Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı, Avrupa’da en güçlü motosiklete, eğitim ve yazılı sınavdan sonra ancak 24 yaşında öğrenci ehliyeti verilirken, KKTC’de hiçbir eğitim istenmeden sadece sözlü 10-15 soru ile 18 yaşındaki gençlere ehliyet verilmekte olduğunu iddia ederek, “Bu sistem ile gençler devlet eliyle kolay ölüme yönlendiriliyor yorumu getirebilmektedir” dedi.
Avcı yaptığı yazılı açıklamada, KKTC’de sadece ehliyet verme sistemine bakarak yol güvenliğinin geri kalmış ülkeler seviyesinde olduğunun açıkça görülebilmekte olduğunu savundu.

Avrupa Birliği-Kuzey Kıbrıs Yol Güvenliği ortak çalışmaları devam ederken, trafikte sorumlu makamların alınması gereken ivedi önlemlerde ayak sürümekte olduklarını ifade eden  Avcı, “Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu tarafından hazırlanan çağdaş düzenlemelerin ilk taslakları bir yıldan beridir bakanlıklar arasındaki uyumsuzluk, irtibatsızlık nedeni ile adeta ayak sürümeye dönerek, gençlerin yollarda hayatlarının tehlikede olması göz ardı ediliyor” ifadesini kullandı.

Trafik yasalarının birçok bakanlığa bağlı olmasının yetki karmaşası yaratmakta olduğunu kaydeden Avcı şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyeti’nde ehliyet sınavları AB düzeyine çıkarılarak çoktan yazılı sınavlara geçildi, araç kategorileri çağdaş hale getirildi. Kazası genellikle ölümle sonuçlanan ve ocaklar söndüren motosiketler için Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitim, yazılı ve pratik sınav zorunluluğu getirildi. Başarılı olanlara yaşına göre sürebileceği motosiklet ehliyeti verilmektedir.

Avrupa’da en güçlü motosiklete, eğitim ve yazılı sınavdan sonra ancak 24 yaşında öğrenci ehliyeti verilirken bizde  ise hiçbir eğitim istenmeden sadece sözlü 10-15 soru ile 18 yaşındaki gençlere verilmektedir. Bu sistem ile gençler devlet eliyle kolay ölüme yönlendiriliyor yorumu getirebilmektedir.”

Editör: TE Bilisim