Maliye Bakanı Zeren Mungan, Maliye Bakanlığı önünde eylem yapan Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’ni kabul etti.

MUNGAN: “EYLEMLERE SAYGI DUYUYORUZ ANCAK KAMU MALINA ZARAR VERİLMESİ DOĞRU DEĞİL”

Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları’ndan hayvancıların sıkıntılarını ve eylem gerekçelerini dinleyen Bakan Mungan, birliğin yaptığı eyleme itirazı olmadığını, eylemlere saygı duyduğunu ancak kamu malına zarar verilmesini doğru bulmadığını söyledi.

Mungan, hükümetin bir bütün olduğunu, bakanların tek başına hareket edemeyeceğini bu yüzden hükümetin tarım sektöründe yaşanan sıkıntılara çözüm bulmak ve sürdürülebilir bir yapı oluşturmak için çalıştığını vurguladı.

“TARIMDA SAĞLIKLI, REKABET EDİLEBİLİR BİR YAPI AMAÇLANMALI”

Güncel sorunların çözülebileceğini ancak tarımda artık sürdürülebilir, sağlıklı, rekabet edilebilir bir yapı oluşturulmasının amaç edinilmesi gerektiğini belirten Mungan, bütün sıkıntıları ilgili bakanlıklarla değerlendirerek çözüm bulacaklarını kaydetti.

Maliye Bakanı Mungan, tarım alanındaki sıkıntıları bildiğini ancak 2015 bütçesinin henüz açılmadığını ancak buna rağmen Maliye Bakanlığı olarak süt ödemelerinin bu hafta içinde yapılabilmesi için ciddi şekilde çalıştıklarını belirterek ödemelerin bu hafta yapılacağını söyledi.

Maliye Bakanı Mungan, bundan böyle asıl işi hayvancılık ve tarım olan insanların da desteklenmesine önem verileceğini vurguladı.

ÜRETİCİLER KONUŞTU... “BENİM HAYVANIM SİZİN BÜTÇENİZİ DİNLEMEZ, ANLAMAZ”

Toplantı sırasında birlik üyeleri de söz alarak Bakan Mungan’a sıkıntılarını anlattı. Bazı üreticiler “Benim hayvanım sizin bütçenizi dinlemez, anlamaz. Biz izahat değil süt paralarımızın bugün yatırılmasını istiyoruz” dedi.

Birlik Başkanı Naimoğulları da hükümetin Tarım Bakanlığı bütçesini en az yüzde 50 iyileştirmesi gerektiğini, üreticilerin sıkıntılarını sürekli anlattıklarını ancak çözüm bulunmadığını belirterek ülkede artık yerli üretimin korunması gerektiğini vurguladı.

“İTHAL ÜRÜNLERE FON KONULSUN”

Naimoğulları, yerli üretimin ne turizmde, ne de süpermarketlerde yer bulabildiğini, bunun yanlış olduğunu, ithal ürünlere fonlar konması gerektiğini bunun dışında bir uygulama ile yerli üretimin desteklenemeyeceğini söyledi.

Bu konuda Türkiye ve Güney Kıbrıs’a yerli üretime verilen desteğe katılmasını istedi. İthal ürünlerin yasaklanmasını değil yerli ürünlere rekabet şansı tanınmasını istediklerini ifade eden Naimoğulları, üreticilere derhal süt parası ödemelerinin yapılmasını talep ederek yeni bütçenin açılmasını bekleyecek zamanlarının olmadığını belirtti.

Naimoğulları, eylemlerin daha da büyüyeceğini ifade ederek kimsenin canının yanmasını istemediklerini söyledi ve bu yüzden ödemelerin yapılmasını istedi.

Editör: TE Bilisim