Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) hükümetin yeterli personel, araç ve gereç olmadığı halde popülist yaklaşımlarla birçok sağlık merkezi ile sağlık ocağı açtığını savunarak, bu durumun zaten birçok sorunu bulunan ebeleri ve hemşireleri daha da sıkıntıya soktuğunu belirtti.

Hastanelerdeki hemşirelerin söz konusu sağlık merkezi ile sağlık ocaklarına nakil veya görevlendirme aldığını söyleyen Özkardaş, bunun servislerde ve sağlık merkezlerinde hemşire eksikliğine neden olduğunu bildirdi.

“MOTİVE EDİCİ BİR SAĞLIK SİSTEMİ KAÇINILMAZ”

“3 hemşirenin yapması gereken işi, tek hemşireye yaptırmaya çalışıyorlar. Hastalar memnuniyetsizlik yaşıyor, hemşireler gece-gündüz çalışmak zorunda bırakılıyor” diyen Özkardaş, “Ebe ve hemşirelerin motive edileceği bir sağlık sistemi kaçınılmazdır” ifadesine yer verdi.

“ODACILIK, SEKRETERLİK, AMBULANS ŞOFÖRLÜĞÜ GİBİ İŞLER YAPIYORLAR”

Hemşirelerin, odacılık, sekreterlik, ambulans şoförlüğü, eczacı kalfalığı, anestezi teknisyenliği, taşımacılık gibi işlerde çalıştırıldığını da savunan Özkardaş, hemşirelerin ve ebelerin iş riski ödeneği ve meslek ödeneği almadığını söyledi.

Yazılı bir açıklamayla ebe ve hemşirelerin sıkıntılarına değinen Özkardaş, KKTC’de “Hemşirelik Dairesi Müdürlüğü” kurulması gerektiğini söyledi.

“HEMŞİRELER DE İNSANDIR, KÖLE DEĞİL”

Hemşirelerin ve ebelerin kadrolarının, görevlerinin, yetkilerinin ve sorumlulukların günün koşullarına göre düzenlenmesinin önemine işaret eden Özkardaş, emeklilikle ilgili iyileştirilmeye gidilmesini de istedi.

Sağlık Bakanlığı’nda yetkili olan Kamu-Sen’in bunların gerçekleşmesi için gerekli özveriyi göstereceğini ifade eden Mehmet Özkardaş, “Karşılık görmememiz halinde yasal çerçevede her türlü eylem ve grev haklarımızı kullanmaktan sakınmayacağız. Artık yeter! Hemşirelerde insandır, köle değil” ifadelerine yer verdi.

“MESLEK YASALARI YOK”

Ebe ve hemşirelerin hâlâ bir meslek yasaları olmadığını belirterek bunu eleştiren Mehmet Özkardaş, Hemşireler Birliği Yasası’nın Meclis’in alt komitesinde bekletildiğini savundu.

“KAPATILAN ÖN LİSANS İÇİN YÜZLERCE BOŞ VE GEREKSİZ KADRO VAR”

Sağlıkta daha kaliteli hizmet vermek ve Avrupa Birliği’ne uyum sağlamak amacıyla yapılan bir takım düzenlemeleri ve bunların sonuçlarını eleştiren Özkardaş, bir süre önce hemşireliğin lisans düzeyine çıkarıldığını, 2 yıllık ön lisans hemşirelik okullarının kapatıldığını anımsattı.

Özkardaş, buna rağmen Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nin Kadro ve Teşkilat Yasası’nda “ön lisans mezunu olmak” şartı getirilen 300’e yakın 4'üncü derece hemşirenin kadrolarının halen kaldırılmadığını ve bu kadroların boş olduğunu savundu.

“Artık olmayan 2 yıllık ön lisans kadroları için yüzlerce boş ve gereksiz kadro var” diyen Özkardaş, “Hemşirelerin çoğunun lisans mezunu olduğu gerçeği göz ardı ediliyor ve 3’üncü derece yüksek hemşire kadro sayısı artırılmıyor” ifadesine yer verdi. 
Editör: TE Bilisim