Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, mülteci haklarının, insan haklarından ayrılamayacağına işaret ederek farkındalık arttıkça toplumun duyarlılığının da artacağını vurguladı.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk toplumunun da göç yaşadığını kaydederek, “herkes bir gün mülteci olabilir” dedi.
Akıncı dün Mülteci Hakları Derneği ve Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti.
Mülteci Hakları Derneği Koordinatörü Tarık Tekman Akıncı’ya Derneğin çalışmaları, ülkede halen mevcut mülteci sayısı, mültecilerin durumu; mültecilerin iade edilmemesi ve çocukların ailelerinden ayrılmaması için hazırladıkları yasa değişiklik önerisi ile ilgili bilgi vererek destek istedi ve Akıncı’ya seçimde başarılar diledi.
Akıncı ise “Dört Boyutlu Siyasetinin” bağımsız ve tarafsız cumhurbaşkanı başlığı altında ifade edilen tarafsızlığın, tüm siyasi partilere eşit mesafede durabilmek ve tüm renkleri kucaklayabilmeyi öngördüğünü kaydetti ve “insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, azınlık hakları gibi konularda elbet tarafız. Mülteci hakları konusunda da elbette tarafız” diye konuştu.
Akıncı, mülteci haklarına saygının da bu yeni anlayışla geleceğini sözlerine ekledi.
Derneğin yaptığı yasa çalışmasını takdirle karşıladıklarını da ifade eden Akıncı, “Yasa önerisi, önemli bir sorunun çözümünü hedefliyor. Umarım Meclis’teki partiler de buna duyarlılık gösterirler ve en erken zamanda sonuç alınır, çünkü mülteci hakları insan haklarından ayrı düşünülemez” dedi.
Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü: Kimse ülkesini, sıcak yuvasını terk ederek uzak diyarlara bilinmezliğe gitmek istemez. Kıbrıs Türk toplumu da geçmişte bunları yaşadı. Herkes bir gün mülteci olabilir. Ölüm tehlikesi içinde yaşayan, paraları umut tacirleri tarafından ellerinden alınan, ancak çoğu kez bilmedikleri toprak parçalarına bırakılan bu insanlar, aynı zamanda büyük bir psikolojik travma içerisindedirler. Bu nedenle bu insanlara her açıdan yardımcı olmak insan haklarına saygı gereğidir.

“Diyaliz zor ve meşakkatli bir süreç”
Akıncı daha sonra Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği’ni ziyaret ederek, Dernek Başkanı Zerrin Akalın ve üyelerle bir araya geldi.
Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği’nin önemli bir hizmet verdiğini söyleyen Akıncı, “Diyaliz, zor ve meşakkatli bir süreç. Sizlerin başarılı çalışmaları, böbrek hastalarına bir nebze de olsa şifa veriyor” dedi.
Akıncı ziyaretinde sivil topluma verdiği önemi de vurguladı ve Cumhurbaşkanlığına seçilmesi halinde sivil toplum örgütleriyle yakından çalışmayı hedeflediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı’nın rehberlik görevi olduğunu hatırlatan Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’nda çeşitli toplumsal konularla ilgili raporlar hazırlayacak uzmanların bulunmasının önemine dikkat çekti ve sağlık alanının bu konulardan biri olduğunu söyledi.
Akıncı’ya seçimde başarılar dileyen Dernek Başkanı Akalın ise demokratik, adil ve barışçı bir seçim yaşanmasını arzuladıklarını sözlerine ekledi.
 
Editör: TE Bilisim