlayacağını açıklarken, Rum tarafında camilere yapılan saldırıların  düşündürücü olduğuna dikkat çekti ve “Kıbrıs Rum tarafını, adanın Güney’inde var olan kültürel mirasın korunması yönünde önlem almaya, bu konuda hassasiyet gösteren ilgili uluslararası kurum ve kuruluşları ise gerekli tepkiyi göstererek, Rum tarafını uyarmaya davet ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim