NAMİ: “ELEKTRİK MALİYETİ YASAYA GÖRE BELİRLENİYOR”

Başbakan Tufan Erhürman sonrasında söz alan Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de, elektrik konusuna değinerek, elektrik maliyetlerinin Elektrik İnkişaf Yasası’na göre, bunun da sabit bedel ve yakıt bedeline göre düzenlendiğini anlattı.

Maliyetlere nasıl ulaşıldığı konusunda bilgiler veren Nami, nizamnamede belirtilen sürelerde gerekli düzenlemelerin yapılmasının zorunlu olduğunu, kendilerinin de bunlara uymakla yükümlü olduklarını vurguladı.

Yasanın kendilerine doğrudan bir sorumluluk yüklediğine işaret eden Nami, Kıb-Tek’in tarifelerin düzenlenmesinde yasaya aykırı işlem yaptığının tespit edildiğini söyledi.

66 MİLYON TL ZARAR

Nami, göreve geldikleri günden bu yana sürdürdükleri çalışmalar neticesinde, Elektrik İnkişaf Yasası uyarınca, maliyet hesaplaması dolayısıyla tarifelerin düzenlenmesinde baz alınması gereken düzenlemelerin geçmiş Kıb-Tek yönetimi tarafından yasaya aykırı olarak uygulandığı ve gereken düzenlemelerin yapılmadığının tespit edildiğini belirtti.  

Bunun parasal tutarının 66 milyon TL olduğuna işaret eden Bakan Nami, konu hakkında gereken yasal incelemeyi yapmak üzere Maliye Teftiş Kurulu’nun bilgilendirildiğini kaydetti.

GÜNEŞ ENERJİSİ

Bakan Nami, güneş enerjisinin daha azami şekilde kullanılabilmesi için çalışmalar yapıldığına işaret ederek, şu anda 18 megawatt olan üretim kapasitesinin yakında 25 megawatta, gelecek yıl da 45-50 megawatta ulaşmasını öngördüklerini bildirdi.

“HAZİRAN AYINDAKİ 7.7 FİYAT ARTIŞINI BİZ YÜKLENDİK”

Haziran ayında fuil oil fiyatlarındaki artışı vatandaşa yansıtmadıklarını, 7.7 fiyat artışını kendilerinin yüklendiğini ifade eden Nami, talep yönetimi konusunda da çalışmaları olduğunu kaydetti.

DÜŞÜK TARİFE

Buna göre daha az talep edilen saatlerde, mevcut tarifelerden daha düşük tarife uygulama yapılması yönünde bir çalışmaları bulunduğuna işaret eden Nami, Türkiye’yle enterkonnekte kablo projesi konusunda çalışmalar yapıldığını, projenin hazırlanarak, maliyetlerinin netleşmesi gerektiğini kaydetti. 

Editör: TE Bilisim