Toplantıda söz alan CTP milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun açıklamalarını eleştirerek, “Kimsenin böyle ifadeler kullanmaya hakkı yok. Makamınız ne olursa olsun böyle açıklama yapamazsınız” dedi.

Güney’den gelen erzağa gümrük uygulanmasını ve hükümetin icraatlarını eleştiren Yorgancıoğlu “Her hafta 15-20 kişi vatandaş yapılıyor. Bunu da söylediğimizde size ‘Türkiye düşmanısınız’ deniyor. Eskiden olduğu gibi… Nem tuttu bu barut. Ateş almaz. Atmayın boşuna. Kokuşmuş pilavı ısıtıp ısıtıp önümüze koymayın” ifadelerini kullandı.

Yorgancıoğlu, vatandaşlıkların usulsüz şekilde yapıldığını ifade ederek, “Yasayı istismar edeceksiniz, bunu dile getirenlere ‘Rum’a hizmet ediyorsunuz’ diyecekseniz. Usulsüzlükler, yasa dışılıklar aldı başını gidiyor. Bir ülke böyle yönetilmez” şeklinde konuştu.

Özkan Yorgancıoğlu, Güzelyurt Hastanesi konusundaki ihale sürecine değinerek, “Kamu görevlisine, bir polise görev verdiniz. Araştırma yaptı, raporu getirdi, sonra görev yeri değişti. Bu olacak iş mi?” diye sordu.

Hükümeti yasalara uymamakla suçlayan Yorgancıoğlu, “İyi İdare Yasası bu Meclis’ten oy birliği ile geçti. Kimse yasaya ret oyu vermedi. Peki, bizim görevimiz, yasaları by-pass etmek mi?” ifadelerini kullandı.

Yorgancıoğlu, “Bu toplumun, seçilmiş olanlara nasıl bakmasını bekleriz?” diye sordu.

Üniversiteler konusuna değinen Yorgancıoğlu, ön izin konusunda başka bir formül bulunmasını önerdi.

TÖRE: “ARTIK KKTC OLARAK TC İLE YOLA DEVAM”

UBP Milletvekili Zorlu Töre, “Federasyon Arayışları Tükendi, KKTC’ye Sahip Çıkalım” konulu güncel konuşma yaptı. 
Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde ve sonrasında yaşananlara değinen Töre, Rumların ele geçirdiği Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dünya tarafından tanınmasını eleştirdi.

Töre, Kıbrıs’a barışın 1974’te geldiğine işaret ederek, Türkiye ve Türk ordusunun Kıbrıs Türklerinin en büyük garantisi olduğunu kaydetti. 
Rumların, bir anlaşmaya hazır olduğunu söylediğini, Crans-Monta’ya gelene kadar elde edilen kazanımları kaybetmek istemediklerini ifade eden Töre, Kıbrıslı Türkleri teslim olmuş gördüklerini belirtti.

“Biz müzakerelerin Crans-Montana’ya gelmesine kadar destek verdik” diyen Töre, ancak artık görüşmelerin sona erdiğini vurguladı. 

Artık KKTC olarak ve Türkiye ile yola devam edileceğini ifade eden Zorlu Töre, TC ile entegrasyona karşı olduklarını söyleyenleri eleştirdi.

ÖZGÜR: “HALKIN KAYNAKLARI ÇARÇUR EDİLDİ”

CTP Milletvekili Birikim Özgür, “Hükümetin ekonomi performansı” konusunda yaptığı konuşmada, ülkede her alanda ciddi kaoslar yaşanmasına rağmen, hükümetin derin bir sessizlik içinde olduğunu söyledi.

Özellikle dün Ercan konusu konuşulurken hükümetin gerekli cevapları verememesini ve tavrını eleştiren Özgür, Ercan sözleşmesinin 4 yıl uzatılması konusuna değindi ve bu sözleşmenin halkın kaynaklarının nasıl çarçur edildiğini gösterdiğini söyledi.

“DERİN SESSİZLİK KAOSUN KAPIDA OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”

Sözleşme birimi yönetimi oluşturulması gerektiği gibi bir söylem beklediklerini ifade eden Özgür, “Bu derin sessizlik kapıda daha büyük kaosların kapıda olduğunu gösteriyor” dedi.

Özgür, bunun da erken seçim olabileceği anlamına gelebileceğini belirterek, ekonomi yönetimine ilişkin de müthiş bir ciddiyetsizlik olduğunu savundu.

Halkla adeta dala geçildiğini, ancak ekonominin dalga geçmeyi kaldırmayacağını, dıştaki durum ortadayken, en azından içte ciddi bir ekonomi yönetimi olması gerektiğini vurgulayan Özgür, rakamlara bakıldığında eldeki imkanların bu hükümet tarafından doğru kullanılamadığını ileri sürdü. 

Birikim Özgür, hükümetin hayat pahalılığı konusunda adım atmadığını savunarak, halkın alım gücünün çok ciddi şekilde düştüğünü kaydetti. 

Ekonomiyi güçlendirmek için en temel unsurlardan olan reformlar konusunda da atım atılmadığını belirten Özgür, su ihalesine başlanamadığına işaret etti.

Sağlıkta reform yapılamadığı için yurt içi sevklerin ayda 2 buçuk 3 milyon TL’ye çıktığını, elektrik, cep telefonu, internetteki pahalılığa da hükümetin dokunmadığını ileri süren Özgür, hayatı pahalılaştıran unsurları ortadan kaldırmanın hükümetin görevi olduğunu, ancak hükümetin bunlardan hiç birini yapmadığını kaydetti.

“BİR AN ÖNCE ERKEN SEÇİM”

Genel giderlerde yaşanan artış, yerel giderlerdeki artıştan fazlaysa bütçe disiplininden bahsedilemeyeceğini vurgulayan Özgür, bir an önce erken seçime gidilerek, halka daha fazla vakit kaybettirilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

HAMZAOĞULLARI: “DÜRÜST, SİSTEMSİZLİĞİ DESTEKLİYOR”

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “Dağıtılan turistlik T İzinlerinin taksiciler üzerindeki etkileri” konusunda yaptığı konuşmada dün taksicilerin yaptığı eyleme değinerek, bu protestonun Ercan Havaalanı’na kadar taşındığını anımsattı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ü “sistemsizliği desteklemekle” suçlayan Hamzaoğlulları, 9 artı 1 T izinlerinin denetlenememesini eleştirdi.

9 artı 1’lerde bagajların nasıl taşındığını soran Hamzaoğulları, bu 9 artı 1 izinlerin çok fazla verildiğini ve bunun taksicileri etkilediğini söyledi.

Bu izinlerin kimlere verildiğini sorgulayan Hamzaoğulları, para alınan ve taşınan her yolcuyu sadece T izinli araçların taşıyabileceğini, bunların başka hiçbir şekilde taşınamayacağını vurguladı.

Polislerin de bu konuda görev yapmadığını savunan Hamzaoğulları, polise ve denetim yapanlara da gerekli yetkinin verilmediğini kaydetti. 

Polislerin mal sahibine de ceza yazabilmesi gerektiğini vurgulayan Hamzaoğulları, oteller önünde bekleyen taksilerin kalitelerini yükseltememek gibi bir sorunları olduğunu, eski araçlara yolcu verilmediğini anlattı.

Hamzaoğulları, konu hakkında yapılması gerekenleri sıralayarak Bakan Dürüst’ün T izinlerini durdurması, kendi içinde organize ve denetleme mekanizmasının güçlendirilmesi ve dün taksicilerin önerdiklerinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

DÜRÜST: “EYLEMCİLERİN KAÇI TURİSTİK T İZNİ ALDIĞINI PAYLAŞMAK İSTER Mİ?”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de, dün yapılan eyleme işaret ederek, eylemlere hiçbir zaman duyarsız kalmadıklarını belirterek “Dün eyleme çıkan ve işin başını çekenler arasında kaç tane turistik T izin alan olduğunu paylaşmak isterler mi?” diye sordu.

Dürüst, “Birleşik Taksiciler Birliği Başkanı Kemal Gözay’ın talepleri nelerdir? UBPli olup T izni kurulunda olmak isteyen Murat Karalar’ın talepleri nelerdir? Bunları hep açıklayacağım. Birleşik Taksiciler Birliği’nin yasallığı ne boyuttadır?” dedi.

“BEN BAŞLATMADIM, 9 ARTI 1’İ HEP BİRLİKTE KALDIRABİLİRİZ”

Turistik T izni konusunu kendisinin başlatmadığını söyleyen Kemal Dürüst,  9 artı 1 konumundaki turistik T izinlerini hep birlikte kaldırabileceklerini söyledi.

Taşımacılığın çağdaş ve yeni araçlarla yapılması için çalışmaların yapıldığını anlatan Dürüst, taksicileri direkt olumsuz etkileyen 9 artı 1 araçlara izin vermeyeceklerini kaydetti.

“YENİ YASADA ACI REÇETE OLACAK”

Denetim eksikliği olduğunu ve kaçak taksiciliğin önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Dürüst, yeni çalışılan yasada acı reçeteler olacağını vurguladı.

Bakan Dürüst, diyalog için kapılarının herkese açık olduğunu ancak bireysel çıkarlar değil zümresel çıkarlar için eylem yapılmasının doğru olacağını söyledi.

Bakan Dürüst, Birleşik Taksiciler Birliği’nin yasallığının İçişleri Bakanlığı’ndan sorgulanacağını belirterek, çok başlılık değil, tek başlılıkla hareket edilmesi gerektiğine işaret etti. Dürüst, turistik T izinlerini başlatanın kendisi olmadığını yineleyerek taksicilerle her zaman diyaloğa açık olduklarını sözlerine ekledi.

CANDAN: “DEVLET CİDDİYETİYLE BAĞDAŞMAZ”

CTP Milletvekili Armağan Candan da, “Hükümetin Dış Politikaları” konusunda yaptığı güncel konuşmada, gündemde hükümetin değil Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun kendi kişisel politikalarının olduğunu belirterek bunu eleştirdi.

Candan, “Bakan toplumun gündemini kendi kişisel görüşleriyle meşgul edemez. Bu devlet ciddiyeti ile bağdaşmaz” dedi. 
Bakanların “bu hafta en çok kiminle dalga geçilecek” yarışında olduğunu ifade eden Armağan Candan, Ercan raporunun görüşüleceği günlerde gündem değiştirmeye çalışıldığını savundu.

Candan, kendileri yurt dışı temaslarında Kıbrıslı Türklerin olumlu tavırlarını anlatmaya çalışırken, diğer taraftan kendi ayaklarına kurşun sıkıldığını ve 300 yaşlı insanın aldığı yardımların bir takım iftiralarla peşine düşüldüğünü ileri sürdü.

“AİHM’DE YENİ DAVALARA NEDEN OLUNABİLİR”

Armağan Candan, “Karpaz’daki Kıbrıslı Rumların durumu geçtiğimiz yıllarda da AİHM’ye taşınmıştı ve Türkiye bu konuda 90 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Şimdi yardımların engellenmesiyle benzeri davaların AİHM’de yeniden açılmasına neden olabilecektir” dedi.

“MÜZAKERELER SEÇİMDEN SONRA YENİDEN BAŞLAYACAK”

Hükümetin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı görmezden gelip, kendi başına Kıbrıs politikasını değiştiremeyeceğini ifade eden Candan, Kıbrıslı Rumların seçimleri olduktan sonra müzakerelerin yeniden başlayacağını söyledi.

Konuşmaların ardından yazılı ve sözlü sorulara geçilerek, Genel Kurul’un bugünkü birleşimi tamamlandı.

Meclis Genel Kurulu, bir sonraki toplantısını 16 Ekim Pazartesi saat 10.00’da yapacak. 

Editör: TE Bilisim