22 Kasım 2014 tarihinde, Esentepe’nin 5,5 deniz mili açığında, sığınmacıları taşıyan “Tanzanya” bandıralı “Haj Zaher” isimli gemi, Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait “TCSG UMUT” isimli arama kurtarma gemisi ile yedeklenerek 23 Kasım 2014 tarihinde, saat 02:30’da Girne Turizm Limanına çekilmeye başlanmış ve saat 07:30’da Girne Turizm Limanına getirilmiştir.

Gemide bulunan sığınmacılardan, öncelikli olarak sağlık problemi bulunan toplam 13 kişi ambulans ile Girne Dr. Akçiçek Hastanesine, diğerleri ise Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ait otobüsler ile polis eşliğinde Girne Ertuğrul Apakan Kapalı Spor Salonuna güvenli bir şekilde taşınmışlardır.

Girne Ertuğrul Apakan Kapalı Spor Salonuna getirilen sığınmacılara kahvaltı verilmiş, akabinde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra kayıt ve soruşturma işlemleri yapılmıştır.

Söz konusu gemiden tahliye edilen sığınmacıların, 47’si çocuk, 31’i kadın ve 157’si erkek olmak üzere toplam 235 kişi oldukları tespit edilmiştir. Sığınmacıların beyanından 216’sının Suriye uyruklu, 19’unun ise Irak uyruklu oldukları anlaşılmıştır.

Sığınmacılar, verilen öğle yemeğinin ardından, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ait otobüsler ile polis eşliğinde iade edilmek üzere Girne Turizm Limanına güvenli bir şekilde taşınarak kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından gemiye yerleştirilmişler ve saat 14:55’de uğurlanmışlardır.

Sığınmacıların yardım talebinden itibaren kurtarılmaları, tahliyeleri, sağlık kontrolünden geçirilmeleri, iaşeleri, kimlik tespiti ve sorgulama işlemleri, Türkiye’ye nakledilmesi faaliyetleri, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın genel koordinatörlüğünde, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Sayın Hasan TAÇOY’un yakın nezaret ve sorumluluğunda; Sahil Güvenlik Komutanlığı, Polis Genel Müdürlüğü, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Sağlık Bakanlığına bağlı Girne Dr. Akçiçek Hastanesi personeli ile 112 Acil Sağlık ekipleri, Girne Kaymakamlığı ve Girne Belediyesi ile bölgedeki diğer belediyeler, giysi, yiyecek, oyuncak gibi bağışlarda bulunan tüm kuruluş ve şahısların uyumlu işbirliği ve gayretleri sonucu etkin ve başarılı bir şekilde yerine getirilmiştir.
 
Editör: TE Bilisim