Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığının Martı Çevre Hizmetleri Deniz Temizliği ve Malzemeleri Üretimi İç Dış Tic. Ltd. Şti ile imzaladığı protokol çerçevesinde petrol ve türevlerinden kaynaklanan deniz kirliliği ile mücadelenin anlatıldığı eğitim çalışması bugün deniz üstünde gerçekleştirilen tatbikat ile sona erdi.
Tatbikat uyarınca açık denizden gelen bir kirliliğin tespit edilmesi sonrası ekiplerin harekete geçerek, kirli kütlelerin karaya ulaşmadan çevrede bulunan tesislerin acil durum ekipleri ile temizlenmesi çalışması uygulandı.
Eğitim çalışması ve tatbikatı değerlendiren Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, ilgili şirkete yapılan çalışma nedeniyle teşekkür ederken, geniş katılımın sağlanmasının kendilerini memnun ettiğini söyledi.
Dinçyürek, eğitimin sonrası kurslarla takviyeler yapılmasının önemli bir kazanım olacağını ifade ederek, petrol kirliliği ile mücadele konusunda yapılan eğitim çalışmasını birinci safha olarak gördüklerini belirterek, projenin ikinci bacağında kıyı yerlerindeki risk oranların tespit edileceğini belirtti.
Bir diğer aşamada ise koruyucu ve önleyici tedbirleri belirleyip, her kesimin üzerine düşen konuları ortaya koyacaklarını ve devletin de alması gereken önlemleri masaya yatıracaklarını vurgulayan Dinçyürek, ilgili kıyı tesislerin de alacağı tedbirlerin de alınmasını sağlayacaklarını söyledi.
Dinçyürek şöyle devam etti:
"Tabiiki hiç kimse böyle bir kirliliğin yaşanmasını arzu etmez. Ama bizler en kötüye hazırlıklı olmalıyız.Bir kirlilik olması durumunda hem ne yapacağımız konusunda hem de neyle yapacağımız konusunda yol haritamızın önceden belli olması ve buna hazır olmamız çok önemlidir"

NEVŞEHİR:"ÖNEMLİ BİR BİLİNÇLENDİRME YAPILDI"
Deniz Temizliği ve Malzemeleri Üretimi İç Dış Tic. Ltd. Şti Genel Müdürü Erdem Nevşehir de konuşmasında 3 günlük eğitimin çalışmasının son gününde gerçekleştirdikleri pratik eğitimle çalışmayı sonlandırdıkarını söyledi.
Saha çalışmasında katılımın oldukça yüksek olduğunu ifade eden Nevşehir, bundan sonra oluşabilecek bir kirlilikte mücadeleye bakış açısı ve tepkilerin daha farklı olacağını, çünkü bir bilinçlendirme yapıldığını ifade etti.

ÇELİK: "FARKINDALIK YARATMASINI DİLİYORUZ"
Çevre Koruma Dairesi Gazimağusa Şube Sorumlusu Burak Çelik, gerek devlet kurumlarından gerek ise sivil toplum kuruluşlarından eğitim programına katılım olduğunu ifade ederek, yaşanabilecek kazalar sonrası müdahale yöntemleri hakkında çok detaylı bilgiler edindiklerini söyledi.Çelik, bu kapsamda yapılan en geniş çerçevede eğitimin gerçekleştiğini belirterek, bunun bir farkındalık yaratması temennisinde bulundu.

ÇOBANOĞULLARI: "BU BİR İLK ADIMDIR"
Çevre Mühendisi Yasemin Çobanoğluları da görüşlerini belirtirken, daha önce AKSA'da yaşanan tecrübeyi hatırlatarak zamanında müdahale edilemediğini anımsattı.Bu tip kazalara karşı,daha planlı çalışabilmek adına verilen eğitimin önemine dikkati çeken Çobanoğluları, bunun bir ilk adım olduğunu konuyla ilgili ilgili kurumlarla tam bir koordinasyon kurulması için da gerekli çalışmaları yapması gerektiğini söyledi.

BEKTAŞ: " YARATILAN EĞİTİM FIRSATI ÖNEMLİ"
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş da konuşmasında Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına eğitim için yaratmış olduğu fırsattan dolayı teşekkür ederken, deniz kıyısında faaliyet gösteren firmaların acil müdahale ekip ve ekipmanlarını elinde bulundurmaları gerektiğini, bunun sağlanması durumunda verilen eğitimin daha da anlamlı olacağını söyledi.

ÇAPTUĞ:" VERİMLİ BİR EĞİTİM ÇALIŞMASI OLDU"
AKSA KKTC Müdürü Murat Çaptuğ ise konuşmasında çok verimli ve faydalı bir eğitim çalışması gerçekleştirdiklerini ifade ederek katkı koyan herkese teşekkür etti.



 
Editör: TE Bilisim