Nükleere Hayır Platformu “Nükleer Santraller ve Etkileri” konulu konferans düzenledi.

Konferansta “insanların yaşam hakkını elerinden alan bir enerji politikasının kabul edilemez olduğu” vurgulandı.

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nde yer alan konferansta Mersin-Akkuyu’da yapım çalışmaları süren nükleer güç santralinin Kıbrıs’a ve Akdeniz’e vereceği çevresel zararlar ve barındırdığı riskler ortaya konuldu.

Konferans girişinde Platform tarafından yürütülen imza kampanyası çerçevesinde imza da toplandı.

Saat 14:00’de başlayan konferansın açılış konuşması Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim tarafından yapıldı.

BESİM

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, Akkuyu’da yapımı süren santralin Kuzey Kıbrıs’tan sadece 90 km uzakta olduğunu kaydetti ve “Henüz daha Japonya’da Fükişama’daki nükleer santral kazasının sonuçlarını unutamadan, hala tüylerimiz diken diken olurken, bütün Kıbrıs’ın ve bir tarihi uygarlıklar denizi olan Akdeniz’in hemen yanına bir nükleer santral yapılıyor” diye konuştu.

Santralin fay hattında olduğunun söylendiğine, bu coğrafyada terörist saldırıların çok olduğuna dikkat çeken Besim, bunun herkesi korkuttuğu, kaygılandırdığı ve ürküttüğünü vurguladı.

Mersin Tabipler Odası’nın “Daha sonra keşke dememek için şimdi konuşmak zorundayız” şeklindeki sloganının çok hoşuna gittiğini kaydeden Besim, “yaşam hakkımız için şimdi konuşmak zorundayız, çocuklarımızın ve geleceğimizin yaşam hakkı için şimdi konuşmak zorundayız” dedi.

İnsanların yaşam hakkını ellerinden alacak olan bir enerji politikasının kabul edilemez olduğunu ifade den Besim, konferansta yapılacak konuşmaların bilimsel veriler ışığında olacağını, konferans sonuçlarının siyasilerle, basınla ve toplumla, ilgili her kesimle paylaşılacağını vurguladı.

SUNUMLAR

Konferansın 1. Oturumunda Çevre Yüksek Mühendisi , TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu tarafından “ Nükleer Santrallerin Etkileri ve ÇED Süreci”; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler tarafından “Nükleer Santraller ve Halk Sağlığı Üzerine Etkileri”; 2. Oturumda Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ful Uğurhan tarafından “Akkuyu Nükleer Santralinin Olası Sağlık Etkileri ve Türkiye'de Nükleer Karşıtı Mücadelenin Tarihi’ ve Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji kampanyacısı Devin Bahçeci tarafından “Nükleer Santral Mücadelesi ve Bölgeye Etkileri” başlıklı sunumlar yapıldı.

3. Oturumda ise Güney’deki “Kıbrıs Enstitüsü, Enerji, Çevre ve Su Araştırma Merkezi”nden Dr. Theodoros Christoudias tarafından “ Nükleer Santral Kazasında Oluşacak Radyoaktivitenin Atmosferik Yayılımı: Global İnceleme Ve Doğu Akdeniz İle Orta Doğu Alan Çalışması” ve Güney’deki Kıbrıs Yeşiller Partisi’nden Biyolog Melina Menelaou tarafından “Nükleer Santraller ve Kıbrıs Ölçeğinde Mücadele” başlıklı sunumlar yapılacak.

Sunumların ardından soru-cevap bölümü yer alacak. 
Editör: TE Bilisim