Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, sivil toplum örgütü ziyaretleri çerçevesinde dün akşam Halk Sanatları Vakfı’nı (HAS-DER) ziyaret etti. Özersay, bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki vizyonunu anlattı ve soruları cevaplandırdı.

Kıbrıs Türk tarafının bir çözüm vizyonu ile kendi önerilerini kendisinin geliştireceği, yapıcı bir duruşla müzakere masasında aktör olarak bulunacağı bir yaklaşım ortaya koyacağına dikkat çeken Özersay, “Kıbrıs Türk tarafının her konuda haklarını kendisinin, kendi geliştireceği öneriler temelinde savunacağı ve meseleleri Türkiye’ye havale etmeyeceği bir yapıya, yeni ve farklı bir yaklaşıma ihtiyaç vardır, bunu sağlayacak olan da müzakerelerde tecrübe sahibi yeni bir liderliktir” dedi. Özersay oniki yıllık müzakere tecrübesiyle bunu yapmaya aday olduğuna vurgu yaptı ve doğal gaz konusunda konunun Türkiye’ye havale edildiğine dair bir görüntü olduğuna dikkat çekti.

Özersay, devletin kurumlarının yeterli hizmet üretemediğine, adam kayırmacılığın ve partizanlığın devam ettiğine dikkat çekerek Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda başta Kamu Hizmeti Komisyonu ve üçlü kararnamelerle müdür ve müsteşarların atanmasında yetkisini hak edenden yana kullanacağını söyledi. Özersay; “tayin ve terfilerde, işe alımlarda, disiplin kurallarının uygulamasında yetkili olan Kamu Hizmeti Komisyonu’nun başkan ve üyelerini Cumhurbaşkanı atama yetkisine sahiptir. Bu görevlere işinin ehli olan, adam kayırmacılık ve partizanlık yapmayacak olan tarafsız isimleri atayacağım çünkü artık bu düzensizliği bir yerden düzeltmeye başlamak lazımdır” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının bir çözüm vizyonu ile kendi önerilerini kendisinin geliştireceği, yapıcı bir vizyonla müzakere masasında aktör olarak bulunacağı bir yaklaşım ortaya koyacağına dikkat çeken Özersay, “Kıbrıs Türk tarafının her konuda haklarını kendisinin savunacağı ve meseleleri Türkiye’ye havale etmeyeceği bir yapıya, yeni ve farklı bir yaklaşıma ihtiyaç vardır, bunu sağlayacak olan da müzakerelerde tecrübe sahibi yeni bir liderliktir” dedi. Özersay, müzakere masasında haklarımızın en iyi şekilde savunacağını ve Kıbrıs Türk’ünün en iyi şekilde temsil edilebilmesi, görünür kılınması için çaba sarfedeceğini vurguladı. 12 yıl boyunca Müzakere masasına bulunduğunu belirten Özersay, ‘’bu tecrübemi ülkemin daha güzel bir geleceğe sahip olması için kullanmak istiyorum. Bu görevi en iyi şekilde yapabileceğime inandığım için bu yola çıktım” dedi.

“Anayasa Görmezden Gelinirse Hukukun Üstünlüğü Erozyona Uğrar”
Özersay sorular soruları da yanıt verdi şunları söyledi; “Müzakere heyetinin savunduğu şey halkın seçtiği cumhurbaşkanının ortaya koyduğu vizyondur.Bu demokratik meşruiyetin gereğidir. Halk, kendi iradesi ile Cumhurbaşkanını seçer ve onun ortaya koyduğu vizyon masada takip edilir. Bu görevi Halkın seçtiği bir ismin doğrudan kendisinin yapması, Kıbrıs Türk tarafına güç kazandıracaktır” dedi.


Gençlik ve spor bağlamında son yapılan düzenlemeye de değinen Özersay, eldeki verilen bunun Anaysal olarak yanlış olduğu izlenimi yarattığını ve rahatsız edici olduğunu dile getirdi. Özersay, süresi bir yılı aşan uluslararası taahhüt içeren antlaşmaların Anayasanın 90.Maddesine göre Meclise getirilip, uygun bulma yasası ile onaylandıktan sonra Cumhurbaşkanının imzasına gönderilmesi gerektiğini, oysa bu uzlaşının Bakanlar Kurulu kararı ile kolay yoldan devreye konulmaya çalışıldığını vurguladı. Özersay, hukukun üstünlüğünü savunan herkes gibi ben de Anayasanın 90. Maddesinin devre dışı bırakılmasını doğru bulmuyorum” dedi. Özersay “kendi kendimizi yönetmek konusunda samimiysek, yürürlükteki hukuk kurallarının uygulanmasında ısrarcı olmalıyız. Aksi halde devlete olan güven sarsılacağı gibi, kendi kendimize olan saygıyı da yitiririz” dedi.


 
Editör: TE Bilisim