Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, en geç Temmuz ayında inşaatı tamamlanacak olan yeni Onkoloji Merkezi’nin kanser hastalığıyla mücadelede çok önemli bir kilometre taşı olacağını ve Tıbbi Onkolog eksiğinin giderilmesi için sürdürülen çalışmaların umut verici olduğunu vurguladı.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, ‘1-7 Nisan Kanser Haftası’ dolayısıyla yayımladığı mesajda, tüm dünyada büyük bir sağlık sorunu olarak kabul edilen kanser hastalığıyla mücadelede bütünlüklü bir yaklaşım içerisinde çalışma yürüttüklerini açıkladı.

Bakanlıklı Basın Bürosu aracılığıyla mesaj yayımlayan Gülle, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Tıp Fakültesi işbirliğiyle başlattıkları ‘Kanser Kayıt ve Tarama Projesi’ çerçevesinde Temmuz ayında hizmete girmesi hedeflenen yeni ‘Onkoloji Merkezi’ ile kanser olgusunun hem tedavi hem de kontrol boyutuyla ele alınabileceğini kaydetti.

ÜLKEDEKİ KANSER HASTALIĞINA DAİR RAKAMLAR NETLEŞECEK…

Kanser Kayıt ve Tarama Projesi kapsamında sağlık elemanlarına yönelik eğitim çalışmalarının başlatıldığını belirten Gülle, söz konusu projeyle veri alımına başlandığında, ülkedeki kanser hastalığına dair rakamların netleşeceğini dile getirdi.

Gülle, yapacakları çalışma ile bugüne kadar olduğu şekilde hastane bazlı değil, nüfus bazlı bilgiler edinileceğini, tedavi için yurt dışına giden hastaların da kayıt altına alınacağını kaydetti.

Mesajında, projenin belli başlı unsurları olduğunu da dile getiren Ahmet Gülle, bunların, kanseri önleme, erken tanı, tedavi boyutları olduğunu ve son aşamanın da hastanın son döneminde bakımının önemi dikkate alınarak nasıl daha iyi hizmet alacaklarının hayata geçirileceği palyatif bakım olduğunu belirtti.

Projeyle, hastalığın bölgelere dağılımının, hangi bölgede ne tür kanser vakalarının görüldüğünün bir bölgede bir yoğunluk varsa bunun nedeninin araştırılacağını ve bu doğrultuda çalışmalar yapılacağını da ifade eden Gülle, ülkede, bilimsel ve etkin bir kanser programı uygulanacağını ifade etti.

“ONKOLOJİ MERKEZİ, HASTALIKLA MÜCADELEDE ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAK”

Gülle, Onkoloji Merkezi’nde radyoterapi ve kemoterapi hizmetlerinin bütünlüklü olarak verileceğini ve merkezin inşaatının, en geç Temmuz ayında bitirilip hizmete girmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Bakan Gülle, Tıbbi Onkolog eksiğinin giderilmesi için de çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Kanser hastalığının tüm dünyada, özellikle sanayileşmiş ülkelerde büyük bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Bakan Gülle, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre yılda ortalama 500 kişinin kanser olduğunun söylenebileceğini ifade etti.

Ancak, Kıbrıs Rum kesiminde veya Türkiye’den sağlık hizmeti alan kişilerin bu kayıtlara dâhil olmadığını kaydeden Bakan Gülle, bu kişiler de göz önünde bulundurulduğunda KKTC’de yılda yaklaşık 600 kişinin kansere yakalandığını söylemenin mümkün olduğunu belirtti.

Gülle, kansere yakalanmanın Türkiye’de yüz binde 201 kişi, AB'de yüz binde 278 kişi, ABD'de yüz binde 322, Güney Kıbrıs'ta yüz binde 178 ve KKTC’de yüz binde 170 ila 200 arası olduğuna işaret ederek, KKTC’deki kanser vakası sayısının, Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinin gerisinde olduğunu vurguladı.

“SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN KONUYU ÖNEMSİZLEŞTİRMEK GİBİ BİR AMACI YOK…”

KKTC’deki kanser oranının, Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinin gerisinde olduğunu ifade ederken, konuyu önemsizleştirmek gibi bir amaçlarının olmadığını belirten Bakan Gülle, “Amacımız gerçek veriler üzerinden giderek cesaretle kanserle yüzleşmek ve tamamen ortadan kaldırılamaz bu hastalığı ve getirdiği yıkımı kontrol etmek, en aza indirmektir” dedi.

KANSER KONTROL VE SAVAŞ PROGRAMI…

Kanserin dünyada global bir sorun olarak görüldüğünü ve kapsamlı stratejiler içeren programlarla kontrol altına alınabileceğini belirten Bakan Gülle, Sağlık Bakanlığı olarak kapsamlı bir “Kanser Kontrol ve Savaş Programı” oluşturmak için bir süreden beri çalıştıklarını belirtti.

Kanser Kontrol ve Savaş Programı'nı dört ana başlık altında oluşturduklarını kaydeden Gülle, başlıkları “Kanser kayıtlarının toplum tabanlı olarak uluslararası standartlarda oluşturulması”, “Kanseri önleme ve erken tanı programları”, “Tedavi Stratejileri” ve “Palyatif Bakım” olarak sıraladı.

“GIDA DENETİMLERİNE FAZLASIYLA ÖNEM VERİLİYOR”

Yurttaşların, sofrada sağlıklı gıda tüketmelerinin son derece önemli olduğunu da kaydeden Bakan Gülle, gerek Sağlık Bakanlığı’na, gerekse Tarım Bakanlığı’na bağlı ekiplerin bu konuda etkin bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

“HÜKÜMET, ELEKTRİK SANTRALLERİNİN FİLTRELENMESİ KONUSUNDA ADIM ATTI”

Sağlık Bakanı Gülle, özellikle çevre sağlığı ve gıda denetimleri açısından önemli adımların atıldığına dikkat çekerek, Teknecik ve Kalecik Elektrik Santralleri’ne filtre takılmasına yönelik adım atıldığını dile getirdi.

Bakan Gülle, “Hükümetimiz, Teknecik ve Kalecik Elektrik Santralleri’ne filtre takılması konusunda, yıllardır beklenen adımı atmıştır. Kalecik Elektrik Santralinde filtre takılmıştır. Teknecik Elektrik Santraline ise bu yıl filtre takılması için gerekli mali kaynak ayrılmıştır. Bu yıl oraya da filtre takılacaktır” dedi.

YARIN ULUSAL KANSER KONTROLÜ PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Öte yandan Sağlık Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği işbirliğinde, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla, ‘Ulusal Kanser Kontrolü’ paneli gerçekleştirecek.

Panel yarın akşam saat 19,00’da, Tabipler Birliği Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

2 oturumdan oluşacak konferansta Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ve KT Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim de birer konuşma yapacak.

KKTC Sağlık Bakanlığı, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsünün kanser vizyonunun irdeleneceği panelin ilk oturumunda, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Asbaşkan Dr. Sonuç Büyük, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Başhekimi Dr. Figen. İnce ve İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Pınar Saip birer konuşma yapacak.

Konferansın ikinci oturumundaysa, ‘Tıp Fakültesi, Kanser Vakıf veya Dernekleri, Kanser Hastaları ve basının gözüyle kanser’ konuşulacak.

Bu oturumda da, DAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora, YDÜ Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu, Kanser Araştırma Vakfı’ndan Yrd. Doç. Dr. Ertan Akün, Kanserle Savaş Derneği’nden Dr. Ahmet Tandoğdu, Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nden birer temsilci ile Türk Ajansı Kıbrıs’tan Gazeteci Yazar Nezire Gürkan bir sunun gerçekleştirecek.  
Editör: TE Bilisim