PROF. DR. TURGUT TÜMER: “ÖĞRENCİLERİMİZE YÜKSEK STANDARTLARDA BİR KAMPUS YAŞAMI SUNUYORUZ”

Açılış töreninde bir konuşma yapan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, 11. akademik yıla 15 lisans ve 3 lisansüstü programa kayıtlı 2.650 öğrenci ile girdiklerini belirterek, 140 bin metrekare kapalı, 17 bin metrekaresi açık spor tesisi olmak üzere 300 bin metrekare peyzaj ve rekreasyon alanı, donanımlı laboratuarları, derslik ve yurtlarıyla öğrencilere ve çalışanlara yüksek standartlarda bir kampus yaşamı sunduklarını söyledi. Yeni akademik yıla 145 tam zamanlı öğretim elemanı ile giriş yaptıklarını belirten Prof. Tümer ayrıca çoğunluğu Ankara ODTÜ’den olmak üzere 36 öğretim elemanının da lisans ve yüksek lisans programlarında yarı zamanlı olarak ders vereceklerini söyledi. Konuşmasında ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda bu yıl katılanlara da seslenen Prof. Dr. Turgut Tümer, şöyle dedi:
“Burada geçireceğiniz yıllardan sonra hepinizi, genel ve mesleki bilgi ile donanmış, yaratıcı, girişimci, öğrenmeyi öğrenmiş, etik değerlere sahip, sosyal, kültürel ve spor alanlarında kendini geliştirmiş, sözlü ve yazılı iletişimde başarılı, başkalarının hak ve özgürlüklerine, etnik ve kültürel farklılıklara ve inançlara saygılı, birbirinden ve birlikte öğrenme kültürünü benimsemiş, çevre ve toplumsal duyarlılık sahibi, bilimsel yaklaşımı özümseyen ve uygulayan, özgür düşünen ve bunu serbestçe dile getiren yetişkinler olarak, kısacası birer ODTÜlü olarak yolcu etmek istiyoruz.”
PROF. DR. AHMET ACAR: “ANKARA KAMPUSU MEZUNLARI İLE AYNI BAŞARIYI GÖSTERİYORLAR”
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun ilk günden itibaren sunduğu eğitim kalitesiyle ODTÜ’nün hedef ve beklentilerine eriştiğini belirten ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar da, bu kalitenin en somut kanıtının bugüne kadar topluma kazandırdıkları 1.100’den fazla Kıbrıs Kampusu mezununun çalışma yaşamındaki ve lisansüstü eğitimdeki başarıları olduğunu, Ankara Kampusu mezunları ile aynı başarıyı gösterdiklerini söyledi.
Yeni kurulan birçok üniversite ile karşılaştırıldığında, Kıbrıs Kampusu’nun, bilimsel araştırma ve yayın açısından da hızlı bir gelişme içinde olduğunun altını çizen Prof. Acar, lisansüstü programları henüz kısıtlı olmasına rağmen öğretim üyelerinin kabul edilen uluslar arası bilimsel dergilerde yayımladıkları makalelere bir yıl için 1.105 atıf aldıklarını söyledi.
“YILIN YEŞİL BEYİNLERİ” ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Açılış töreninde bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Yılın Yeşil Beyinleri” yarışmasının ödülleri de sahiplerini buldu. 31 farklı ülkeden 254 proje katıldığı “Yılın Yeşil Beyinleri” Uluslararası Proje Yarışması’nın liseler kategorisinde Ordu Altınordu Başöğretmen Anadolu Lisesi’nden Esra Avcı ve Yağmur Bircan “Yerel Tohumlara Doğal Koruma: Propolisle Kaplama” başlıklı projesi ile birincilik, İstanbul Bahçeşehir Anadolu Lisesi’nden Mustafa Berk Turgut ve Mesut Çalışkan “Baraj Tabanı Toprak Temizleme Sistemi” başlıklı projesi ile ikincilik, Siirt Türk Telekom Fen Lisesi’nden Şirin Erbek ve Zeynep Esmeray “Kaya kınasının (Cetraria sp.) Antibakteriyel-Antioksidan Etkinliği ve Bitki Gelişimi Üzerine Etkileri” başlıklı projesi ile üçüncülük ödüllerini aldılar.

Üniversite öğrencilerine yönelik Uluslararası Proje Yarışması’nda da Hindistan Mumbai’den Matunga Kimyasal Teknoloji Enstitüsü’nden Amita Dhadphale ve Pratik Bhishma “Eko-pedler: Biyoçözünür Emiciler” başlıklı projesi ile birinci, Hindistan Jaipur’dan JK Lakshmipat Üniversitesi’nden Arsalan Obaldi ve Gaurav Suthar “Fresnel Merceklerini Kullanarak Atık Su Arıtımı ve Atık Sulardan Küçük Çaplı Elektrik Üretimi” başlıklı projesiyle ikinci, Bengaldeş Dhaka Üniversitesi İşletme Enstitüsü’nden Naziza Akhter Alam ve Musharrat Rahman Chandrika, “Floresan Ampullerinin Conan Yoluyla Geri Dönüştürülmesi” başlıklı projesiyle üçüncü oldular.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar ile ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer’in, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun kuruluş protokolünü TC Hükümeti adına Devlet Bakanı sıfatıyla imzalayan Şükrü Sina Gürel ve KKTC Hükümeti adına Milli Eğitim ve Kültür Bakanı sıfatıyla imzalayan Mehmet Altınay’a şükran plaketlerinin sunulduğu törende, Kampus’ta 10. yılını dolduran personele de birer hizmet plaketi sunuldu. Açılış töreninde Ankara Devlet Opera ve Bale Sanatçıları tarafından bir konser de verildi.
 
Editör: TE Bilisim