Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi 38 yaşında.

Başhekim Ersan Berksel günün anlam ve önemiyle ilgili mesaj yayınladı. Berksel mesajında bazı branşlarda doktor eksikliğine ve yeterli sayıda hemşire, işçi bulunmamasına rağmen, çalışanların özverileriyle hastanede böbrek nakilleri, kalp damar ameliyatları ve her türlü beyin ameliyatları yapıldığına işaret etti.

Burhan Nalbantoğlu’nun Sağlık Bakanı olduğu dönemde, 19 Aralık 1971 tarihinde temeli atılan ve Ağustos 1977’de tamamlanan Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin 13 Şubat 1978 tarihinde hizmete açıldığını dile getiren Berksel şöyle devam etti:

“41 bin 650 m2’lik bir alan üzerine inşa edilen hastanemiz 22 bin 556 m2’lik bir alanı kaplamakta ve 6 bloktan oluşmakta idi. 360 yatak kapasiteli olan hastane 122 milyon 337 bin 641 TL ye mal olmuş, bu maliyetin 91 milyon 367 bin 281 TL’si Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanan hastanenin donanımı ve teçhiz edilmesi ise dış yardımlarla yapılmıştı.

Yapılan dış yardım tutarı 27 milyon 114 bin 285 TL idi. Hastane hizmete başladığı zaman 32 si uzman 52 doktor, 106 hemşire, hastabakıcı, ebe, 40 memur, 141 işçi olmak üzere toplam 401 personeli vardı.

Geçen zaman içerisinde, hastanemize, Thalasemia merkezi, Diyabet Merkezi, Ayaktan Tanı Merkezi, Poliklinik Binası, Hiper Barik Oksijen Tedavi Ünitesi,Taş Kırma Ünitesi, Talasemia Labaratuvarı, Moleküler Genetik birimi eklenerek yatılı hasta kapasitesi de 468’e çıkarılmıştır. Yakın bir gelecekte de 65 yatak kapasiteli Onkoloji merkezi hizmete girecektir”

145 DOKTOR, 400 HEMŞİRE-EBE VAR

Berksel, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bugün 145 doktor, 400 hemşire-ebe vb, 159 İdari memur ve 70 işçi olmak üzere toplam 774 personel çalıştığını kaydetti.

Berksel, “Ayrıca hastanemizde, beslenme, temizlik, çamaşır ve güvenlik hizmetleri de dıştan hizmet satın alınarak sağlanmaktadır. Bu hizmetleri verenlerle birlikte hastanemizde yaklaşık 1000 kişi çalışmaktadır” dedi.

Ersan Berksel, sağlıkta sürekli bir devlet politikası olmamasına rağmen, hastanede sadece bina hacmi, yatak kapasitesi ve personel sayısının artmadığını, verilen sağlık hizmetlerinde de bir atılım gerçekleştiğini belirtti.

“HER TÜRLÜ BEYİN AMELİYATLARI YAPILIYOR”

Halen bazı branşlarda doktor eksikliği varken, yeterli sayıda hemşire, işçi bulunmamasına rağmen, çalışanların özverileri ile hastanede böbrek nakilleri, kalp damar ameliyatları, her türlü beyin ameliyatları yapıldığına işaret eden Berksel, “Adada girişimsel radyolojik müdahalelerin bir kısmı sadece hastanemiz hekimleri tarafından gerçekleştirilmektedir” dedi.

Berksel “Dahiliye, çocuk ve diş servislerine yan dal uzmanı hekimlerimiz takviye edilmiş, anjio, hastanemizde rutin bir hal almış, 1 anjio cihazı talebi karşılayamaz duruma gelmiştir.

Hastanemizde 1000’in üzerinde açık kalp ameliyatı gerçekleştirilmiş, radyoloji, cerrahi, ortopedi, nöroloji, KBB, göz klinikleri ile diğer kliniklerde de ilerlemeler kaydedilmiştir” şeklinde konuştu.

“YOĞUN BAKIM HİZMETİ VEREN TEK HASTANE”

Ersan Berksel, hastanenin, KKTC deki devlet hastaneleri içerisinde, Gazimağusa Devlet Hastanesi Kardiyoloji yoğun bakımı dışında, yoğun bakım hizmeti veren tek hastane olduğunu söyledi. Berksel, “Yenidoğan, çocuk, nöroloji, kardiyoloji, kardiovasküler cerrahi ve genel yoğun bakım üniteleri olmak üzere 6 yoğun bakım ünitemiz vardır. Bu ünitelerimizde toplam 56 yatak kapasitesi mevcut olup zaman zaman talepleri karşılayamaz duruma gelmektedir” dedi.

Berksel, şöyle devam etti:

“Ayrıca, KKTC’deki Hızır 112 hizmetleri hastanemiz bünyesinde bulunan 112 kontrol komuta merkezi tarafından yönlendirilirken, tüm branşlarda 24 saat hekim bulunması nedeniyle KKTC’de meydana gelebilecek acil olaylara ilk müdahaleyi gerçekleştirme kabiliyeti en yüksek hastane konumundadır.

Bundan sonraki öncelikli hedeflerimiz arasında 2. anjio cihazının alınması, by-passlı hastalara anjio ve stent uygulamalarının hastanemizde yapılması, onkoloji merkezinin hizmete girerek onkoloji hastalarının rahatlatılması ve radyoterapinin hastanemizde uygulanması, yeni yoğun bakım ünitelerinin hizmete açılması, göz kliniğinde vitrektomi operasyonlarının başlatılması gibi hizmetler yer almaktadır.” 
Editör: TE Bilisim