Başbakan Hüseyin Özgürgün, bugün Lefke bölgesindeydi.

Aplıç kapısındaki çalışmaları da yerinde inceleyen Başbakan Özgürgün, Aplıç ve Derinya kapılarının aynı anda açılmasının hükümetin net görüşü olduğunu söyledi.

Özgürgün, “eğer Aplıç açılmazsa Derinya da açılamaz. Derinya ile Aplıç aynı anda açılmalıdır” dedi.

Başbakan Özgürgün ziyareti sırasında, İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz, Lefke Kaymakamı Halil Çorba, Lefke Belediyesi As Başkanı Hüseyin Şener, bazı milletvekilleri ve bölgedeki sivil toplum örgütü temsilcileri eşlik etti.

Başbakan Hüseyin Özgürgün incelemelerinin ardından basına yaptığı açıklamada, Bölgede süratle Avrupai tarzda güzel bir yol yapıldığını ve bu yolun ara bölge sınırına kadar geldiğini belirterek BM yetkililerinin izin vermesi halinde Türk tarafı olarak ara bölgedeki 500 metrelik yolun yarısını yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

‘Eğer Aplıç kapısı açılmazsa Derinya Kapısı da açılmaz’ diye konuşan Özgürgün, Derinya ile Aplıç kapılarının aynı anda açılması gerektiğine ve hükümet olarak net görüşlerinin bu olduğuna vurgu yaptı.

Özgürgün, hükümet olarak her iki kapıyı açmaya hazır olduklarına dikkat çekerek, Türk tarafı olarak konuyla ilgili üzerlerine düşeni yaptıklarını, aynı karşılığı Rum tarafından da beklediklerini söyledi.

Kıbrıs’ta bir anlaşmanın tek taraflı iradeyle olmayacağına işaret eden Başbakan Özgürgün, kapıların açılması veya bu tip adımların eşzamanlı ve karşılıklı olması gerektiğini belirtti.
Özgürgün, bu tip adımların, karşılıklı dolaşma sayesinde ileride istenecek bir anlaşma için anlaşma şartlarını kendiliğinden oluşturacağını kaydederek, Rum siyasi iradesine her iki kapıyı aynı anda açma çağrısında bulundu.

Lefke bölgesi sivil toplum örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay da, Lefke bölgesinin yıllardır Aplıç kapısının açılmasını gündeme taşıdığına işaret ederek, bu konuda yaptıkları çalışmaları anlattı.

Oktay, Türk tarafının konuyla ilgili üzerine düşen altyapı çalışmalarını yerine getirdiğine vurgu yaparak, Derinya ve Aplıç kapısının eşzamanlı açılması taleplerini yineledi.

Editör: TE Bilisim