Bu nedenle Müdürlüğümüz bünyesinde yapılan değerlendirmede bazı tedbirlerin alınması gerekli görülmüştür.
Geçmişte büyük zararlar gören ve toplumumuzu da yasa boğan büyük orman yangınları henüz unutulmamıştır.
Ormanlarımızın korunması amacıyla Fasıl 60 Orman Yasası altında yayınlanmış “Orman Koruma Tüzüğü” Madde 18(1) in Müdürlüğümüze verdiği yetkiye dayanarak aşağıda belirtilen yol güzergâhlarına bağlanan ve orman içerisine giren yolları kullanan kişilerin yangın riskine karşı daha dikkatli olmalarını öneririz.

1- Özellikle anayolların ormanlık ve ağaçlık alanlardaki güzergâhlarında araçları ile seyir halinde olan vatandaşlarımızın araçlarından yangına neden olabilecek herhangi bir eylemde bulunmaması ( özellikle sigara izmaritlerinin araçlardan atılmaması ) konusunda gereğini;

2- Ülkemiz genelinde ateş yakma yasağı 1 Mayıs tarihinden itibaren uygulamaya girecektir. Halkımıza sadece belirlenen bölgelerde ateşli piknik yapmak serbest bırakılmıştır. Ateşli piknik alanları dışında ateş yakmak kesinlikle yasaktır. Yürürlükteki yasalara göre 31 Ekim tarihine kadar her ne maksat ile olursa olsun ateş yakılamaz ve bu maksat için izin verilemez. Buna rağmen izinsiz ateş yakanlar suç işlemiş olurlar ve mahkûmiyetleri halinde aylık asgari ücretin iki katına kadar para cezasına veya bir yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler. Ateşli pikniğe açık bölgeler; Alevkaya, Salamis, Darboğaz, Kantara, Kalkanlı, Balalan, Yeşilköy Su Depoları, Taşkent ve Karşıyaka-Kozanköy Üçyol Piknik Alanlarıdır. Ateşli piknik sahaları içerisinde yakılan piknik ateşinin iyice söndürüldüğünden emin olduktan sonra piknik sahası terk edilmelidir.
Yasa gereği 1 Mayıs 31 Ekim tarihleri arasında her ne sebeple olursa olsun ateş yakılamaz. Vatandaşlarımızın bu tarihler arasında ateş yakmama konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir.

3- Halkın göreceği en ufak dumanı zaman geçirmeden ücretsiz Orman Yangın İhbarı telefon numarasından "Alo 177" Orman Dairesine veya yangın ihbarı "Alo 199" İtfaiye ‘ye bildirmeleri gerekmektedir.

4- Yangın vukuunda da halkın yangın söndürme çalışmalarına çağrısız katılması; her türlü imkânlarını seferber etmesiyasa gereği ve vatandaşlık görevidir.

5- Ormana yakın yerlerde tarımsal faaliyet yapan kişilerin yangın riskine karşı gerekli tedbirleri alması zorunludur.

Tamamen ormanlarımızın yangın tehlikesinden korunması amacıyla alınan bu tedbirler doğrultusunda vatandaşlarımızın yangına sebebiyet verecek faaliyetlerden kaçınmalarını ve yapılacak denetimlerde Orman Dairesi Memurlarının ikazlarına uymaları yeni acılar yaşamamamız için gerekli görülmektedir. Vatandaşlarımızın tamamen geçici mahiyetteki bu tedbirler için anlayış göstereceğini ve ülkemizin yeşillendirilmesi konusundaki çabamızda bizlere yardımcı olacağına inancımız tamdır.


ORMAN DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ
 
Editör: TE Bilisim